Viens no
populārākiem paņēmieniem, kad vēlamies tikt vaļā no liekiem
kilogramiem, ir apņemšanās neēst pēc sešiem vakarā. Šoreiz nerunāsim,
cik ilgi spējam izturēt šo apņemšanos, bet padomāsim, cik efektīvs šāds
paņēmiens varētu būt cīņai ar tauku rezervēm.
Padomāsim, kāda ir mūsdienu sievietes ikdiena. No rīta pēdējā
mirklī izraušamies no gultas un metamies uz darbu, lai tikai
nenokavētu, sēžot satiksmes sastrēgumos. Kafijas tase un kāda maizīte —
vairumā gadījumu tādas ir brokastis. Tiem, kas ik rītu vāra putru vai
šķērē salātus, varu izteikt vislielākos komplimentus, taču baidos, ka
tādu nav vairākums, bet viena daļa pat atsakās no brokastīm vai
apmierinās ar tasi kafijas.
Pusdienlaikā metamies uz tuvāko ēstuvi, kur mēģinām pēc
iespējas ātrāk notiesāt pusdienas, lai varētu vēl pagūt ieskriet
veikalā, kur pēdējo dienu ir atlaides ziemas zābakiem.
Sešos, kad beidzas darbs, sākas neēšanas periods.
Labi, ja pusdienās tiešām notiesājam 1600 kalorijas, kas ir
minimums, lai saņemtu nepieciešamās uzturvielas. Taču nereti šajās
eksprespusdienās vai nu apēdam par daudz vai arī par maz. Turklāt
enerģija tiek saņemta tikai vienu reizi dienā, lai gan tērēt to
nepieciešams visas dienas garumā un pat naktī.
Tieši tā arī ir lielākā problēma, kas neēšanu pēc sešiem padara nevis par tievēšanas kūri, bet gan organisma spīdzināšanu.
Saņemot visas dienas kalorijas vienā vai divās ēdienreizēs,
organisms vispirms jūtas pārsātināts ar uzņemto enerģiju. Tā kā
enerģijas ir par daudz un to izlietot uzreiz nav iespējams, organisms
lieko enerģiju pārvērš tauku rezervēs. Turklāt šī procedūra prasa ne
mazums spēka. Vai ir pazīstama sajūta, kad pēc pusdienām nāk miegs un
gribas drusku atlaisties? Organisms ir nodarbināts ar liekās enerģijas
pārstrādi tauku rezervēs, tādēļ citām nodarbēm možuma nepietiek.
Vakarā pēc sešiem, kad pusdienās apēstais ir sadalīts
izlietotajā enerģijā un tauku uzkrājumos, organisms vēlas atkal tikt
pie ēdamā, jo enerģiju no tikko apēsta ēdiena organismam šķiet «mīļāka»
un vienkāršāk «paņemama», kamēr no tauku rezervēm to iegūt ir daudz
sarežģītāk. Taču, tā kā esam nolēmuši tievēt un pēc sešiem neēst, tad
enerģijas padeve nenotiek. Tāpēc organismam ir stress — tam tiek
pieprasīts iedarbināt ārkārtas režīmu, lai lietotu nebaltām dienām
tauku slānī noglabāto enerģiju. Principā organismam tā ir ārkārtas
situācija, gluži tāpat kā kara gadījumā esam spiesti ķerties klāt miera
laikos uzkrātām neskaramām rezervēm. Ģībonis, nespēks, apātija — tās ir
normālas neēšanas pēc sešiem «draudzenes», nemaz nerunājot par sliktu
garastāvokli, vieglu aizkaitināmību un nervozitāti.
Ieteicamas 3–5 maltītes
Svara vērotāji iesaka ēst trīs līdz piecas reizes dienā un
pēdējo maltīti ieturēt divas stundas pirms naktsmiera. Pirmkārt, tādā
veidā tiek līdzsvarota enerģijas uzņemšana ar tās patēriņu. Otrkārt,
mēs neradām organismam nepārtrauktu «kara» stāvokli, liekot veidot un
lietot tauku uzkrājumus.
Izvēle ēst vai neēst pēc sešiem katram jāizdara pašam, taču
tiem, kas nevēlas iedzīvoties liekā masā, varu ieteikt pēc sešiem neēst
kalorijām un taukvielām bagātus ēdienus. Starp citu, apmeklējot
«Citymarket», tagad ir viegli atrast maztauku un mazkaloriju produktus,
jo uz tiem norāda īpašas uzlīmes pie cenu zīmēm.