Kāpēc paipalu olas ir vērtīgas cilvēka organismam?
Kāpēc paipalu olas ir vērtīgas cilvēka organismam ?
Paipalu
olas un arī paipalu gaļa ir augstvērtīgs diētisks produkts, ko cilvēki
novērtējuši jau senatnē. Paipalu olas labvēlīgi iedarbojas uz slimu
cilvēku organismu, tās ieteicams iekļaut arī bērnu ēdienkartē. Turklāt –
bērni labprāt ēd paipalu olas – viņiem patīk olu neparastās, krāsainās
čaumalas un miniatūrais izmērs. Olas ir gardas un sātīgas, un kas ir
īpaši svarīgi – nekad neizraisa alerģiju (diatēzi) pat tiem cilvēkiem,
kuriem tā rodas no vistu olu ēšanas.
Paipalu gaļa ir maiga un sulīga, tai ir savdabīgs aromāts, līdzīgs
medījumu gaļai. Paipalu olu un gaļas produkti lieliski papildina svētku
galdu, tā ir laba iespēja gan iepriecināt savus viesus, gan pašiem
uzlabot savu veselību.
Paipalu olas sver 10-12 gramus, tām ir plāna un trausla čaumala dažādās
krāsās. Olu sastāvā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas šo produktu
izceļ citu mājputnu vidū. Paipalu olas var lietot vārītā, ceptā,
marinētā veidā; tās var ēst arī termiski neapstrādātas. No paipalu olām
var pagatavot omletes, salātus un majonēzi, ar tām var dekorēt karstos
ēdienus. Paipalu olas ir ieteicams ēst katru dienu, pētījumi apliecina
to labvēlīgo ietekmi uz bērnu intelektuālo spēju attīstību.
Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un
minerālvielām. Ja salīdzina vistu olas un paipalu olas, tad vienā
paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1
un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna kā vienā vistas olas gramā. Piecās
paipalu olās, kuru masa ir līdzērtīga vienai vistas olai ir 5 reizes
augstāks fosfora un kālija daudzums, 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums.
Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kam ir svarīga nozīme
vielmaiņas procesā. Paipalu olās, salīdzinājumā ar vistu olām, ir vairāk
tādu neaizvietojamu aminoskābju kā tirazīns, treonīns, lizīns, glicīns
un histidīns. Tirazīns, piemēram,ir nepieciešams ādas un matu pigmentu
sintēzei, tātad atbildīgs par veselīgu sejas krāsu. Tieši tāpēc paipalu
olas tiek izmantotas arī kosmētikā. Paipalu olās koncentrētā veidā
sakopotas daudzas cilvēkam nepieciešamas bioloģiski aktīvas vielas.
Paipalu olām ir plašs pielietojums arī ārstniecībā. Par sevišķi
augstvērtīgām uzskatāmas Japānas paipalu olas. To saslimšanu skaits,
kuru gaitu var atvieglot paipalu olu lietošana uzturā ir visnotaļ garš :
kuņģa-zarnu trakta slimības, it īpaši kuņga čūla un
divpadsmitpirkstu zarnu čūla, gastrīts
anēmija
stipras galvassāpes
hroniska pneimonija
bronhiālā astma
tuberkulozes intoksikācija
Paipalu olu lietošana uzturā palīdz aizsargāt cilvēka organismu pret
radioaktīvā apstarojuma izraisītām sekām izvadīt no organisma
radioaktīvās vielas noregulēt asinsspiedienu novērst gremošanas
traucējumus, mazasinību, nervu darbības traucējumus.
Regulāri ēdot paipalu olas, pieaug cilvēka organisma pretestība augšējo
elpošanas ceļu saslimšanām un alerģijai. Paipalu olās esošais A vitamīns
labvēlīgi iedarbojas uz redzi. Paipalu olas paaugstina dzimumtieksmi un
potenci.Tās īpaši ieteicams grūtniecības laikā, jo mazina toksikozes un
grūtniecības pārtraukšanās risku.
Kultūristiem paipalu olu lietošana uzturā ir brīnišķīgs olbaltumvielu
avots, jo tās labi asimilējas organismā un lietotas lielākos daudzumos
(vairāk kā desmit olas) neizraisa diatēzi.
Novērots, ka paipalu olas īpaši palīdz pie sekojošām saslimšanām –
hronisks žultspūšļa iekaisums, bronhiālā astma, sirds un nervu
saslimšanas. Šo sarakstu varētru turpināt, taču svarīgāk ir kas cits –
atšķirībā no medikamentiem, ar kuriem pieminētās slimības ārstē, paipalu
olu lietošana neizraisa nekādas blakus negatīvas reakcijas. Regulāri
lietojot paipalu olas uzturā - vērtīgās minerālvielas, neaizvietojamās
aminoskābes un vitamīni uzkrājas organismā, tādējādi stiprinot imunitāti
un aizsargājot organismu.
Koncentrētā B vitamīna deva paipalu olās palīdz nostabilizēties nervu
sistēmai, tādējādi cilvēks kļūst mierīgāks un līdzsvarotāks. Augstā
fosfora, kālija un dzelzs koncentrācija uzlabo atmiņu, palīdz grūtniecēm
saglabāt veselus zobus.
Viena no vērtīgākajām paipalu īpāšibām ir tā, ka tās ilgi saglabājas
svaigas.Istabas temperatūrā tās var glabāt 30 dienas, bet ledusskapī –
divus mēnešus. Tik ilgs glabāšanas termiņš ir iespējams, pateicoties
olās esošajam lizīnam (leicīnam) – vienai no 8 neaizvietojamām
aminoskābēm, kuras nevar sintezēties cilvēka organismā un tām obligāti
jābūt cilvēka uzturā. Lizīns (leicīns) aizsargā no kaitīgīgiem
mikroorganismiem gan pašu olu, gan cilvēku, kurš šo olu lietojis uzturā.
Rekomendējamā paipalu olu
deva dienā ir šāda:
bērniem no gada līdz trīs gadu vecumam 1-2 olas
bērniem no trīs līdz 10 gadu vecumam – 3 olas
pusaudžiem no 10 līdz 18 gadiem – 4 olas
pieaugušajiem no 18 līdz 50 gadiem – 5-6 olas
pieaugušajiem pēc 50 gadu vecuma – 4-5 olas
Visveselīgāk paipalu olas ir lietot jēlā veidā, pusstundu pirms ēšanas,
uzdzerot ūdeni vai sulu. Jau pēc divu nedēļu kursa organisms sajutīs
paipalu olu dziedinošo spēku, bet vislabākos rezultātus var sasniegt
turpinot paipalu olas bez pārtraukuma lietot 3-4 mēnešus. Ja ir nepatika
lietot olas jēlā veidā, ieteicams tās sakult un pievienot biezputrām,
kartupeļu biezenim vai zupām.Var arī pagatavot tā dēvēto «vēršaci»,
tomēr ievērojiet, ka pēc 15 minūšu termiskas apstrādes vitamīni iet
zudumā.
Paipalu olās esošās bioloģiski aktīvās vielas paaugstina organisma
tonusu, nostiprina kaulus, regulē prostatas dziedzera darbību,
nostiprina kaulus, sirdi, aknas, nieres, kuņģi, aizkuņģa dziedzeri un
citus orgānus. Paipalu olas, atšķīrībā no vistu olām, nesatur
holesterīnu, tāpēc tās var lietot cilvēki, kuriem jākontrolē holesterīna
līmenis. Bet vislieliskākā ziņa ir tā, ka lietojot paipalu olas, nav
iespējams saslimt ar salmonelozi. Lietojot vistu olas, cilvēki dažkārt
savu organismu pakļauj riskam reizē ar olām uzņemt arī antibiotikas, ar
kurām vistas ārstētas.Tā kā paipalas ir neuzņēmīgas pret dažādām
infekcijām, tās nav pakļautas vakcinācijai.
Japānā paipalu olas plaši pielieto bērnu uzturā. It īpaši paipalu olas
tiek ieteiktas fiziski vāji attīstītiem bērniem. Jēlas olas tiek
iekļautas slimu un novājinātu bērnu ēdienkartē. Taču īpaši
japāņi tic paipalu olu brīnumainajai ietekmei uz organisma reproduktīvo
funkciju.
Lieliskus rezultātus guva paipalu olu iekļaušana to bērnu ēdienkartē,
kuri cieta no Černobiļas atomreaktora avārijā izraisītās radiācijas
noplūdes. Pēc regulāras paipalu olu lietošanas, uzlabojās bērnu
vispārējais veselības stāvoklis, paaugstinājās hemoglobīna līmenis,
izzuda galvas sāpes un pastāvīgā noguruma sajūta.
Tie, kas vēlas uzlabot savu veselību, ir novērtējuši paipalu olu
lieliskās īpašības!
Mūsu paipalas tiek audzētas šiem putniem īpaši labvēlīgos apstākļos.
Augstvērtīgā , speciāli paipalām izstrādātā barība un filtrētais ūdens,
ar ko paipalas tiek dzirdinātas, veicina dējību un paaugstina vitamīnu
un minerālvielu daudzumu olās.
OLU ČAUMALU TERAPIJA
Olu čaumalām ir visplašākais pielietojums. No senseniem laikiem
putnkopji ievērojuši, ka pievienojot sasmalcinātas olu čaumalas putnu
barībai – paaugstinās putnu dējība. Dārzkopji olu čaumalas pievieno
augsnei, tā bagātinot to ar mikroelementiem un neitralizējot augsnes
skābumu. Putnu olas un olu čaumalas iekļautas arī daudzu senu
ārstniecības recepšu sastāvā.
Olu, tai skaitā arī olu čaumalu konkurencē nepārspētas ir paipalu olas.
Paipalu olas mediķi un biologi atzinuši par augstvērtīgu diētisku
produktu, bet paipalu olu čaumalas - par lielisku kalcija avotu, kas
viegli uzsūcas organismā.
Kalcija nepietiekamība cilvēka organismā izraisa virkni veselībai
bīstamu saslimšanu, kā piemēram zobu bojāšanos bērniem vai kaulu
trauslumu vecākiem cilvēkiem. Ja nepieciešamais kalcija daudzums netiek
uzņemts ar ēdienu, tad ķermenis to '' zog'' no kauliem. Tā bojājas kaulu
veselība un ar laiku sarūk skeleta masa. Kalcija deficīts izpaužas arī
kā depresija un slikts miegs, šī mikroelementa trūkums organismā
veicina mazasinību, biežas saaukstēšanās, alerģijas, herpes vīrusu un
mazina aizsardzību pret radiāciju. Sievietēm kalcija trūkums var vājināt
dzemdību kontrakcijas un maksts muskulatūras tonusu, izsaukt baltos
ziedus.
Lai nodrošinātu nepieciešamo kalcija dienas devu ar produktiem, katru
dienu būtu jāapēd vismaz puskilograms siera, litrs jogurta vai jāizdzer
vairāki litri piena. Maize un citi graudu izstrādājumi ir visai
nabadzīgi kalcija avoti. Tāpēc kalcijs jāuzņem papildus.
Atšķirībā no daudziem medicīniskiem kalcija preparātiem, kuru sastāvā
ietilpst kalcija hlorīds, krīts un ģipsis, kas grūti pārstrādājas
organismā un rada arī negatīvas blaknes, paipalu olu čaumalas sastāv no
kalcija karbonāta (90%), kas labi uzsūcas cilvēka organismā un tādiem
vērtīgiem mikroelementiem kā varš, fluors, dzelzs, mangāns, molibdēns,
fosfors, sērs, cinks, silīcijs un citiem, kopumā 27 elementiem. Silīcijs
un molibdēns, kurš organismā nodrošina svarīgas bioķīmiskas reakcijas,
ir reti sastopams pārtikā, tāpēc paipalu olu čaumalas uzskatāmas par
īpaši vērtīgu mikroelementu avotu.
Zinātnieki vairāku gadu garumā pētījuši smalcinātu paipalu olu čaumalu
iedarbību uz cilvēka organismu un konstatējuši augstu produkta
terapeitisku aktivitāti. Produktam nav arī nekādu blakņu – atšķirībā no
citiem medicīniskiem kalcija preparātiem, paipalu olu čaumalu kalcijs
nenogulsnējas locītavās un neapdraud tā lietotāju ar nierakmeņu
saslimšanu.
Īpaši svarīgi ir sasmalcinātas paipalu olu čaumalas iekļaut bērnu
uzturā. Jau no viena gada vecuma paipalu olu čaumalas var pievienot
bērna ēdienam – tas intensīvajā augšanas periodā nodrošinās veselīgas
kaulu sistēmas veidošanos. Paipalu olu čaumalu terapija ir lielisks
līdzeklis cīņai pret rahītu un mazasinību, kas bieži pavada šo
saslimšanu.
Izpētīts, ka Latvijā viszemākais kalcija patēriņš ir vecuma grupā no 20 –
29 gadiem (ap 10%). Šis dzīves posms ir ļoti nozīmīgs kaulu veselības
profilaksei, jo cilvēka kauli veidojas un nostiprinās līdz 30 gadiem.
Turpmākās dzīves laikā skeleta masa rūk un kaulu veselība lielā mērā
atkarīga no tā, kāds pamats tai likts, vai kalcijs iepriekš minētajā
vecumā bijis pietiekams.
Pēc 40 gadu vecuma sieviete gadā zaudē līdz trim procentiem no kaulu
masas, vīrietis – pusprocentu. Kauli paliek trausli, tāpēc trešdaļai
sieviešu un astotdaļai vīriešu pēc 50 gadu vecuma var būt osteoporotisks
lūzums. To var novērst ar fiziskām aktivitātēm un veselīgu uzturu, un
papildus kursu veidā, no oktobra līdz martam visu laiku lietojot
kalciju un D vitamīnu (zivju eļļu)
Pievienojot uzturam smalcinātas paipalu olu čaumalas – ātrāk uzlabojas
veselības stāvoklis pie tādām veselības problēmām kā iedzimts gūžas
locītavas mežģījums, osteoporoze, kaulu lūzumi, trausli nagi, smaganu
asiņošana, aizcietējums, uzbudināmība, nemiers, bezmiegs, siena drudzis,
astma un nātrene.
Smalcinātas paipalu olu čaumalas ir lielisks profilakses līdzeklis, kuru
ieteicams lietot
grūtniecēm
bērniem no 1-6 gadu vecumam
pusaudžiem
pieaugušajiem periodā no novembra līdz martam
veciem cilvēkiem
Kā lietot smalcinātās paipalu olu čaumalas ?
Nav būtiskas atķirības – lietot produktu tukšā dūšā vai ēšanas laikā.
Labāku uzsūkšanos organisnmā nodrošinās čaumalu lietošana kopā ar
citrona sulu vai zivju eļļu, kurā daudz D vitamīna un joda.
Lūk, daži piemēri, kā lietot smalcinātas paipalu olu čaumalas.
Čaumalas var pārliet ar citrona sulu un tieši pirms ēšanas pievienot
ēdienam.
Kalcijs un citi mikroelementi organismā labi uzsūcas šķidrā veidā, tāpēc
ieteicams ir arī šāds paņēmiens – traukā ieber čaumalu pulveri un
pārlej ar ūdeni (ar aprēķinu 1 tējkarote uz 1 litru ūdens) un piecas
stundas notur. Šādi pagatavotu ūdeni var dzert tāpat, lietot tējas,
kafijas vai zupas vārīšanai.
Starp citu – paipalu olu čaumalas attīra ūdeni no smagajiem metāliem un
piešķir tam sārmainumu, kas palīdz neitralizēt skābi kuņģī. Lietojot
paipalu olu čaumalu pulveri, desmit dienu laikā pazūd hroniskas kuņģa
sāpes, ātrāk dzīst čūlas.
Tiem, kas rūpējas par labu izskatu, noderīgs būs šāda skaistumkopšanas
recepte - laika posmā no novembra līdz martam ik vakaru pirms miega
lietojiet 1/3 tējkaroti paipalu čaumalu pulvera un divas kapsulas zivju
eļļas un jūsu mati un nagi būs stipri,veseli un skaisti.
Izmantojiet iespēju uzlabot savu veselību un izskatu bez ķīmijas un
medikamentiem!
Mūsu produkts tiek gatavots no svaigām paipalu olu čaumalām. Lai
saglabātu šī unikālā produkta vērtīgās īpašības, čaumalas tiek
apstrādātas ar rokām – rūpīgi mazgātas un sagatavotas smalcināšanai.
Lai izvairītos no bakteriāla piesārņojuma, čaumalas pusstundu tiek
karsētas augstā temperatūrā un tad ar porcelāna piestu sastrādātas
smalkā pulverī.
Pietiek tikai 1/3 tējkarotes paipalu olu čaumalu pulvera, lai
nodrošinātu nepieciešamo dienas kalcija devu !