Kāda leģenda vēsta, ka reiz bijis smags slimnieks. Šis cilvēks ilgi
meklējis palīdzību pie dažādiem ārstiem un izmēģinājis visas zāles, bet
slimība nav mitējusies. Kad cerības izveseļoties jau zudušas, naktī
slimnieks nosapņojis, ka atnākusi Jaunava Marija un saka: „Kādēļ Tu
mocies ciešanās?
Stēvija (Stevia rebaudiana Bertoni)
sen jau ir pazīstama cilvēcei. Senie Paragvajas vietējie iedzīvotāji,
Guarani indiāņi, gadsimtiem ilgi izmantojuši stēviju ēdienu
pagatavošanā. Jo īpaši stēvija ir populāra Japānā, kur tā ieņem 40% no
saldinātāju tirgus daļas, kā arī pieprasīta citās Pasaules valstīs, jo
sevišķi ar cukura diabētu sirgstošo cilvēku vidū.
Rudens
ir ražas laiks, kad vislabāk var sevi palutināt ar pašmāju dārza
veltēm. Populārākie no Latvijas dārzeņiem ir ķirbji, burkāni, kāļi,
sīpoli, bietes un rutki.
Svaigu kalanhojas lapu sulu izmanto pret asiņojošām brūcēm,
augoņiem, ādas izsitumiem un ekzēmu, apdegumu un sasprēgājušu
krūtsgaliņu ārstēšanai. Pret iesnām un gripas profilaksei to pilina
degunā — divas reizes dienā pa diviem pilieniem katrā nāsī.
Ir pīlādžogu laiks - tās ievāc pēc
pirmajām salnām, jo tad tām pazūd rūgtums. Mūsu senči ir uzskatījuši pīlādzi
par maģisku koku, kas atvaira ļaunos garus un pasargā māju no sliktas auras.
Ienes arī savās mājās pīlādžus, lai visas likstas un negācijas paliek aiz
durvīm!
Bietes, līdztekus tādiem dārzeņiem kā kartupeļi, kāposti un
burkāni, ir viens no svarīgākajiem vitamīnu avotiem, sevišķi ziemas un
agrā pavasara periodā, kad ir ierobežots svaigu vietējo dārzeņu klāsts.
Tomēr bietes ir vērtīgas jebkurā gadalaikā, jo uzglabājot nezaudē savu
uzturvērtību.
Brokoļi ir kāpostu (krustziežu) dzimtas augs, tomēr brokoļu ķīmiskais
sastāvs ir daudzveidīgāks nekā parastajiem kāpostiem. Brokoļos ir daudz
vitamīnu (A, C, E, K), daudzkārt vairāk nekā ābolos, apelsīnos, dārzeņu
piparos, zaļajos zirnīšos.
Topinambūrs (saukts arī par saldo kartupeli vai Jeruzalemes
artišoku p.s. bet es to saucu par zemes riekstu, ļoti līdzīga garša kā riekstam) ir asteru dzimtas dārzenis, kas ir daudzgadīga bumbuļaugu
kultūra. Topinambūru uzturvērtība ir mazāka nekā kartupeļiem;
topinambūri nesatur cieti, toties satur inulīnu (vidēji 20%) un cukuru
(līdz 5%). Savukārt kaltēti topinambūri satur pat līdz 50 procentiem
vērtīgā inulīna (kaltēti topinambūri var kļūt par veselīgu našķi jūsu
bērniem). Topinambūrus var izmantot kartupeļu vietā kā piedevu pie gaļas
un zivju ēdieniem,
Arī paipalu olas ir ļoti vērtīgas cilvēku organismam. Iesaku palasīt, jo viss kas dabīgs ir daudz efektīgāks kā aptiekas prece. Lai Jums visiem stipra veselība!
Mazāk pazīstamās ogas, kuras aug tepat mums līdzās un mēs tik maz par tām zinām, bet to vērtība ir daudz lielāka nekā nopērkamo zālu paciņa aptiekā - irbenes, bārbeles, mežrozīšu augļi,
Kad ziemai beidzoties, ir iespēja tikt pie bērzu un kļavu sulām, varam kārtīgi izskalot savus organismus.
Tās labi palīdz arī tievētgribētājiem. Lielākā vērtība šīm sulām ir
uzreiz pēc to iztecināšanas.