TOPINAMBŪRS - zemes bumbieris vai kā es to saucu par zemes riekstu
Uzturvērtība un pamatinformācija par dārzeni
Topinambūrs (saukts arī par saldo kartupeli vai Jeruzalemes
artišoku) ir asteru dzimtas dārzenis, kas ir daudzgadīga bumbuļaugu
kultūra. Topinambūru uzturvērtība ir mazāka nekā kartupeļiem;
topinambūri nesatur cieti, toties satur inulīnu (vidēji 20%) un cukuru
(līdz 5%). Savukārt kaltēti topinambūri satur pat līdz 50 procentiem
vērtīgā inulīna (kaltēti topinambūri var kļūt par veselīgu našķi jūsu
bērniem). Topinambūrus var izmantot kartupeļu vietā kā piedevu pie gaļas
un zivju ēdieniem, tomēr C un B1 vitamīnu šis augs satur divreiz vairāk
nekā kartupeļi, ir arī lielisks B2 vitamīna avots. Kālija, dzelzs un
cinka topinambūrā ir vairāk nekā kartupeļos, bietēs, burkānos. Tas satur
arī kalciju, varu, magniju, mangānu, fosforu, niķeli, silīciju, un tajā
ir arī tādas neaizvietojamās aminoskābes, kādas satur tikai augi un ko
nesintezē cilvēka organisms.
100 grami topinambūra satur:
uzturvielas – 79,0 g, 2,1 g
olbaltumvielas, 0,1 g tauku, 12,8 g ogļhidrātu, 4,5 g balastvielu;
minerālvielas - 3 mg nātrija, 200 mg kālija, 20 mg kalcija, 78 mg
fosfora, 0,4 mg dzelzs; vitamīnus - 0,02 mg A vitamīna, 0,07 B1
vitamīna, 0,06 mg B2 vitamīna, 1,3 mg PP vitamīna, 6.0 mg C vitamīna.
Enerģētiskā vērtība: 57,3 kcal.
Lietošana uzturā un uzglabāšana:
Nav stingri noteiktu kritēriju, no kāda tieši vecuma topinambūrs
lietojams bērnu uzturā. Atsevišķos avotos ir atrodamas ziņas, ka
ārstnieciskajos nolūkos un pareizajās devās topinambūra koncentrātu var
dot jau vecumā līdz 3 mēnešiem (!).Tādējādi domājams, ka topinambūrs,
līdztekus citiem dārzeņiem, var tikt piedāvāts mazulim, tiklīdz tiek
ieviests pirmais piebarojums (bērniem, kas baroti tikai ar krūti –
parasti no 6 mēnešiem, bērniem, kas baroti mākslīgi – jau ap 5
mēnešiem). Uzturā izmanto topinambūra bumbuļus (dzeltenbaltā, sārtā vai
violetā krāsā). Pēc garšas tie atgādina kāpostu kacenus, rāceņus vai
artišokus, citi savukārt min salīdzinājumu, ka topinambūrs garšo pēc
puķkāpostiem un sparģeļiem vienlaicīgi. Bumbuļi ir ļoti kraukšķīgi,
sulīgi un daudz saldāki par kartupeļiem. Maziem bērniem vislabāk der
sautēti topinambūri, savukārt bērniem pēc 3 gadu vecuma jau var dot
grauzt topinambūrus svaigā veidā, sagrieztus mazos gabaliņos vai
salātos.
Topinambūrs pieder pie tiem dārzeņiem, kurus nevar ilgstoši glabāt,
nenodrošinot tiem vajadzīgo gaisa temperatūru – dārzeņa bumbuļiem ir
ļoti plāna miziņa, savukārt lielais dabīgā saldinātāja – inulīna –
saturs veicina topinambūru bojāšanos un sažūšanu. Tomēr topinambūrs labi
panes aukstumu un ziemu, un tam svarīgs ir pietiekams mitruma daudzums.
Lai nodrošinātu ilglaicīgu saglabāšanu pagraba apstākļos, topinambūriem
nepieciešama gaisa temperatūra no 0 līdz +2°, turklāt ik pa laikam
nepieciešams sekot līdzi bumbuļu stāvoklim. Vienkāršākais risinājums ir
uzglabāšana ledusskapī vai uz balkona - kastē, kurā bumbuļi ir pārbērti
ar smiltīm vai ierakti sūnās. Topinambūrs labi saglabājas polietilēna
maisos, kurus pēc bumbuļu sabēršanas nepieciešams aizsiet un ievietot
ledusskapī. Nepieciešamā mitruma uzturēšanai pirms ievietošanas
polietilēnā topinambūrus var ievīstīt mitrā drāniņā (šādi bumbuļus
ieteicams uzglabāt ne ilgāk kā nedēļu).
Kādos gadījumos ir ieteicams:
Topinambūrs ir unikāls ar to, ka praktiski nepastāv
pretindikāciju tā lietošanai uzturā! Var minēt tikai un vienīgi šā auga
vērtīgās un labās īpašības (ja vien tas tiek lietots pareizajās devās).
Topinambūrs, ko citkārt vēl dēvē arī par „zemes bumbieri”, ir ļoti
noderīgs diabēta slimniekiem, jo topinambūrs satur inulīnu – vielu, no
kā cilvēka organismā veidojas fruktoze un kas tik ļoti nepieciešama
tieši šiem slimniekiem. Diemžēl mūsdienās nav retums, ka ar cukura
diabētu slimo arī mazi bērni (pieaug bērnu saslimstība pat ar otrā tipa
diabētu, kas kādreiz skaitījās „ekskluzīvi” vecu cilvēku slimība), tāpēc
topinambūrs ir svarīga sastāvdaļa šādu bērniņu ēdienkartē. Pētījumi
liecina, ka cukura slimniekiem bez tradicionālajiem topinambūra
pārstrādes produktiem ir ļoti ieteicams topinambūra sīrups, kā arī
vairākas reizes dienā iesaka grauzt topinambūra bumbuļus svaigā veidā –
pirms ēšanas. Topinambūrs ne vien pazemina cukura līmeni asinīs, bet arī
veicina ievērojamu svara samazinājumu un krasi samazina organisma
nepieciešamību pēc insulīna, turklāt nodrošina normālu holesterīna
līmeni asinīs. Ārsti iesaka lietot pārtikā topinambūru kā efektīvu
līdzekli pret aptaukošanos, aterosklerozi, artrītu, nierakmeņiem,
mazasinību, kā arī piena sekrēcijas veicināšanai barojošām mātēm (!) vai
pret nogurumu pie palielinātas fiziskās un garīgās slodzes. Pateicoties
sastāvā esošajam inulīnam, tas labvēlīgi iedarbojas uz alerģijas
simptomiem. Topinambūru iesaka arī gremošanas orgānu darbības
uzlabošanai un vēlamo bifidobaktēriju attīstības stimulēšanai pie
vielmaiņas traucējumiem un stresa izraisīto seku novēršanai. Ļoti labs
tas ir avitaminozes profilaksei un organisma attīrīšanai. Regulāri
lietojot pārtikā, uzlabo redzi un tiek ieteikts arī aknu slimību
profilaksē. Topinambūra sastāvā esošajam inulīnam piemīt īpašība
absorbēt kalciju organismā, tāpēc topinambūru iesaka pat osteoporozes
profilaksei. Patiesi – lai gan osteoporoze parasti piemeklē gados
vecākus cilvēkus, tomēr arvien biežāk pasaulē sāk runāt arī par
osteoporozi bērniem, kas var būt gan kā atsevišķa slimība, gan kā
hroniskas slimības komplikācija. Tautas medicīnā topinambūru vārītā
veidā izmanto kā urīndzenošu līdzekli un maigu vēdera izeju mīkstinošu
līdzekli. Svaiga topinambūra sula normalizē kuņģa skābuma līmeni, remdē
slāpes, palīdz pret sliktu dūšu un sāpēm kuņģī un zarnu traktā, tai
piemīt arī pretiekaisuma īpašības un pat spēja ārstēt nelielas brūces un
čūlas.. Tautas dziednieki iesaka topinambūra sulu dzert arī pie
pastāvīgām galvassāpēm. Medicīnas literatūra atzīmē topinambūra
lietošanas pozitīvu efektu vēža slimību profilaksē, un ir pieejami dati
arī par topinambūra sulas izmantošanu iekšēji un ārēji, lai ārstētu
vitiligo (slimība, kam raksturīgs hronisks un progresējošs ādas
pigmentšūnu zudums epidermā). Savukārt Dienvidamerikā, kas ir
topinambūra dzimtene, grūtnieces katru dienu ēd topinambūru, jo tur tas
tiek uzskatīts par īstu grūtnieču talismanu un, pateicoties lielajam
minerālu daudzumam, tam ir noteiktas funkcijas vēl nedzimuša bērna
attīstībā – tas veicina skeleta augšanu, vienlaikus neatņemot mātes
organismam nepieciešamos kaulu būvmateriālus.
Iespējamie pagatavošanas veidi un ekspresreceptes
Ar topinambūru palīdzību var veiksmīgi dažādot jūsu bērna
maltītes, un to pielietojums šajā ziņā ir visai plašs – no svaigu
topinambūru bumbuļiem var gatavot salātus, tos var sautēt, cept, vārīt,
marinēt, kaltēt, skābēt, gatavot uzlējumu, tēju un pat veselīgu kvasu
(tas būs arī garšīgāks par svaigu topinambūru sulu). Pie tam inulīns ir
termiski izturīgs, līdz ar to topinambūrs ir vērtīgs arī vārīts un
cepts. Visvienkāršāk ir nomazgātus un notīrītus topinambūra bumbuļus
nograuzt tāpat kā burkānus, bet jāskatās, vai īpatnējā garša patiks
bērniņam. Iederas pie vistas gaļas, papildus garšai var pievienot
nedaudz timiāna. Salātos svaigie topinambūri labi garšo kopā ar
kāpostiem, zaļajām salātlapām. Būtībā no topinambūra bumbuļiem gatavo
tos pašus ēdienus, ko no kartupeļiem, turklāt topinambūri lieliski
iederas, gatavojot tos kopā ar kartupeļiem (piemēram, vārot). Tā kā
topinambūrs ir bagāts ar ogļhidrātiem, to var izmantot arī kā izejvielu
sīrupu, sulas, nektāra, marmelādes pagatavošanai, arī miltu ieguvei, no
kuriem vēlāk cep diētisku maizi.
Lai topinambūrs pirms termiskās apstrādes nepaliktu tumšs, uzreiz pēc
nomizošanas to ieteicams uz brīdi ielikt vieglā etiķūdenī (šā paša
iemesla dēļ nedaudz etiķa var pieliet arī vārīšanas laikā), tomēr šāda
„pirmapstrāde” vairāk iederēsies pieaugušo ēdienu pagatavošanā kaut vai
tā iemesla dēļ, ka atsevišķiem bērniem var būt paaugstināta jutība pret
dažādos marinējumos izmantojamo etiķūdeni. Jau sagrieztu topinambūru
vāra karstā sālsūdenī.
Gadījumā, ja tomēr topinambūri nepavisam negaršo, var mēģināt sagatavot
veselīgu uztura bagātinātāju: notīrītas, sasmalcinātas bumbuļu strēmeles
kaltē labi vēdināmā, no spilgtas gaismas pasargātā vietā, tad samaļ
pulverī. To var lietot gan pieaugušie, gan bērni (mazos daudzumos
jālieto ēšanas laikā kā pārtikas piedeva, kas palīdz uzņemt nepieciešamo
inulīna devu). Piemēram, šādi pagatavotus topinambūru miltus var
piejaukt mērcēm un biezeņzupām; garšas dažādošanai miltus piemaisa arī
nesaldinātiem jogurtiem, kefīram un paniņām. Latvijā ir iespējams
iegādāties arī rūpnieciski ražotus topinambūra miltus (topinambūra
koncentrātu), ko gatavo no Latvijā audzētiem topinambūriem (ražotājs –
SIA „Herbe” Cēsu rajona Līgatnes pagasta „Skaļupēs”).
Ražotājs aicina koncentrātu izmantot ne vien zupās un mērcēs, bet arī
pievienot to cepumiem, kēksiem, krēmiem, dažādiem konditorejas
izstrādājumiem, kā arī kafijai, piena produktiem un dzērieniem.
Iepakojumā ir 250 grami. Pierādīts, ka šāda koncentrāta pievienošana
miltu un konditorejas izstrādājumiem nodrošina šo izstrādājumu svaigumu
ilgākā laika periodā un neļauj tiem sakalst. Topinambūra milti jāuzglabā
sausā vietā, jo tie, līdzīgi kā cukurs, piesaista gaisa mitrumu!
Piedāvājam arī padomus par ieteicamām devām bērnu uzturā ārstnieciskos
un profilaktiskos nolūkos (par iespējamām neskaidrībām šajā sakarā
iesakām konsultēties ar bērna ārstu).
Bērna vecums un lietošanas veids
Lietošana pulvera veidā (topinambūra milti jeb koncentrāts)
Uzlējuma lietošana (1 ēdamkaroti topinambūra auga lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 30 minūtes, izkāš)
Līdz 3 mēnešiem 5 ml х 3 reizes dienā (tējkarote)
Līdz 6 mēnešiem 10 ml х 3 reizes dienā (deserta karote)
Līdz 1 gada vecumam 1/4 kafijas karotītes 15 ml х 3 reizes dienā (ēdamkarote)
1 - 6 gadi 1/2 kafijas karotītes 30 ml х 3 reizes dienā
7 – 12 gadi 2/3 kafijas karotītes 50 ml х 3 reizes dienā
12 gadi un vairāk 1 kafijas karotīte 100 ml х 3 reizes dienā
Receptes konkrētu ēdienu pagatavošanai, izmantojot topinambūrus:
Topinambūru salātu receptes
Topinambūra biezeņzupa
Gardās topinambūra kotletes
Saldais kartupeļu-topinambūru biezenis
Topinambūru sacepums
Topinambūra suflē
Topinambūrs pienā
Topinambūra pankūkas nr1.
Topinambūra pankūkas nr2.
Dziedinošais topinambūru kvass
Aptuvens daudzums, kas izmantojams pagatavošanai (vienai ēdienreizei):
Ļoti dažādi – no 5-6 bumbuļiem līdz pat kilogramam (piemēram, pankūkām).
Topinambūru bumbuļi izmēra ziņā ir nelieli, viegli pēc svara un tie ir
īpatnēji veidoti, ar daudziem uz āru izliektiem asniem, tāpēc vietām
topinambūrus ir grūti „gludi” nomizot un var gadīties, ka pēc mizošanas
augs ir tā izrobots, ka reāli izmantojamā mīkstuma paliek mazāk nekā
sākotnēji cerēts (labāk uzreiz nodrošināties ar vairākiem bumbuļiem).
Aptuvenas cenas tirdzniecības vietās (februāris, 2009.):
Rīgas centrāltirgū mēdz būt sastopams, aptuvenā cena – 1,20 Ls par
kilogramu. Jābūt lielveikalos pie ievestajiem dārzeņiem, jāinteresējas
arī „zaļo zemnieku” veikaliņos. Saskaņā ar internetā norādīto
informāciju, topinambūru milti ir pieejami Rīgā, SIA "Es Saule" veikalā
Čaka ielā 107 (250 gramu iepakojums maksā 2,93 Ls), kā arī, topinambūru
miltus ir iespējams iegādāties interneta veikalā www.dabasdobe.lv (100 grami – 2,89 Ls). p.s. nu patreiz šie milti nav pieejami dabas dobē, bet nu cerams kad ar laiku atkal parādīsies, bet protams lētāk sanāk nopirk pie zemniekiem
Izmantotie avoti:
Laikraksti:
Vērtīgais topinambūrs. 29.09.2007., Latvijas Avīze
Autors: MARCIANA KRAUZE.
|