Ir pīlādžogu laiks - tās ievāc pēc
pirmajām salnām, jo tad tām pazūd rūgtums. Mūsu senči ir uzskatījuši pīlādzi
par maģisku koku, kas atvaira ļaunos garus un pasargā māju no sliktas auras.
Ienes arī savās mājās pīlādžus, lai visas likstas un negācijas paliek aiz
durvīm!
Turklāt pīlādži parūpēsies arī par
tavas veselības uzlabošanu - pīlādžu ogās ir pretiekaisuma vielas, tām ir
nomierinoša un urīndzenoša iedarbība, ogas satur karotīnu, C,P un K vitamīnus.
Pīlādžogas ir sens ārstniecības līdzeklis, kas tika izmantots cīņā ar
aterosklerozi, tajās esošās pektīnvielas un fitoncīdi normalizē holesterīna
daudzumu asinīs.
Kaltēti pīlādži - veselīga tēja un "zāles" pret smaguma sajūtu
kuņģī
Kaltēti pīlādži īpaši ieteicami gremošanas veicināšanai, ja ēsts pārāk daudz un
sātīgi. Ja tev spiež māgu, dārgu zāļu vietā labāk izvēlies pīlādžus - ogas
paaugstina kuņģa skābes sekrēciju, līdz ar to, apēdot 10-15 kaltētas
pīlādžogas, efekts būs tāds pats kā tabletēm, kas veicina gremošanu.
Kaltēti pīlādži ir arī lieliski zāļu tējas sastāvdaļa - pīlādžogu tēja noder
pret saaukstēšanos un imunitātes stiprināšanai.
Pīlādžu aromterapija
Lai iesmaržīnātu māju ar pīlādžu aormātu dari tā: ņem lēzenu trauku, saber tajā
svaigas pīlādžogas, tad saliec uz tām svecītes metāla trauciņos jeb tautā
sauktas par pļoškām. Degot svecītes sakarsēs metāla trauciņus un sasildīs
pīlādžogas, līdz ar to telpā izplatīties ēterisko eļļu aromāti.
Vēl vari vienkārši savērt svaigas pīlādžogas uz diega kā krelles un izmantot kā
dekoru - vai nu pie aizkariem, vai kur citur. Laika gaitā ogas sakalīts un
kamēr tas notiks, gaisā virmos rūgtens aromāts.
Pīlādži skaistumkopšanā
Pīlādžogas plaši tiek lietotas skaistumkopšanā - matu, zobu un smaganu
stiprināšanai. Pīlādžu ogām piemīt baktericīda un pretiekaisuma idarbība, tāpēc
tās lieliski der zobu un smaganu stiprināšanai, kā arī elpas atsvaidzināšanai -
ik pa laikam sakošļā pa kādai svaigai ogai. Savukārt saspaidītas pīlādža ogas
palīdz, ja ir ādas iekaisumi.Tikai jāņem vērā, ka īpaši jutīgai sejas ādai
pīlādžogu aktīvās vielas var izraisīt apsārtumu.
Pīlādžu-šokolādes maska
Vienu tāfelīti melnās šokolādes izkausē ūdens peldē, pievieno saberztus
pīlādžus, rūpīgi samaisi. iegūto masu vēl siltu (bet ne karstu!) iemasē ādā-
dekoltē zonā, uz krūtīm, uz rokām, vēdera, kājām un citām ķermeņa daļām.
Masējot ievēro principu: no kāju un roku pirkstu galiņiem virzienā uz sirdi.
Šāda maska būs bauda ādai, ožai un katrai organisma šūniņai. Pēc 15 minūtēm
jānoskalojas siltā dušā.
Pīlādži kulinārijā
PĪLĀDŽI SĪRUPĀ
Nepieciešams: 1 glāze cukura, 1 glāze ūdens, pīlādžu ogas un pūdercukurs.
Pagatavošana: Uzvāra cukura sīrupu. Karstā sīrupā apmērcē applaucētas ogas, arī
veselus ķekarus, apviļā pūdercukurā, apžāvē. Uzglabā stikla traukā sausā vietā.
PĪLĀDŽI PŪDERCUKURĀ
Nepieciešams: Glāze ūdens, glāze cukura, pīlādžogas, pūdercukurs
Pagatavošana: no glāzes ūdens un glāzes cukura izvāri sīrupu. Tad karstajā
sīrupā iemet pīlādžogas, uzmanīgi ar sietiņu izņem tās ārā, ātri notecini un žigli,
bet rūpīgi apviļā tās pūdercukurā, pēc tma ļauj, lai tās kārtīgi apžūst. Garšo
vēl labāk nekā dzērvenes pūdercukurā!
Pagatavošana: Ja pīlādži tiek lasīti pirms salnām, tad ogas nomazgā, applaucē
un ūdeni nolej. Uzlej no jauna tīru ūdeni tā, lai ogas nosedzas, un ogas
applaucē. Atdzesē un izspiež. Izmanto arī ūdeni, kurā ogas tika plaucētas.
Pieliek cukuru un ļauj tam 24 stundas pakust vai arī maisot tūlīt vārīt uz
straujas uguns. Jānoputo. Vāra 10-15 minūtes. Karstu lej burkās un aizskrūvē
vai aizvāko. Želeja sarec 2-4 stundu laikā, kad tā atdzisusi.
PĪLĀDŽI MEDŪ
Nepieciešams: pīlādžogas, medus, burka
Pagatavošana: Skaistākās un lielākās pīlādžogas saber glītā traukā (der mazas
burciņas vai citi trauki, kas noslēdzami) un pārlej ar medu. Uzliec vāciņu un
izdekorē - būs ne vien labs līdzeklis pret saaukstēšanos un gardums pie tējas,
bet arī mīļa dāvaniņa tuviniekiem vai draugiem.