Plūksnainā kalanhoja (Kalanchoe pinnata) ir 60–120 cm augsts,
daudzgadīgs biezlapju dzimtas lakstaugs. Pieaugušas lapas malās
saskatāmi sīki mezgli, no kuriem uz augošiem augiem attīstās jaunie
augi. Ja lapu nogriež un noliek uz zemes, izveidojas jauni augi ar
stumbru, lapām un saknēm. Šis augs savvaļā sastopams
Dienvidaustrumāzijā, Āfrikā, Amerikā.
Ārstnieciski augstvērtīgas ir auga lapas un sula. Kalanhojas sula satur
organiskās skābes (ābolu, etiķa un citronskābi), kā arī alumīniju,
magniju, kalciju un mangānu. Kalanhojai piemīt baktericīda,
pretiekaisumu, brūces dziedējoša un asiņošanu apturoša iedarbība.
Izmanto arī ilgi nedzīstošu čūlu, izgulējumu un strutojošu procesu
ārstēšanai. Svaigu kalanhojas lapu sulu izmanto pret asiņojošām brūcēm,
augoņiem, ādas izsitumiem un ekzēmu, apdegumu un sasprēgājušu
krūtsgaliņu ārstēšanai. Pret iesnām un gripas profilaksei to pilina
degunā — divas reizes dienā pa diviem pilieniem katrā nāsī.
Ārstnieciskā izejviela ir auga lapas
un sula. Tāpat kā alvejas lapas, arī tās pirms lietošanas vēlams nepilnas divas
nedēļas paturēt ledusskapī. Kalanhojas sula satur flavonoīdus, miecvielas,
organiskās skābes (ābolu, etiķa un citronskābi), polisaharīdus, fermentus, kā
arī mikro un makroelementus: alumīniju, magniju, kalciju un mangānu.
Augu sulas aplikācijas vai uz tās bāzes pagatavotu ziedi
lieto trofisko un ilgi nedzīstošu dažādas lokalizācijas čūlu, izgulējumu un
strutojošu procesu ar audu atmiršanu ārstēšanai. Pirmās trīs dienas saiti maina
reizi dienā, turpmāk - ik pēc trim diennaktīm. Pārtraukumos problemātiskajai
vieti pieliek neitrālu vielu - cinka ziedi, vazelīnu vai ko tamlīdzīgu.
Svaigu kalanhojas lapu sulu izmanto pret asiņojošām brūcēm, furunkuliem, ādas
izsitumiem un ekzēmu, apdegumu, dzemdes kakla erozijas un sasprēgājušu krūšu
galiņu dziedēšanai - parasti sāpošajai vietai uzpilina 2 - 3 pilienus sulas
(ārstēšanās kurss 5 - 6 dienas).
Pret tuberkulozi sulu
lieto iekšķīgi - pa pustējkarotei divas reizes dienā pēc ēšanas, atšķaidītu ar
trīsreiz lielāku ūdens daudzumu.
Kalanhojas sulas ziedes pagatavošanai nepieciešama tasīte ar apaļu dibenu.
Vispirms to apslauka ar spirtu vai degvīnu, tad 30ml sulas tajā sajauc ar 50 g
ūdeni nesaturoša lanolīna. Pēc tam pakāpeniski pievieno 50 g vazelīna. Ziedi
uzglabā ledusskapī.
avoti: "Mājas dakteris" 2005. gada
februāra numura. www.neslimo.lv