Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Interesanti raksti [81]
Tautas medicīna [45]
Sarunas par svaru [24]
Audzēts Latvijā [38]
Baltu mantojums - Dainas, zīmes [69]
Ārstniecības augi [81]
Dziednieki [20]
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Dziedniecība, latviskā vide » Audzēts Latvijā

Pīlādžoga

Ir pīlādžogu laiks - tās ievāc pēc pirmajām salnām, jo tad tām pazūd rūgtums. Mūsu senči ir uzskatījuši pīlādzi par maģisku koku, kas atvaira ļaunos garus un pasargā māju no sliktas auras. Ienes arī savās mājās pīlādžus, lai visas likstas un negācijas paliek aiz durvīm!

 

Turklāt pīlādži parūpēsies arī par tavas veselības uzlabošanu - pīlādžu ogās ir pretiekaisuma vielas, tām ir nomierinoša un urīndzenoša iedarbība, ogas satur karotīnu, C,P un K vitamīnus. Pīlādžogas ir sens ārstniecības līdzeklis, kas tika izmantots cīņā ar aterosklerozi, tajās esošās pektīnvielas un fitoncīdi normalizē holesterīna daudzumu asinīs.

Kaltēti pīlādži - veselīga tēja un "zāles" pret smaguma sajūtu kuņģī

Kaltēti pīlādži īpaši ieteicami gremošanas veicināšanai, ja ēsts pārāk daudz un sātīgi. Ja tev spiež māgu, dārgu zāļu vietā labāk izvēlies pīlādžus - ogas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju, līdz ar to, apēdot 10-15 kaltētas pīlādžogas, efekts būs tāds pats kā tabletēm, kas veicina gremošanu.

Kaltēti pīlādži ir arī lieliski zāļu tējas sastāvdaļa - pīlādžogu tēja noder pret saaukstēšanos un imunitātes stiprināšanai.

Pīlādžu aromterapija

Lai iesmaržīnātu māju ar pīlādžu aormātu dari tā: ņem lēzenu trauku, saber tajā svaigas pīlādžogas, tad saliec uz tām svecītes metāla trauciņos jeb tautā sauktas par pļoškām. Degot svecītes sakarsēs metāla trauciņus un sasildīs pīlādžogas, līdz ar to telpā izplatīties ēterisko eļļu aromāti.

Vēl vari vienkārši savērt svaigas pīlādžogas uz diega kā krelles un izmantot kā dekoru - vai nu pie aizkariem, vai kur citur. Laika gaitā ogas sakalīts un kamēr tas notiks, gaisā virmos rūgtens aromāts.

Pīlādži skaistumkopšanā

Pīlādžogas plaši tiek lietotas skaistumkopšanā - matu, zobu un smaganu stiprināšanai. Pīlādžu ogām piemīt baktericīda un pretiekaisuma idarbība, tāpēc tās lieliski der zobu un smaganu stiprināšanai, kā arī elpas atsvaidzināšanai - ik pa laikam sakošļā pa kādai svaigai ogai. Savukārt saspaidītas pīlādža ogas palīdz, ja ir ādas iekaisumi.Tikai jāņem vērā, ka īpaši jutīgai sejas ādai pīlādžogu aktīvās vielas var izraisīt apsārtumu.

Pīlādžu-šokolādes maska

Vienu tāfelīti melnās šokolādes izkausē ūdens peldē, pievieno saberztus pīlādžus, rūpīgi samaisi. iegūto masu vēl siltu (bet ne karstu!) iemasē ādā- dekoltē zonā, uz krūtīm, uz rokām, vēdera, kājām un citām ķermeņa daļām. Masējot ievēro principu: no kāju un roku pirkstu galiņiem virzienā uz sirdi. Šāda maska būs bauda ādai, ožai un katrai organisma šūniņai. Pēc 15 minūtēm jānoskalojas siltā dušā.

Pīlādži kulinārijā


PĪLĀDŽI SĪRUPĀ

Nepieciešams: 1 glāze cukura, 1 glāze ūdens, pīlādžu ogas un pūdercukurs.

Pagatavošana: Uzvāra cukura sīrupu. Karstā sīrupā apmērcē applaucētas ogas, arī veselus ķekarus, apviļā pūdercukurā, apžāvē. Uzglabā stikla traukā sausā vietā.

PĪLĀDŽI PŪDERCUKURĀ

Nepieciešams: Glāze ūdens, glāze cukura, pīlādžogas, pūdercukurs

Pagatavošana: no glāzes ūdens un glāzes cukura izvāri sīrupu. Tad karstajā sīrupā iemet pīlādžogas, uzmanīgi ar sietiņu izņem tās ārā, ātri notecini un žigli, bet rūpīgi apviļā tās pūdercukurā, pēc tma ļauj, lai tās kārtīgi apžūst. Garšo vēl labāk nekā dzērvenes pūdercukurā!

PĪLĀDŽU ŽELEJA

Nepieciešams: 1 litrs pīlādžu sulas, pusotra kilograma cukura.

Pagatavošana: Ja pīlādži tiek lasīti pirms salnām, tad ogas nomazgā, applaucē un ūdeni nolej. Uzlej no jauna tīru ūdeni tā, lai ogas nosedzas, un ogas applaucē. Atdzesē un izspiež. Izmanto arī ūdeni, kurā ogas tika plaucētas. Pieliek cukuru un ļauj tam 24 stundas pakust vai arī maisot tūlīt vārīt uz straujas uguns. Jānoputo. Vāra 10-15 minūtes. Karstu lej burkās un aizskrūvē vai aizvāko. Želeja sarec 2-4 stundu laikā, kad tā atdzisusi.

PĪLĀDŽI MEDŪ

Nepieciešams: pīlādžogas, medus, burka

Pagatavošana: Skaistākās un lielākās pīlādžogas saber glītā traukā (der mazas burciņas vai citi trauki, kas noslēdzami) un pārlej ar medu. Uzliec vāciņu un izdekorē - būs ne vien labs līdzeklis pret saaukstēšanos un gardums pie tējas, bet arī mīļa dāvaniņa tuviniekiem vai draugiem.

 



Avots: http://www.ogre24.lv/zinas/98/17773?tab=main
Kategorija: Audzēts Latvijā | Pievienoja: Saulite (23.08.2010)
Skatījumu skaits: 2442 | Komentāri: 1 | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 1
1 Saulite  
0

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2404
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2024 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz