Vēdera pūšanās iemesli var būt dažādi.
Ja tas notiek regulāri un sagādā neērtības, kā arī vēders bieži sāp,
vajadzētu doties pie ārsta un noskaidrot iemeslu, jo pie vainas var būt
kāda slimība. Taču pārsvarā savu vēderu par balonu pārvēršam mēs pašas
- pie vainas var būt retas maltītes vai diētas ievērošana, kā arī
steiga - ja ātri ēdam vai dzeram, bieži košļājam gumiju utt. un norijam
pārāk daudz gaisa.
Tādēļ speciālisti iesaka ēst mazāk, bet
biežāk un kārtīgi sakošļāt barību, lai tās pārstrāde noritētu vieglāk.
Var, protams, arī pusstundu pirms ēšanas lietot speciālus medikamentus,
kas sašķeļ gāzes vai arī palīdz tās uzsūkt asinīs. Taču lieliskas
alternatīvas ir arī tautas medicīnā!
Var, piemēram, pakošļāt bazilika lapiņu
vai ēdienam pievienot baziliku, jo tā sastāvā esošās vielas cīnās pret
gāzēm vēderā, pirms ēšanas iedzert piparmētru tēju, anīsa vai fenheļa
tēju, ķimeņu vai diļļu tēju, kas uzsūc un sadala gāzes, atvieglojot
gremošanas procesu.
Ķimeņu tēja (vienkārši šķipsniņu ķimeņu
ieber krūzē un aplej ar karstu ūdeni, ļauj ievilkties) ir lielisks
līdzeklis pret vēdera uzpūšanos, kuņģa un zarnu spazmām, kā arī uzlabo
gremošanu. Ieteicams izdzert tasīti tējas pirms ēšanas.
- Tēja „Mikslis" - fenhelis, kumelītes un kliņģerītes
Tautas medicīnā fenhelis tiek plaši
lietots pret vēdera uzpūšanos, to var dot arī maziem bērniem. Taču
fenhelim ir spēcīga, saldeni vircota garša. Tādēļ to ieteicams lietot
kopā ar citām zāļu tējām. Pagatavo to kopā ar kliņģerītēm un kumelītēm,
lietojot visus vienādos daudzumos.
Pret vēdera uzpūšanos palīdz arī diļļu
un pētersīļu tēja. To pagatavo šādi: liek krūzē ēdamkaroti sasmalcinātu
pētersīļu un tējkaroti sasmalcinātu diļļu, pārlej verdošu ūdeni, uzliek
vāku un tur 10 minūtes. Tad uzlējumu nokāš un dzer aukstu no paša rīta.
Pētersīļi izvada no organisma lieko ūdeni, bet dilles - gaisu.
Sāls piesaista šķidrumu, kas savukārt
izraisa vēdera pūšanos. Ēdi daudz augļu un dārzeņu, jo tajos ir daudz
kālija, kas palīdz atbrīvoties no sāls, līdz ar to arī no liekā
šķidruma.
- Ja tevi nomoka arī skaļa vēdera burkšķēšana...
Laikā, kad ēdiens, šķidrumi vēderā tiek
apstrādāti un pārvietojas pa zarnu traktu, vēders izdala burkšķošas
skaņas, citiem tās ir klusākas, citiem - skaļākas. Ja tavs vēders mīl
piesaistīt uzmanību ar šādu „dziedāšanu", to nedaudz apklusināt
palīdzēs tējkarote olīveļļas vai tase zāļu tējas ar citronu.
Avoti: grāmatas Garšaugu rādītājs, Kosmētika un dziedniecība ar dabas veltēm