Ziemas
aukstumā un pavasara slapjdraņķī bieži nepieciešams aktivizēt organisma
aizsargspējas. Tad lietā tiek likti gan dažādi vitamīni un citas
aptiekā iegādājamas lietas, gan arī šis tas mājā atrodams. Un no šiem
mājas līdzekļiem vieni no efektīvākajiem ir sīpoli un ķiploki.
Tā
ir iegājies, ka tie tomēr tiek ierindoti garšaugu klāstā, bez kuru
klātbūtnes daudzi ēdieni nemaz nav iedomājami. Taču tie ir arī vērtīgi
ārstniecības augi, līdz ar to, arī lietoti par garšvielām, spēj dot
lielu labumu organismam vispār.
Dārza sīpols
Visbiežāk
kultivē dārza sīpolu, kam veidojas liels, sulīgs, apaļš, iegarens vai
saplacināts sīpols ar sausām segzvīņām un sulīgām, baltām vai violetām
iekšējām zvīņlapām. Dārzos audzē arī citus sīpolus – ķiploku, puravu...
Dārza
sīpols tiek izmantots divējādi –vasarā (arī ziemā ūdensburciņā vai
puķupodā audzēts) lapu jeb loku ieguvei, bet rudenī ievāc tā pazemes
orgānus – sīpolus, kas ir ziemas pārtikas un ārstniecības līdzeklis.
Sīpola lapas ir bagātas ar askorbīnskābi (25-90 mg%), ar B grupas
vitamīniem, E un PP vitamīnu, karotīnu, organiskajām skābēm, ēterisko
eļļu, makroelementiem un mikroelementiem. Tieši sīpola lapas var dot
jūtamu labumu pavasara hipovitaminožu mazināšanai (70 g lociņu
nodrošina askorbīnskābes diennakts devu), kā arī elpceļu slimību
ārstēšanai un aterosklerozes profilaksei.
Sīpola
sulīgās zvīņlapas savukārt ir bagātas ar cukuriem, B1 un PP vitamīnu,
askorbīnskābi (te gan tās ir apmēram divreiz mazāk nekā lapās),
karotīnu, fermentiem, ēterisko eļļu. Ēteriskā eļļa kairina gļotādu un
izraisa acu asarošanu. Sīpola aktīvās vielas paaugstina kuņģa un zarnu
trakta tonusu un sekrēciju, tām ir baktericīdas īpašības.
Īpaši cieņā sīpols ir tautas medicīnā, kur to lieto gan ārīgi, gan iekšķīgi.
Ar sīpola sulu vai sarīvētām zvīņlapām (sīpola putriņu) dezinficē brūces, čūlas, apdegumus, tā veicinot to dzīšanu.
Uz
sausas pannas apceptu sīpolu pa nakti piesaitē iekaisušam ienadzim, ar
sīpola sulu ieberzējot, var mazināt ādas niezi, likvidēt vasaras
raibumus.
Bites vai lapsenes koduma vietai pielikts pārgriezts sīpols mazina sāpes un tūkumu.
Sīpola
sula labi palīdz tikt galā ar iesnām, tikai cilvēki bieži rīkojas
nepareizi – pilina degunā sīpola sulu, kas vēl vairāk kairina jau tā
iekaisušo gļotādu, vai pat bāž degunā sīpola zvīņlapas gabaliņu.
Dezinficējošā
darbība ir gaistošajai ēteriskajai eļļai, tādēļ vislabāk rīkoties ir
šādi: 2 ēdamkarotes sarīvēta sīpola (vai ķiploka) ieliek tīrā, sausā
traukā – glāzē, krūzītē, vertikālā burciņā. Traukam uzmauc papīra
konusu (piltuvi), kam galā izgriež nelielu caurumu. Trauku ar sarīvēto
sīpolu ieliek siltā ūdenī un 10-15 minūtes caur nāsīm ieelpo sīpola
ēterisko eļļu, kas izdalās pa konusa atveri. Šādi rīkojas 3-4 reizes
dienā, un jau pēc pāris dienām pašsajūta uzlabosies.
Sīpola sula, samaisīta ar medu (vienādās daļās), uzlabo redzi, palīdz mazināt klepu.
Ieilguša
bronhīta, garā klepus ārstēšanai gatavo maisījumu pēc senas receptes:
1/2 kg sasmalcinātu sīpolu, 50 g medus un 400 g cukura vāra 3 stundas 1
litrā ūdens uz mazas uguns. Veidojas sīrups, ko izkāš, atdzesē un lieto
pa ēdamkarotei 4-6 reizes dienā. Gripas epidēmijas laikā (arī
profilaksei) var lietot sīpolu pienu –sarīvē vidēji lielu sīpolu, aplej
ar 1/2 litru uzvārīta piena (nevārīt!) un atstāj siltā vietā uz 20-30
minūtēm. Vienu glāzi šī piena izdzer vakarā, otru –no rīta (uzsildīt!).
Sīpola sulu iesaka dzert pa ēdamkarotei 3 reizes dienā nierakmeņu un urīnpūšļa akmeņu slimniekiem.
Sīpola sula paaugstina dzimumpotenci, sekmē spermas veidošanos (ne jau velti Senajā Grieķijā sīpolus dāvāja jaunlaulātajiem!).
Ar
sīpola sulu var stiprināt matu saknes – reizi vai divreiz nedēļā ierīvē
galvas ādā 2-3 ēdamkarotes sīpola sulas, galvu apsien ar lakatu un ļauj
sulai iedarboties 1,5-2 stundas, tad matus izmazgā. Izrādās, ka arī
sīpola sausās zvīņlapas ir noderīgas – to novārījums dziedē brūces,
stiprina matu saknes, novērš blaugznu veidošanos. Mazgājot matus sīpolu
sauso zvīņlapu novārījumā, mati kļūst spēcīgāki, iegūst zeltaini brūnu
nokrāsu.
Taču
ar sīpola lietošanu (arī uzturā) ir jābūt piesardzīgiem aknu un nieru
slimniekiem, cilvēkiem ar gremošanas sistēmas darbības traucējumiem. Tāpat svaigi sīpoli lielos daudzumos nav ieteicami sirds un asinsvadu slimniekiem.
Ķiploki
Ķiploki,
tāpat kā sīpoli, pārsvarā tiek lietoti par garšvielu dažādiem ēdieniem,
marinādēm, konservējot gurķus, tomātus, dažādus dārzeņus, sēnes. Daļai
cilvēku ķiploku specifiskā smarža šķiet pilnīgi nepanesama. Taču,
salīdzinot ar sīpoliem, ķiploku ārstnieciskā darbība ir spēcīgāka,
ķiploki vairāk tiek lietoti ārstnieciskiem nolūkiem.
Ķiploka
īpatnība ir tā, ka tā sīpols veidots no atsevišķām daiviņām
("zobiņiem"), līdz ar to šo sīpolu var izmantot ilgāku laiku – paņemot
tik daiviņu, cik nepieciešams. Ķiploka daiviņās ir ārstnieciskā eļļa,
glikozīds alliīns, cukuri, olbaltumvielas, vitamīni, mikroelementi.
Daiviņas sasmalcinot, alliīns īpaša fermenta ietekmē šķeļas un veido
gaistošu, antibiotiski aktīvu savienojumu allicīnu, kam ir specifiska
smarža (ķiploka smarža) un spēcīga pretmikrobu, pretsēnīšu un prettārpu
darbība.
Bez
tam ķiploka sastāvdaļas stimulē gremošanas sistēmas darbību un žults
sekrēciju, tonizē elpceļu gļotādu, stimulē sirdsdarbību, paplašina
sirds asinsvadus, samazina holesterīna līmeni asinīs.
Ķiploka
preparāti paaugstina organisma aizsargspējas pret infekcijas slimībām.
Ķiploka daiviņas var pasargāt pārtikas produktus –miltus, putraimus no
kaitēkļu ieviešanās tajos.
Ķiplokus
lieto svaigā veidā 2-3 daiviņas dienā. Lai mazinātu nepatīkamo smaržu
(kaut gan citiem tāpat patīk!) un arī iespējamo kairinošo darbību uz
kuņģa gļotādu, daiviņas sīki sasmalcina un sajauc ar kādu skābpiena
produktu – biezpienu, kefīru.
No
ķiploka gatavo arī tinktūru un eļļu. Tinktūras gatavošanai izmanto 70
vai 40 grādīgu spirtu (degvīnu). 1/2 litra traukā iepilda sīki
sakapātus vai samaltus ķiplokus (apmēram 1/3 tilpums), aplej ar spirtu,
tur tumšā vietā divas nedēļas, trauka saturu katru dienu saskalojot.
Tad izkāš un iegūto tinktūru lieto pa 5 pilieniem tējkarotē ūdens vai
piena trīs reizes dienā pirms ēšanas. Šī tinktūra pazemina arteriālo
asinsspiedienu, attīra asinsvadu sieniņas no holesterīna, novērš galvas
smadzeņu asinsvadu spazmas.
Ķiploku
eļļas pagatavošanai ņem vidēji lielu ķiploku, notīra, sīki sakapā,
aplej ar glāzi saulpuķu eļļas (labāk nerafinētas) un ieliek ledusskapī.
Nākamajā dienā ņem citronu, izspiež no tā 1 tējkaroti sulas, samaisa ar
1 tējkaroti pagatavotās ķiploka eļļas un šo maisījumu lieto 3 reizes
dienā pusstundu pirms ēšanas.
Kurss
ilgst 2-3 mēnešus, tad seko viena mēneša pārtraukums, un kursu atkārto
vēlreiz. Šī eļļa novērš smadzeņu asinsvadu spazmas, aizdusu, mazina
sklerozi.
Bet,
tāpat kā sīpolus, arī ķiplokus nedrīkst lietot cilvēki ar gremošanas
orgānu – kuņģa, zarnu, aknu, aizkuņģa dziedzera saslimšanām. Arī
veselam cilvēkam, lietojot ilgāku laiku lielākās devās, ķiploka aktīvās
vielas var radīt nieru iekaisumu. Kā mēdz sacīt –visu ar mēru...
|