Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Interesanti raksti [81]
Tautas medicīna [45]
Sarunas par svaru [24]
Audzēts Latvijā [38]
Baltu mantojums - Dainas, zīmes [69]
Ārstniecības augi [81]
Dziednieki [20]
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Dziedniecība, latviskā vide » Ārstniecības augi

Ķirbis

Cucurbita реро L. / 
Ķirbis

Apraksts

Ķirbji ir ogas, apgalvo botāniķi.Taču mēs šodien atmetīsim jebkādu zinātnisku funktieri un runāsim, domāsim un priecāsimies par to, ka ķirbji ir ēdami! Ķirbji ir ķirbju dzimtas augs (un šī ir gandrīz vai pēdējā botāniskā informācija), kura tuvākie radinieki augu pasaulē ir melones, arbūzi, gurķi un kabači. Ķirbju dzimtene ir Dienvidamerika, un tas vien jau liecina, ka ķirbjiem patīk saule un siltums. Lai iegūtu labu ķirbju ražu, nepieciešamas 80 līdz 120 (atkarībā no šķirnes) siltas dienas, kad vidējā temperatūra nenoslīd zem 18 grādiem. Tālab Latvijas apstākļos nevajadzētu ķirbjus stādīt ātrāk par maija vidu vai otro pusi. Labā ziņa – ķirbji nav īpaši jutīgi pret slimībām un kaitēkļiem, tālab labus panākumus ķirbju audzēšanā var gūt arī tie, kas līdz šim uzrādījuši arī pieticīgus panākumus lauksaimniecībā. Jārēķinās vien ar to, ka ķirbim nepieciešams daudz vietas un barības vielām bagāta augsne. Kurš gan no mums nav redzējis īstu lauku kompostkaudzi, kas daiļi noaugusi milzīgām, zaļām lapām, no kuru apakšas laukā lūr omulīgi apaļvaidži dzeltenā, koši oranžā vai zaļā krāsā? Ķirbji ir lielākie ķirbjveidīgie, milzu ķirbji var sasniegt pat 600 kg svaru. Tomēr neskatoties uz savu svarīgumu tiešā un pārnestā nozīmē, mūsu ikdienas uzturā tie līdz šim ieņēmuši nepelnīti mazu lomu. Viens no iemesliem – mums zināmo un pieejamo šķirņu izvēle varētu būt bijusi lielāka. Lai nu kā, pasaule tomēr mainās, un šobrīd arī Latvijā ir ķirbju audzētāji, kuru kolekcijā ir pat 200 dažādas ķirbju šķirnes.

Pielietojums

Ķirbis — pasaules lielākā oga — ir neizsīkstošs veselības avots. Tā attīra organismu un palīdz dziedēt locītavas. Ķirbja veselīgās īpašības zūd, ja to cep vai vāra. Jo vairāk to apstrādā, jo nevērtīgāks tas kļūst. Kā jau visos dārza labumos, arī šajā auglī ir daudz vitamīnu un minerālvielu — aminoskābes, C vitamīns, B grupas vitamīni, karotīns, pektīnvielas, fosfors, silīcijs, kobalts, magnijs, varš. Uzturā lietojamas ir visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas.  Ziedus var izmantot salātos kopā ar citiem augļiem un ogām, sajaucot tos ar labu eļļu. Tā organisms saņem ēteriskās eļļas, kas palīdz pretoties saaukstēšanās slimībām rudenī. Stīgas palīdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī urīndzenoša iedarbība. Ķirbis – tā ir saule no iekšpuses! Par ķirbja renesansi virtuvē lielā mērā jāpateicas tieši vērtīgajām uzturvielām. Karotīnam piemīt jaukā īpašība saistīt organismā brīvos radikāļus. Jo īpaši provitamīns A pozitīvi ietekmē ādu, matus un kaulus. Atkal labā ziņa – arī termiski apstrādāts ķirbis nezaudē daudz no savām pozitīvajām īpašībām veselīga uztura cienītājiem. Ievērojams ir kālija saturs ķirbjos, kas nodrošina dažādu indu un šlakvielu izvadīšanu no organisma. Vēl viena pieminēšanas vērta lieta – fitosterīns, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs. Ķirbjos atrodamais fitosterīns tiek izmantots, piemēram, prostatas saslimšanu profilaksei. Kombinācijā ar kariju vai čilli ķirbis dod impulsu ķermeņa termoregulācijas procesiem, tāpēc aukstā ziemas dienā mūs spēj sasildīt ne vien karstvīns vai tēja ar medu, bet arī maiga ķirbju biezzupa!
Ķirbis noderēs arī tiem, kas vēlas samazināt svaru. 100 gramos ķirbja „miesas” ir tikai 27 kalorijas! Ķirbis galvenokārt sastāv no ūdens, tam ir augsts kālija saturs, bet gandrīz nemaz nātrija, tāpēc tam piemīt urīndzenošas īpašības. Jāpiemin arī ķirbju sēklas, lai gan patiesības labad tām būtu jāvelta atsevišķs raksts. Tajās esošās vērtīgās vielas, piemēram, taukskābes (t.sk., linolskābi, kas ir viena no vērtīgākajām omega-6 taukskābēm) mēs varam uzņemt, gan graužot pašas sēkliņas, gan ar ķirbju sēklu eļļu.

RECEPTES: ēdieni ar ķirbi

OLĀS CEPTS ĶIRBIS
Nepieciešams: ķirbis, 2-3 olas, eļļa cepšanai, sāls, melnie pipari.
Ķirbi nomizo un sagriež plānās šķēlītes. Olu sakuļ, pievieno sāli un maltus melnos piparus. Uzkarsē pannu, ielej nedaudz olīveļļu un cep, kamēr gatavs. Olai var pievienot izspiestu ķiploka daiviņu, nedaudz čili pulvera, cepot pievienot sīpolus.

ĶIRBJU ZUPA I
Katlā liek nomizotus, gabalos sagrieztus ķirbjus un sautē, līdz tie mīksti, tad sablenderē. Aptuveni vienam litram ķirbju pievieno ~100 g rīsu, rozīnes, kanēli, cukuru un ~ vienu litru piena. Uzvāra. Ja pievieno vairāk cukura, tad iznāk saldais ēdiens.

ĶIRBJU ZUPA II
Katlā liek nomizotus, gabalos sagrieztus ķirbjus un sautē, līdz tie mīksti, tad sablenderē. Pielej ūdeni, pieber smalki sagrieztu papriku, ķiplokus un uzvāra, tad pievieno jūras mošķu kokteili un garneles, kā arī sweet čili mērci, sojas mērci, piparus un vēlreiz uzvāra. Ņem nost no uguns, iespiež citronu, lej šķīvjos un pārkaisa ar sagrieztiem zaļumiem.

ĶIRBJU ZUPA III
Attīrītu ķirbi sagriež gabaliņos un apcep, pārlej ar buljonu un sautē mīkstu, td pievieno apceptus sīpolus, piparus  un sāli. visu savāra un saputo ar mikseri vai blenderi, lai izveidotos viendabīga masa. Zupu pasniedz ar  rupjmaizes grauzdiņiem, ja vēlas var pasniegt arī uzceptu speķi.

ĶIRBJA UN RĪSU SACEPUMS
Nepieciešams: ķirbis, 200- 300 g ūdens, 3 glāzes piena, rīsi, 5-6 olas, 5 ēdamkarotes eļļas
Notīrītu ķirbi (apmēram 1 kg) sagriež sīkos kubiņos, palej ae 200 -300 g ūdens un vāra, kamēr ķirbis mīksts. pielej 3 glāzes piena, pieber nepilnu glāzi rīsu un vāra vēl 20 -25 minūtes. kad masa atdzisusi, piesit 5- 6 olas, pielej ēlļu un viegli samaisa. gatavo masu liek ieziestā formā un cep 100 -120 grādu karstā cepeškrāsnī.

ĶIRBJU SACEPUMS AR MALTO GAĻU jeb ĶIRBJU LAZANJA
Nepieciešams: maltā gaļa, garšvielas, ķribis, olas, milti, zaļumi
Apcep sīpolus un malto gaļu, pievieno garšvielas un nedaudz passutina. ķirbi sagriež nelielos kubiciņos, apsāla, panē olā un miltos, apcep. traukā liek apcepto ķirbju kārtu, paŗi maltās gaļas kārtu utt., kamēr trauks pilns. virsējai jābūt ķirbju kārtai. Pāri pārlej olu un piena maisījumu. Cep cepeškrāsnī, līdz gatavs, pasniedzot pārkaisa zaļumus.

ĶIRBJU SALĀTI
Ņem vienādās daļās ķirbi, burkānus, ābolus un sarīvē diezgan smalkās skaidiņās. Pievieno smalki sarīvētu selerijas sakni (mazāk nekā pārējos). Mērci gatavo no citrona, medus un eļļas. Pārkaisa ar grauzdētām ķirbju sēklām. Šiem salātiem var pievienot arī dzērvenes un mērces vietā izmantot apelsīnu sulu.

ĶIRBJU SALĀTI II jeb SALDIE ĶIRBJU SALĀTI
Nepieciešams: ķirbis, dzērvenes, rieksti
Samaisa 300 g sarīvētu ķirbi, 2 ēdamkarotes rīvētas dzērvenes (ar cukuru) un 1-2 ēdamkarotes sasmalcinātu riekstu. Salāti gatavi! Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu. Dzērveņu vietā var izmantot jāņogu želeju.

ĶIRBJU PĪRĀGS
Mīklai nepieciešams:  250 g sviesta, nedaudz cukura, vaniļas cukuru, nedaudz sāli un miltus
Visas sastāvdaļas samīca un liek formā mazliet apcept (lai mīkla būtu pasausa ~10 minūtes). Gatavo pildījumu - sutinātu ķirbi - sablenderē un atdzesē. Ķirbja masai (~1 l) pievieno 3 olas, ~1ēdamkaroti kartupeļu miltus, ~100 g cukura, nedaudz kanēli, rīvētu citrona miziņu un 1/2 citrona sulu. Gatavo pildījumu lej apceptajā mīklas pamatnē, uzkaisa kanēli un grauzdētas ķirbju sēklas (var pievienot jebkurus riekstus). Cep cepeškrāsnī.

Kategorija: Ārstniecības augi | Pievienoja: Saulite (01.07.2010)
Skatījumu skaits: 3517 | Komentāri: 1 | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 1
1 Saulite  
0
Noteikti kā jebkura sula visvērtīgākā ir tikko spiesta un izdzerta.Sula ir ēdiens, kas baro šūnas. Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas. Ilgstoši lietojot ķirbju sulu ikdienā, esot pat izārstēts išiass un atjaunojusies locītavu darbība. Ķirbji veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma. Ķirbju sula ārstēarī aptaukošanos, cukura diabētu, priekšdziedzera iekaisumu, novērš vielmaiņas traucējumus, bezmiegu, palīdz izvadīt no organisma nierakmeņus. Slimojot ar hepatītu, palīdz atjaunot aknu audus, mazina tūsku. Sajaucot ķirbju sulu ar medu, tā iedarbojas kā miega zāles. Par cik ķirbju sula uzlabo vispārējo organisma stāvokli, tā ir ieteicama bērniem kā diētisks produkts.

Ķirbju sula ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām, jo tajā ir visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam – varš, dzelzs, magnijs un kālijs, kā arī B, C, E, PP vitamīni. Visi šie elementi ir ideāli sabalansēti, kas ir obligāts priekšnoteikums pareizai vielmaiņas procesu norisei. Ķirbju dzelteno krāsu nosaka karotīni, kas ir ļoti nepieciešami imūnsistēmas stiprināšanai.

Neticami, cik daudz ķirbju sulas var izdzert. Katru dienu vajadzētu izspiest glāzi sulas un dzert līdz pat februārim, kad laba kvalitāte.

Ja nav iegaršojusies ķirbju sula, var piespiest klāt ābolus, burkānus vai vēl kādu citu augli. Slimojot ar nierakmeņiem, jādzer pa ¼ - ½ glāzes sulas 3 reizes dienā. Ārstniecības kurss – 10 dienas. Bērniem ar vāju veselību dod dzert 2 – 3 glāzes sulas dienā 3 – 4 mēnešus. Priekšdziedzera iekaisuma gadījumā vīriešiem rekomendē dzert pa 1 glāzei 2 – 3 nedēļas.


Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2404
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2024 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz