Apraksts
Ķirbji ir ogas, apgalvo
botāniķi.Taču mēs šodien atmetīsim jebkādu zinātnisku funktieri un
runāsim, domāsim un priecāsimies par to, ka ķirbji ir ēdami! Ķirbji ir
ķirbju dzimtas augs (un šī ir gandrīz vai pēdējā botāniskā informācija),
kura tuvākie radinieki augu pasaulē ir melones, arbūzi, gurķi un
kabači. Ķirbju dzimtene ir Dienvidamerika, un tas vien jau liecina, ka
ķirbjiem patīk saule un siltums. Lai iegūtu labu ķirbju ražu,
nepieciešamas 80 līdz 120 (atkarībā no šķirnes) siltas dienas, kad
vidējā temperatūra nenoslīd zem 18 grādiem. Tālab Latvijas apstākļos
nevajadzētu ķirbjus stādīt ātrāk par maija vidu vai otro pusi. Labā ziņa
– ķirbji nav īpaši jutīgi pret slimībām un kaitēkļiem, tālab labus
panākumus ķirbju audzēšanā var gūt arī tie, kas līdz šim uzrādījuši arī
pieticīgus panākumus lauksaimniecībā. Jārēķinās vien ar to, ka ķirbim
nepieciešams daudz vietas un barības vielām bagāta augsne. Kurš gan no
mums nav redzējis īstu lauku kompostkaudzi, kas daiļi noaugusi milzīgām,
zaļām lapām, no kuru apakšas laukā lūr omulīgi apaļvaidži dzeltenā,
koši oranžā vai zaļā krāsā? Ķirbji ir lielākie ķirbjveidīgie, milzu
ķirbji var sasniegt pat 600 kg svaru. Tomēr neskatoties uz savu
svarīgumu tiešā un pārnestā nozīmē, mūsu ikdienas uzturā tie līdz šim
ieņēmuši nepelnīti mazu lomu. Viens no iemesliem – mums zināmo un
pieejamo šķirņu izvēle varētu būt bijusi lielāka. Lai nu kā, pasaule
tomēr mainās, un šobrīd arī Latvijā ir ķirbju audzētāji, kuru kolekcijā
ir pat 200 dažādas ķirbju šķirnes.
Pielietojums
Ķirbis — pasaules lielākā
oga — ir neizsīkstošs veselības avots. Tā attīra organismu un palīdz
dziedēt locītavas. Ķirbja veselīgās īpašības zūd, ja to cep vai vāra. Jo
vairāk to apstrādā, jo nevērtīgāks tas kļūst. Kā jau visos dārza
labumos, arī šajā auglī ir daudz vitamīnu un minerālvielu — aminoskābes,
C vitamīns, B grupas vitamīni, karotīns, pektīnvielas, fosfors,
silīcijs, kobalts, magnijs, varš. Uzturā lietojamas ir visas ķirbja
sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas. Ziedus var izmantot salātos
kopā ar citiem augļiem un ogām, sajaucot tos ar labu eļļu. Tā organisms
saņem ēteriskās eļļas, kas palīdz pretoties saaukstēšanās slimībām
rudenī. Stīgas palīdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī
urīndzenoša iedarbība. Ķirbis – tā ir saule no iekšpuses! Par ķirbja
renesansi virtuvē lielā mērā jāpateicas tieši vērtīgajām uzturvielām.
Karotīnam piemīt jaukā īpašība saistīt organismā brīvos radikāļus. Jo
īpaši provitamīns A pozitīvi ietekmē ādu, matus un kaulus. Atkal labā
ziņa – arī termiski apstrādāts ķirbis nezaudē daudz no savām pozitīvajām
īpašībām veselīga uztura cienītājiem. Ievērojams ir kālija saturs
ķirbjos, kas nodrošina dažādu indu un šlakvielu izvadīšanu no organisma.
Vēl viena pieminēšanas vērta lieta – fitosterīns, kas pazemina
holesterīna līmeni asinīs. Ķirbjos atrodamais fitosterīns tiek
izmantots, piemēram, prostatas saslimšanu profilaksei. Kombinācijā ar
kariju vai čilli ķirbis dod impulsu ķermeņa termoregulācijas procesiem,
tāpēc aukstā ziemas dienā mūs spēj sasildīt ne vien karstvīns vai tēja
ar medu, bet arī maiga ķirbju biezzupa! Ķirbis noderēs arī tiem, kas
vēlas samazināt svaru. 100 gramos ķirbja „miesas” ir tikai 27 kalorijas!
Ķirbis galvenokārt sastāv no ūdens, tam ir augsts kālija saturs, bet
gandrīz nemaz nātrija, tāpēc tam piemīt urīndzenošas īpašības. Jāpiemin
arī ķirbju sēklas, lai gan patiesības labad tām būtu jāvelta atsevišķs
raksts. Tajās esošās vērtīgās vielas, piemēram, taukskābes (t.sk.,
linolskābi, kas ir viena no vērtīgākajām omega-6 taukskābēm) mēs varam
uzņemt, gan graužot pašas sēkliņas, gan ar ķirbju sēklu eļļu.
RECEPTES: ēdieni ar ķirbi
OLĀS CEPTS ĶIRBIS Nepieciešams: ķirbis, 2-3 olas, eļļa cepšanai, sāls, melnie pipari. Ķirbi
nomizo un sagriež plānās šķēlītes. Olu sakuļ, pievieno sāli un maltus
melnos piparus. Uzkarsē pannu, ielej nedaudz olīveļļu un cep, kamēr
gatavs. Olai var pievienot izspiestu ķiploka daiviņu, nedaudz čili
pulvera, cepot pievienot sīpolus.
ĶIRBJU ZUPA I Katlā
liek nomizotus, gabalos sagrieztus ķirbjus un sautē, līdz tie mīksti,
tad sablenderē. Aptuveni vienam litram ķirbju pievieno ~100 g rīsu,
rozīnes, kanēli, cukuru un ~ vienu litru piena. Uzvāra. Ja pievieno
vairāk cukura, tad iznāk saldais ēdiens.
ĶIRBJU ZUPA II Katlā
liek nomizotus, gabalos sagrieztus ķirbjus un sautē, līdz tie mīksti,
tad sablenderē. Pielej ūdeni, pieber smalki sagrieztu papriku, ķiplokus
un uzvāra, tad pievieno jūras mošķu kokteili un garneles, kā arī sweet čili
mērci, sojas mērci, piparus un vēlreiz uzvāra. Ņem nost no uguns,
iespiež citronu, lej šķīvjos un pārkaisa ar sagrieztiem zaļumiem.
ĶIRBJU ZUPA III Attīrītu
ķirbi sagriež gabaliņos un apcep, pārlej ar buljonu un sautē mīkstu, td
pievieno apceptus sīpolus, piparus un sāli. visu savāra un saputo ar
mikseri vai blenderi, lai izveidotos viendabīga masa. Zupu pasniedz ar
rupjmaizes grauzdiņiem, ja vēlas var pasniegt arī uzceptu speķi.
ĶIRBJA UN RĪSU SACEPUMS Nepieciešams: ķirbis, 200- 300 g ūdens, 3 glāzes piena, rīsi, 5-6 olas, 5 ēdamkarotes eļļas Notīrītu
ķirbi (apmēram 1 kg) sagriež sīkos kubiņos, palej ae 200 -300 g ūdens
un vāra, kamēr ķirbis mīksts. pielej 3 glāzes piena, pieber nepilnu
glāzi rīsu un vāra vēl 20 -25 minūtes. kad masa atdzisusi, piesit 5- 6
olas, pielej ēlļu un viegli samaisa. gatavo masu liek ieziestā formā un
cep 100 -120 grādu karstā cepeškrāsnī.
ĶIRBJU SACEPUMS AR MALTO GAĻU jeb ĶIRBJU LAZANJA Nepieciešams: maltā gaļa, garšvielas, ķribis, olas, milti, zaļumi Apcep
sīpolus un malto gaļu, pievieno garšvielas un nedaudz passutina. ķirbi
sagriež nelielos kubiciņos, apsāla, panē olā un miltos, apcep. traukā
liek apcepto ķirbju kārtu, paŗi maltās gaļas kārtu utt., kamēr trauks
pilns. virsējai jābūt ķirbju kārtai. Pāri pārlej olu un piena maisījumu.
Cep cepeškrāsnī, līdz gatavs, pasniedzot pārkaisa zaļumus.
ĶIRBJU SALĀTI Ņem
vienādās daļās ķirbi, burkānus, ābolus un sarīvē diezgan smalkās
skaidiņās. Pievieno smalki sarīvētu selerijas sakni (mazāk nekā
pārējos). Mērci gatavo no citrona, medus un eļļas. Pārkaisa ar
grauzdētām ķirbju sēklām. Šiem salātiem var pievienot arī dzērvenes un
mērces vietā izmantot apelsīnu sulu.
ĶIRBJU SALĀTI II jeb SALDIE ĶIRBJU SALĀTI Nepieciešams: ķirbis, dzērvenes, rieksti Samaisa
300 g sarīvētu ķirbi, 2 ēdamkarotes rīvētas dzērvenes (ar cukuru) un
1-2 ēdamkarotes sasmalcinātu riekstu. Salāti gatavi! Var pasniegt tāpat
vai ar putukrējumu. Dzērveņu vietā var izmantot jāņogu želeju.
ĶIRBJU PĪRĀGS Mīklai nepieciešams: 250 g sviesta, nedaudz cukura, vaniļas cukuru, nedaudz sāli un miltus Visas
sastāvdaļas samīca un liek formā mazliet apcept (lai mīkla būtu pasausa
~10 minūtes). Gatavo pildījumu - sutinātu ķirbi - sablenderē un
atdzesē. Ķirbja masai (~1 l) pievieno 3 olas, ~1ēdamkaroti kartupeļu
miltus, ~100 g cukura, nedaudz kanēli, rīvētu citrona miziņu un 1/2
citrona sulu. Gatavo pildījumu lej apceptajā mīklas pamatnē, uzkaisa
kanēli un grauzdētas ķirbju sēklas (var pievienot jebkurus riekstus).
Cep cepeškrāsnī.
|