Bietes, līdztekus tādiem dārzeņiem kā kartupeļi, kāposti un
burkāni, ir viens no svarīgākajiem vitamīnu avotiem, sevišķi ziemas un
agrā pavasara periodā, kad ir ierobežots svaigu vietējo dārzeņu klāsts.
Tomēr bietes ir vērtīgas jebkurā gadalaikā, jo uzglabājot nezaudē savu
uzturvērtību.
Brokoļi ir kāpostu (krustziežu) dzimtas augs, tomēr brokoļu ķīmiskais
sastāvs ir daudzveidīgāks nekā parastajiem kāpostiem. Brokoļos ir daudz
vitamīnu (A, C, E, K), daudzkārt vairāk nekā ābolos, apelsīnos, dārzeņu
piparos, zaļajos zirnīšos.
Topinambūrs (saukts arī par saldo kartupeli vai Jeruzalemes
artišoku p.s. bet es to saucu par zemes riekstu, ļoti līdzīga garša kā riekstam) ir asteru dzimtas dārzenis, kas ir daudzgadīga bumbuļaugu
kultūra. Topinambūru uzturvērtība ir mazāka nekā kartupeļiem;
topinambūri nesatur cieti, toties satur inulīnu (vidēji 20%) un cukuru
(līdz 5%). Savukārt kaltēti topinambūri satur pat līdz 50 procentiem
vērtīgā inulīna (kaltēti topinambūri var kļūt par veselīgu našķi jūsu
bērniem). Topinambūrus var izmantot kartupeļu vietā kā piedevu pie gaļas
un zivju ēdieniem,
Senie latvieši augstu turēja Mēness kultu. Senāk ievēroja un godāja ikkatru pilnā
Mēness dienu. Atminēsimies, ka līdzīgi rīkojās gandrīz visas
indoeiropiešu tautas. Katrā pilnmēnesī tika godāts savs dzīvnieks, augs
vai dabā dominējošie procesi. Mūsu iezīmdienas senāk visticamāk svētītas
pilnmēness laikā.