Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Interesanti raksti [81]
Tautas medicīna [45]
Sarunas par svaru [24]
Audzēts Latvijā [38]
Baltu mantojums - Dainas, zīmes [69]
Ārstniecības augi [81]
Dziednieki [20]
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Dziedniecība, latviskā vide » Audzēts Latvijā

Topinambūrs

TOPINAMBŪRS - zemes bumbieris vai kā es to saucu par zemes riekstu


Uzturvērtība un pamatinformācija par dārzeni

Topinambūrs (saukts arī par saldo kartupeli vai Jeruzalemes artišoku) ir asteru dzimtas dārzenis, kas ir daudzgadīga bumbuļaugu kultūra. Topinambūru uzturvērtība ir mazāka nekā kartupeļiem; topinambūri nesatur cieti, toties satur inulīnu (vidēji 20%) un cukuru (līdz 5%). Savukārt kaltēti topinambūri satur pat līdz 50 procentiem vērtīgā inulīna (kaltēti topinambūri var kļūt par veselīgu našķi jūsu bērniem). Topinambūrus var izmantot kartupeļu vietā kā piedevu pie gaļas un zivju ēdieniem, tomēr C un B1 vitamīnu šis augs satur divreiz vairāk nekā kartupeļi, ir arī lielisks B2 vitamīna avots. Kālija, dzelzs un cinka topinambūrā ir vairāk nekā kartupeļos, bietēs, burkānos. Tas satur arī kalciju, varu, magniju, mangānu, fosforu, niķeli, silīciju, un tajā ir arī tādas neaizvietojamās aminoskābes, kādas satur tikai augi un ko nesintezē cilvēka organisms.



100 grami topinambūra satur:
uzturvielas – 79,0 g, 2,1 g olbaltumvielas, 0,1 g tauku, 12,8 g ogļhidrātu, 4,5 g balastvielu; minerālvielas - 3 mg nātrija, 200 mg kālija, 20 mg kalcija, 78 mg fosfora, 0,4 mg dzelzs; vitamīnus - 0,02 mg A vitamīna, 0,07 B1 vitamīna, 0,06 mg B2 vitamīna, 1,3 mg PP vitamīna, 6.0 mg C vitamīna. Enerģētiskā vērtība: 57,3 kcal.



Lietošana uzturā un uzglabāšana:


Nav stingri noteiktu kritēriju, no kāda tieši vecuma topinambūrs lietojams bērnu uzturā. Atsevišķos avotos ir atrodamas ziņas, ka ārstnieciskajos nolūkos un pareizajās devās topinambūra koncentrātu var dot jau vecumā līdz 3 mēnešiem (!).Tādējādi domājams, ka topinambūrs, līdztekus citiem dārzeņiem, var tikt piedāvāts mazulim, tiklīdz tiek ieviests pirmais piebarojums (bērniem, kas baroti tikai ar krūti – parasti no 6 mēnešiem, bērniem, kas baroti mākslīgi – jau ap 5 mēnešiem). Uzturā izmanto topinambūra bumbuļus (dzeltenbaltā, sārtā vai violetā krāsā). Pēc garšas tie atgādina kāpostu kacenus, rāceņus vai artišokus, citi savukārt min salīdzinājumu, ka topinambūrs garšo pēc puķkāpostiem un sparģeļiem vienlaicīgi. Bumbuļi ir ļoti kraukšķīgi, sulīgi un daudz saldāki par kartupeļiem. Maziem bērniem vislabāk der sautēti topinambūri, savukārt bērniem pēc 3 gadu vecuma jau var dot grauzt topinambūrus svaigā veidā, sagrieztus mazos gabaliņos vai salātos.



Topinambūrs pieder pie tiem dārzeņiem, kurus nevar ilgstoši glabāt, nenodrošinot tiem vajadzīgo gaisa temperatūru – dārzeņa bumbuļiem ir ļoti plāna miziņa, savukārt lielais dabīgā saldinātāja – inulīna – saturs veicina topinambūru bojāšanos un sažūšanu. Tomēr topinambūrs labi panes aukstumu un ziemu, un tam svarīgs ir pietiekams mitruma daudzums. Lai nodrošinātu ilglaicīgu saglabāšanu pagraba apstākļos, topinambūriem nepieciešama gaisa temperatūra no 0 līdz +2°, turklāt ik pa laikam nepieciešams sekot līdzi bumbuļu stāvoklim. Vienkāršākais risinājums ir uzglabāšana ledusskapī vai uz balkona - kastē, kurā bumbuļi ir pārbērti ar smiltīm vai ierakti sūnās. Topinambūrs labi saglabājas polietilēna maisos, kurus pēc bumbuļu sabēršanas nepieciešams aizsiet un ievietot ledusskapī. Nepieciešamā mitruma uzturēšanai pirms ievietošanas polietilēnā topinambūrus var ievīstīt mitrā drāniņā (šādi bumbuļus ieteicams uzglabāt ne ilgāk kā nedēļu).



Kādos gadījumos ir ieteicams:

Topinambūrs ir unikāls ar to, ka praktiski nepastāv pretindikāciju tā lietošanai uzturā! Var minēt tikai un vienīgi šā auga vērtīgās un labās īpašības (ja vien tas tiek lietots pareizajās devās). Topinambūrs, ko citkārt vēl dēvē arī par „zemes bumbieri”, ir ļoti noderīgs diabēta slimniekiem, jo topinambūrs satur inulīnu – vielu, no kā cilvēka organismā veidojas fruktoze un kas tik ļoti nepieciešama tieši šiem slimniekiem. Diemžēl mūsdienās nav retums, ka ar cukura diabētu slimo arī mazi bērni (pieaug bērnu saslimstība pat ar otrā tipa diabētu, kas kādreiz skaitījās „ekskluzīvi” vecu cilvēku slimība), tāpēc topinambūrs ir svarīga sastāvdaļa šādu bērniņu ēdienkartē. Pētījumi liecina, ka cukura slimniekiem bez tradicionālajiem topinambūra pārstrādes produktiem ir ļoti ieteicams topinambūra sīrups, kā arī vairākas reizes dienā iesaka grauzt topinambūra bumbuļus svaigā veidā – pirms ēšanas. Topinambūrs ne vien pazemina cukura līmeni asinīs, bet arī veicina ievērojamu svara samazinājumu un krasi samazina organisma nepieciešamību pēc insulīna, turklāt nodrošina normālu holesterīna līmeni asinīs. Ārsti iesaka lietot pārtikā topinambūru kā efektīvu līdzekli pret aptaukošanos, aterosklerozi, artrītu, nierakmeņiem, mazasinību, kā arī piena sekrēcijas veicināšanai barojošām mātēm (!) vai pret nogurumu pie palielinātas fiziskās un garīgās slodzes. Pateicoties sastāvā esošajam inulīnam, tas labvēlīgi iedarbojas uz alerģijas simptomiem. Topinambūru iesaka arī gremošanas orgānu darbības uzlabošanai un vēlamo bifidobaktēriju attīstības stimulēšanai pie vielmaiņas traucējumiem un stresa izraisīto seku novēršanai. Ļoti labs tas ir avitaminozes profilaksei un organisma attīrīšanai. Regulāri lietojot pārtikā, uzlabo redzi un tiek ieteikts arī aknu slimību profilaksē. Topinambūra sastāvā esošajam inulīnam piemīt īpašība absorbēt kalciju organismā, tāpēc topinambūru iesaka pat osteoporozes profilaksei. Patiesi – lai gan osteoporoze parasti piemeklē gados vecākus cilvēkus, tomēr arvien biežāk pasaulē sāk runāt arī par osteoporozi bērniem, kas var būt gan kā atsevišķa slimība, gan kā hroniskas slimības komplikācija. Tautas medicīnā topinambūru vārītā veidā izmanto kā urīndzenošu līdzekli un maigu vēdera izeju mīkstinošu līdzekli. Svaiga topinambūra sula normalizē kuņģa skābuma līmeni, remdē slāpes, palīdz pret sliktu dūšu un sāpēm kuņģī un zarnu traktā, tai piemīt arī pretiekaisuma īpašības un pat spēja ārstēt nelielas brūces un čūlas.. Tautas dziednieki iesaka topinambūra sulu dzert arī pie pastāvīgām galvassāpēm. Medicīnas literatūra atzīmē topinambūra lietošanas pozitīvu efektu vēža slimību profilaksē, un ir pieejami dati arī par topinambūra sulas izmantošanu iekšēji un ārēji, lai ārstētu vitiligo (slimība, kam raksturīgs hronisks un progresējošs ādas pigmentšūnu zudums epidermā). Savukārt Dienvidamerikā, kas ir topinambūra dzimtene, grūtnieces katru dienu ēd topinambūru, jo tur tas tiek uzskatīts par īstu grūtnieču talismanu un, pateicoties lielajam minerālu daudzumam, tam ir noteiktas funkcijas vēl nedzimuša bērna attīstībā – tas veicina skeleta augšanu, vienlaikus neatņemot mātes organismam nepieciešamos kaulu būvmateriālus.   



Iespējamie pagatavošanas veidi un ekspresreceptes 

Ar topinambūru palīdzību var veiksmīgi dažādot jūsu bērna maltītes, un to pielietojums šajā ziņā ir visai plašs – no svaigu topinambūru bumbuļiem var gatavot salātus, tos var sautēt, cept, vārīt, marinēt, kaltēt, skābēt, gatavot uzlējumu, tēju un pat veselīgu kvasu (tas būs arī garšīgāks par svaigu topinambūru sulu). Pie tam inulīns ir termiski izturīgs, līdz ar to topinambūrs ir vērtīgs arī vārīts un cepts. Visvienkāršāk ir nomazgātus un notīrītus topinambūra bumbuļus nograuzt tāpat kā burkānus, bet jāskatās, vai īpatnējā garša patiks bērniņam. Iederas pie vistas gaļas, papildus garšai var pievienot nedaudz timiāna. Salātos svaigie topinambūri labi garšo kopā ar kāpostiem, zaļajām salātlapām. Būtībā no topinambūra bumbuļiem gatavo tos pašus ēdienus, ko no kartupeļiem, turklāt topinambūri lieliski iederas, gatavojot tos kopā ar kartupeļiem (piemēram, vārot). Tā kā topinambūrs ir bagāts ar ogļhidrātiem, to var izmantot arī kā izejvielu sīrupu, sulas, nektāra, marmelādes pagatavošanai, arī miltu ieguvei, no kuriem vēlāk cep diētisku maizi.



Lai topinambūrs pirms termiskās apstrādes nepaliktu tumšs, uzreiz pēc nomizošanas to ieteicams uz brīdi ielikt vieglā etiķūdenī (šā paša iemesla dēļ nedaudz etiķa var pieliet arī vārīšanas laikā), tomēr šāda „pirmapstrāde” vairāk iederēsies pieaugušo ēdienu pagatavošanā kaut vai tā iemesla dēļ, ka atsevišķiem bērniem var būt paaugstināta jutība pret dažādos marinējumos izmantojamo etiķūdeni. Jau sagrieztu topinambūru vāra karstā sālsūdenī.



Gadījumā, ja tomēr topinambūri nepavisam negaršo, var mēģināt sagatavot veselīgu uztura bagātinātāju: notīrītas, sasmalcinātas bumbuļu strēmeles kaltē labi vēdināmā, no spilgtas gaismas pasargātā vietā, tad samaļ pulverī. To var lietot gan pieaugušie, gan bērni (mazos daudzumos jālieto ēšanas laikā kā pārtikas piedeva, kas palīdz uzņemt nepieciešamo inulīna devu). Piemēram, šādi pagatavotus topinambūru miltus var piejaukt mērcēm un biezeņzupām; garšas dažādošanai miltus piemaisa arī nesaldinātiem jogurtiem, kefīram un paniņām. Latvijā ir iespējams iegādāties arī rūpnieciski ražotus topinambūra miltus (topinambūra koncentrātu), ko gatavo no Latvijā audzētiem topinambūriem (ražotājs – SIA „Herbe” Cēsu rajona Līgatnes pagasta „Skaļupēs”).



Ražotājs aicina koncentrātu izmantot ne vien zupās un mērcēs, bet arī pievienot to cepumiem, kēksiem, krēmiem, dažādiem konditorejas izstrādājumiem, kā arī kafijai, piena produktiem un dzērieniem. Iepakojumā ir 250 grami. Pierādīts, ka šāda koncentrāta pievienošana miltu un konditorejas izstrādājumiem nodrošina šo izstrādājumu svaigumu ilgākā laika periodā un neļauj tiem sakalst. Topinambūra milti jāuzglabā sausā vietā, jo tie, līdzīgi kā cukurs, piesaista gaisa mitrumu!



Piedāvājam arī padomus par ieteicamām devām bērnu uzturā ārstnieciskos un profilaktiskos nolūkos (par iespējamām neskaidrībām šajā sakarā iesakām konsultēties ar bērna ārstu).



Bērna vecums un lietošanas veids


Lietošana pulvera veidā (topinambūra milti jeb koncentrāts) 

Uzlējuma lietošana (1 ēdamkaroti topinambūra auga lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 30 minūtes, izkāš)



Līdz 3 mēnešiem 5 ml х 3 reizes dienā (tējkarote)

Līdz 6 mēnešiem 10 ml х 3 reizes dienā (deserta karote)

Līdz 1 gada vecumam 1/4 kafijas karotītes     15 ml  х 3 reizes dienā (ēdamkarote)

1 - 6 gadi 1/2 kafijas karotītes 30 ml х 3 reizes dienā

7 – 12 gadi 2/3 kafijas karotītes 50 ml х 3 reizes dienā

12 gadi un vairāk 1 kafijas karotīte 100 ml х 3 reizes dienā



Receptes konkrētu ēdienu pagatavošanai, izmantojot topinambūrus:

Topinambūru salātu receptes

Topinambūra biezeņzupa

Gardās topinambūra kotletes

Saldais kartupeļu-topinambūru biezenis

Topinambūru sacepums

Topinambūra suflē

Topinambūrs pienā

Topinambūra pankūkas nr1.

Topinambūra pankūkas nr2.

Dziedinošais topinambūru kvass



Aptuvens daudzums, kas izmantojams pagatavošanai (vienai ēdienreizei):


Ļoti dažādi – no 5-6 bumbuļiem līdz pat kilogramam (piemēram, pankūkām). Topinambūru bumbuļi izmēra ziņā ir nelieli, viegli pēc svara un tie ir īpatnēji veidoti, ar daudziem uz āru izliektiem asniem, tāpēc vietām topinambūrus ir grūti „gludi” nomizot un var gadīties, ka pēc mizošanas augs ir tā izrobots, ka reāli izmantojamā mīkstuma paliek mazāk nekā sākotnēji cerēts (labāk uzreiz nodrošināties ar vairākiem bumbuļiem).


Aptuvenas cenas tirdzniecības vietās (februāris, 2009.):

Rīgas centrāltirgū mēdz būt sastopams, aptuvenā cena – 1,20 Ls par kilogramu. Jābūt lielveikalos pie ievestajiem dārzeņiem, jāinteresējas arī „zaļo zemnieku” veikaliņos. Saskaņā ar internetā norādīto informāciju, topinambūru milti ir pieejami Rīgā, SIA "Es Saule" veikalā Čaka ielā 107 (250 gramu iepakojums maksā 2,93 Ls), kā arī, topinambūru miltus ir iespējams iegādāties interneta veikalā www.dabasdobe.lv (100 grami – 2,89 Ls). p.s. nu patreiz šie milti nav pieejami dabas dobē, bet nu cerams kad ar laiku atkal parādīsies, bet protams lētāk sanāk nopirk pie zemniekiem

Izmantotie avoti:
Laikraksti:
Vērtīgais topinambūrs. 29.09.2007., Latvijas Avīze
Autors: MARCIANA KRAUZE.
Kategorija: Audzēts Latvijā | Pievienoja: Saulite (20.08.2010)
Skatījumu skaits: 11483 | Komentāri: 1 | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 1
1 Saulite  
0
– No saldajiem kartupeļiem var gatavot gan sāļos, gan saldos ēdienus. Lai pagatavotu omleti, vienu saldo kartupeli vāru trīs minūtes, tad apleju ar aukstu ūdeni, lai atdziest, nomizoju, sagriežu mazos gabaliņos, lieku sakarsētā eļļā un apcepu. Pēc tam pārleju ar sakultām olām, pievienoju mazliet sāls un garš–vielas. Garšīgs sautējums izdodas, ja trīs ar visu mizu novārītus saldos kartupeļus nomizoju un sagriežu biezās šķēlēs. Uz pannas izkausēju mazliet sviesta, pieleju 50 ml apelsīnu sulas, pieberu mazliet kanēļa. Lieku kartupeļus atkal katlā un pārleju ar sviesta un sulas maisījumu, uzlieku vāku, pavāru piecas minūtes un ceļu galdā. Lai pagatavotu saldu pudiņu, vārītus saldos kartupeļus samīca biezenī, pievieno nedaudz piena, medus un brūnā cukura. Liek veidnē un cep cepeškrāsnī.

infa no Lauku Avīzes


Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2404
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2024 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz