23.
augustā Ķekavā noritēja „Garšaugu festivāls”. Apmeklējuši festivālu,
izlēmām lūgt Annu Šmiti mūs uzņemt ciemos. Ar Anniņu esam pazīstami no
daudzajām žurnālu lappusēm. Rīgā, Berga bazārā rīkotajos zemnieku
tirdziņos Anniņa arī vienmēr ir sastopama. Tikšanos norunājam dažas
dienas vēlāk. Tikšanās mērķis ir uzklausīt jaunāko Anniņas ideju -
palīdzēt uzsākt jaunsaimniekiem piemājas mazo garšaugu dārziņu
veidošanu.
Visu ievirzu praktiskajā gultnē. Ir
augusta beigas un var uzsākt stādīt dārziņu, kaut labākais laiks tomēr
būtu pavasaris. Pirms tikšanās Anniņa piekodina, lai tikai laicīgi
zemīti sagatavo, stādiņus pati pielasīšot. Rīkojums tiek pildīts,
zemīte sastrādāta, dobes izveidotas. Piektdienas rītā dodos uz Ķekavu.
Piebraucot pie Anniņas dārza saņemu silto
un sirds mīļo Anniņas smaidu. Jauka ir atkalredzēšanās. Mani stādiņi
jau ērti sagūluši kastītē. Blakus novietotas vēl paris kastītes, tās
domātas citiem gribētājiem.
Saimniece stāsta, ka pēdējā laikā ar vien
vairāk jauno māju saimnieki grib izveidot paši savu garšaugu dobi un
griežas pēc padoma ko un kā stādīt. Liela interese ir gados jaunākiem
māju īpašniekiem. Iepriekšējā dienā pēc padoma bija atbraukuši no
Madlienas.
Stāsts par to kas un kā man jāstāda es
noklausos vēlāk, pēc pastaigas pa dārzu un siltumnīcām, kur ir Anniņas
jaunākie augi - šī gada labākie lolojumi. Jāpiemin, ka dārzā aug ļoti,
ļoti daudz un dažādi garšaugi. Visus nepieminēšu, tikai tos kas mūsu
pastaigas laikā tuvāk auga.
Rozmarīns (Rosmarinus officinalis L.)
Ir
neliels krūms ar gaiši ziliem ziediem un adatveidīgām cietām zaļām
lapām. Grieķu mitoloģijā rozmarīnu veltīja mīlas dievietei Afrodītei.
Dabiskos apstākļos rozmarīns aug Vidusjūras zemēs saulainās kalnu
nogāzēs.
Pateicoties tam piemītošajai svaigi rūgtenai garšai,
rozmarīns labi papildina ēdienus no jēra gaļas, vārītas vistas,
dārzeņiem un zivs. Ar rozmarīnu var pārkaisīt arī krāsnī ceptus
kartupeļus, cūkgaļas cepeti, maltās gaļas ruleti vai nedaudz pievienot
zupai. Rozmarīnu lieto kopā ar pētersīļiem, bet nevienlaicīgi ar lauru
lapām.
Baziliks (Ocimum basilium L.)
Prastais
baziliks, viengadīgs augs ar patīkamu balzāmisku smaržu. Bazilika
dzimtene - Dienvidāzija. Latvijā audzēto bazilika šķirņu sortiments ir
ļoti plašs, sastopamas šķirnes ar dažādu auga lielumu, lapu krāsu,
krokojumu un lielumu, ar dažādu aromātu, kur bez bazilikam raksturīgā
jūtams arī citronu, krustnagliņu, kanēļa vai cits aromāts. Šķirnes ar
sarkanām lapām raksturojas ar asāku un viendabīgāku aromātu nekā
zaļlapainās šķirnes. Baziliku audzē gan kā garšaugu gan kā dekoratīvu
augu, kā uz lauka tā arī siltumnīcās. Vēsās un mitrās vasarās uz lauka
iegūstamā raža ir ļoti zema.
Anniņa stāsta, ka bazilikam vērtīgākā lapu
daļa ir jaunie dzinumi - pirmās trīs, četras virsējās lapiņas. Lai
stādiņš nepāraugtu un labi sazarotos regulāri ir jānokniebj zariņu
galotnītes. Savādāk pāraugs un izveidos ziedus. Šāds pāraudzis ziedošs
baziliks nav tas elitārākais piedāvājums. Labākās zaļlapainās šķirnes
ir ar mīkstākām un maigākām lapiņām. Mazāk aromātiskākas ir ar cietākām
un stīvākām lapiņām. Pagājušā gadā siltumnīcās vairāk nekā šogad auga
baziliks ar tumši violetu (sarkanu) lapu krāsojumu. Tos restorāni maz
pieprasa un galvenokārt izmantojams etiķu un eļļu aromatizēšanai, tāpēc
šogad vairāk ir stādīti zāļo krāsu lapu baziliki.
Rukola (Eruca sativa L.)
Pasaulē
vieni no populārākajiem svaigajiem lapu salātiem ir rukola, kurai
raksturīga pikanta garša. Rukola ir vieni no retajiem salātiem, kas
minēti jau senos romiešu rakstos. Sajaukta kopā ar olīveļļu un sāli,
rukola izcels zivju ēdienu garšu. Rukolu var izmantot arī vistas gaļai.
Klasiski rukolu ēd kopā ar «Mozarellas» sieru, tomātu un balzametiķi.
Rukolas Anniņas dārzā dzīvo savu dzīvi.
Rukolao ir vairāki veidi. Tā ierasti audzējama siltumnīcās vai telpās -
podos. Anniņa jau devīto gadu audzē ziemas rukolu, kas lieliski aug
atvērtās dobēs. Audzētas dobēs, tās tomēr pamanās ieaugt arī citviet.
Stēvija (Strevia rebaudiana L.)
Stēvija
savvaļā aug Dienvidamerikas ziemeļaustrumos - Paragvajā. Tā pieder
asteru dzimtai, ir daudzgadīga, bet telpās to labāk audzēt kā
viengadīgu. Vasaras mēnešos tā labi jūtas arī dārzā vai uz balkona.
Ļoti jāsargā kā pavasarī, tā rudenī no salnām, pat visniecīgākām. Šis
augu ir tikpat reižu nekaitīgāks, cik saldāks par cukuru. Lapās ir
dabiska viela - steviozīds, kuru izmanto uzturā kā cukura aizstājēju.
Stēvija ir lielisks atradums cukura diabēta. Ar šā auga palīdzību savas
problēmas varētu risināt arī cilvēki ar lieko svaru.
Nogaršoju šī auga lapiņu. Tā tiešam ir ļoti,
loti salda. Tādu saldumu nevar salīdzināt ar cukuru. Nolemju nākošajā
gadā stēviju ieaudzēta arī sev. Par cik cukuru tik pat kā nelietoju,
bet laiku pa laikam kādu saldumiņi tomēr vēlos, tad jāpamēģina tējai
pielikt kaltētas stēvijas lapiņas. Arī pirts tējas tā varētu labi
garšot tiem, kuri arī zālīšu tējas mīl saldināt.
Timiāns (Thymus vulgaris L.)
30
- 40 cm augsts, mūžzaļš puspundurkrūms. Savvaļā aug Eiropas
dienviddaļā. Svaigas vai žāvētas timiāna lapiņas liek pie gaļas, zivju
un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm. Pievieno gurķu, zivju
un gaļas konserviem. Uzlabo pupiņu un zirņu zupu garšu, pievieno
pastētēm, aukstajai gaļai.
Timiāna krūmiņš izaudzis siltumnīca ir
ievērības cienīgs. Atklātās dobēs arī tas lieliski aug, bet ne tik
kupli. Anniņas dārzā redzu skaistu timiāna ieleju, tā nav viena vien
dobe. Stādiņiem ko paņēmu pārstādīšanai, pirms iestādīšanas laksti ir
jānogriež, lai saknītes labāk ieaugtos.
Romas jeb romiešu salāti (Lactuca sativa var. romana of longifolia)
To
dzimtene ir Itālija, un tie ir vieni no senākajiem salātiem Eiropā.
Romiešu salātus ēd svaigus tāpat kā citus salātus, tāpat tos var sautēt
atsevišķi vai kopā ar citiem dārzeņiem.
Anniņas siltumnīcā aug sarkanie un zaļie
romiešu salāti. Dažs ir ziedos, jāgaida seklas. Tukšajās vietās šobrīd
tiek iestādīti mazi parasto salātu stādiņi. Līdz rudenim vēl viena raža
būs izaugusi. Mazie „romieši” vel
steidz izaugt arī atklātajās dobēs.
Avotkreses (Rorippa nasturtium aquatica L.)
Avotkreses
sastopamas daudzviet Eirāzijas mērenajā joslā. Pārtikā avotkreses lieto
svaigā veidā, jo kaltētas zaudē ļoti daudz vērtīgo vielu. Uzskata, ka
tām ir sinepēm vai maigiem mārrutkiem (līdz ziedēšanai), gan arī
rutkiem (noziedējušām) līdzīga garša. Tās izmanto arī kā pupu
aizstājējas. No svaigām jaunajām lapiņām taisa salātus, lieto par
piedevu pie gaļas un zivju ēdieniem. Ziemā avotkreses visai veiksmīgi
var audzināt puķupodā. Vitamīniem bagātās lapiņas lieliski garšos,
uzliktas uz desmaizītēm. Avotkreses mīl mitrumu. Labi aug siltumnīcās
un var audzēt atklātās vietās pie ūdeņiem, mitrumā.
Avotkerses stādiņš arī manā kastītē.
Iestādīšu uz laiku mitrā vietiņa savā dārzā. Ja izdosies ieaudzēt, tad
varēs nākošajā pavasarī varēšu pārstādīt pastāvīgā vietā. Šis stādiņš
man šķiet būs visprasīgākais, jo jāatrod pietiekoši mitra vieta.
Anniņai tā labi aug siltumnīcā, kur tiek regulāri un dāsni laistīta.
Salvija (Salvia officinalis L.)
50
cm augsts, daudzgadīgs puskrūms ar stāvu, zarainu stumbru. Svaigas un
žāvētas lapas lieto pie gaļas un zivju ēdieniem, mērcēm, siera. Uzlabo
garšu cūkas, mājputnu un meža putnu gaļai. Izmanto etiķa
aromatizēšanai. Garšvielu maisījumos tā labi saderas ar rozmarīnu.
Anniņa dāsni saplūc salviju. Kā katru gadu
Anniņas salvija sakaltēta gaida savu kārtu ziemā, kad apslimstu. Pirmā
tēja, kas tiek ņemta palīgos. Arī stādiņš man tiek. Iestādīšu starp
zemenēm. Nesen lasīju, ka salvija lieliski sader kopā ar zemenēm. Labāk
jau esot pavasarī no sēklām izaudzēt stādiņus un tad tos izstādīt dobēs.
Mizuna (Īstais Ķīnas kāposts - Brassica chinensis L.)
Austrumu
zemju kāposts. Satur vitamīnu C. Interesanti robotas lapas ar vidēji
asu garšu. Lapu rozetes lieto salātos, sautējumos vai zupās. Noplūktas
lapas vai tikai baltie, sulīgie kāti ir noderīgi rīsu, makaronu un citu
ēdienu bagātināšanai.
Gatavojas mizunas sēklas. Daudziem augiem Anniņa pati vāc sēkla. Augs tiek audzēts siltumnīcās.
Sinepe (Brassica juncea L.)
Savvaļā
aug Vidusāzijā. Latvijā sēj laukā agri pavasarī vai vasaras vidū.
Siltumnīcā no septembra līdz aprīlim. Lietošanas gatavību sasniedz
15-20 dienās pēc uzdīgšanas.
Blakus mizunai aug sinepītes. Arī tās Anniņa audzē siltumnīcā.
Lapu kārvele (Anthriscus cerefolium L.)
Pētersīlim
līdzīgajam garšaugam ir mazas mīkstas lapiņas un balti ziediņi.
Mūsdienās to audzē galvenokārt Vācijā un Ziemeļamerikā. Kārveles
patīkamo aromātu un saldeno garšu senie grieķi raksturoja šādi:
«debešķīgs kā pirmais skūpsts». Kulinārijā izmanto svaigās lapiņas un
jauno dzinumu galotnes, ko ievāc līdz ziedēšanai. Kārvele piešķir
sviestmaizēm, salātiem, sautējumiem un dārzeņu zupām patīkamu garšas
niansi. Pat parastās frikadeles var pagatavot daudz interesantāk, ja
tām pievienota kārvele. Ar kārveli var apbērt arī ceptus šampinjonus,
lai izceltu patīkamo anīsam līdzīgo garšu. Kārveli pievieno ēdienam
gatavošanas beigās, jo vārīta, tā ātri zaudē savu krāsu un aromātu.
Lapu kārvelīte Anniņas dārzā arī mājo pa savam prātam. Pati ieaugot gan celiņa malā, gan pie dārza mājas sienas.
Pastinaks (Pastinaca sativa L.)
To
dzimtene ir Vidusjūras ziemeļaustrumu piekraste. Pēc izskata pastinaks
atgādina lielu baltu burkānu, arī tā garša ir līdzīga burkānam, tikai
daudz koncentrētāka. Karstās dienās no pastinaka lapām izdalās ēteriskā
eļļa, kas, saskaroties ar ādu, rada čūlas, kuras pārvēršas grūti
dzīstošās brūcēs. Cilvēkiem ar jutīgu ādu no saskares ar pastinakiem
jāatturas. Pastinaka iedarbība ir līdzīga ženšeņam un zaļajai tējai -
tas tonizē, uzmundrina un stimulē smadzeņu darbību. Senos laikos
pastinaku uzlējumu lietoja depresijas ārstēšanai. Patīkamās smaržas dēļ
tos jau kopš seniem laikiem izmanto kā garšvielu. Pirms tika iepazīti
kartupeļi un burkāni, pastinakus lietoja pārtikā - gan to saknes, gan
lakstus.
Dārza malā aug pastinaki. Anniņa arī mūs
brīdina, jāatceras, ka pastinaki ir latvāņu radinieki un jāuzmanās no
lapām. Paši labākie ēdienu gatavošanai ir mazie, nelielos izmēros
izauguši sakneņi.
Muskata ķirbis (Cucurbita moschata L.)
Pie
tiem pieder arī butternut jeb riekstu tipa ķirbji. Muskata ķirbjiem ir
izcilas garšas īpašības, bet tie ir siltumprasīgāki un ar garāku
augšanas laiku. Tūlītējai lietošanai var vākt arī nenobriedušus
ķirbjus. Glabāšanai paredzētie ķirbji jānovāc pirms rudens salnām, kad
augļi ir izauguši un ieguvuši šķirnei tipisko krāsu. Mizai jābūt
nobriedušai, bet kātiņam cietam (tas ir pārkoksnējies). Augļi jānovāc
ar vismaz piecus centimetrus gariem kātiņiem, un tie ir jānogriež, jo
laužot var veidoties bojājums, caur kuru augļos var iekļūt infekcija.
Uzreiz pēc novākšanas ķirbjus vēlams novietot siltumā, lai veicinātu
galējo nobriešanu, bet vēlāk tos labāk glabāt ap 10 grādu temperatūrā.
Muskata ķirbis panākas pretī no lielā ķirbju
dārza. Ķirbju dobes Anniņai rudenī ir tās mīļākās. To krāsu un formu
variācijas ir visdažādākās. Muskata ķirbis ir jāēd svaigā veidā. Garšas
uzlabošanai var uzpilināt nedaudz citrona sulu.
Pastaigas noslēgumā atsēžoties paēnā Anniņa uzcienā ar pašas gatavotu pesto (rieksti, siers, eļļa, baziliks, ķiploki).
Lai pagatavotu pesto, sasmalcina ķiploku,
rīvētu sieru, riekstus un sāli. Eļļu pievieno pēc tam, jo, ja pievieno
to ātrāk, straujas malšanas rezultātā tā mēdz kļūt rūgta. Eļļu žēlot
nevajadzētu - jo tās ir vairāk, jo pesto ir garšīgāks. Sastāvdaļu
daudzumu un kombinācijas var variēt. Pesto tradicionāli ēd ar pastu -
gan karstā, gan aukstā veidā kā salātus. Taču pielietojuma veidi ir
daudz un dažādi - tajā var marinēt gaļu, pasniegt ar dārzeņiem,
iesmērēt pa vidu sacepumiem, jo īpaši ar Vidusjūrai raksturīgiem
dārzeņiem, piemēram, baklažāniem, artišokiem, tomātiem utt.