Pēdējā laikā arvien vairāk
uzmanība tiek pievērsta veselīgam dzīvesveidam. Svarīga vieta tiek
iedalīta gan sportiskām aktivitātēm, gan veselīgam uzturam.
Šoreiz
runāsim par uzturu un attieksmi, kas palīdz atbrīvoties gan no
liekajiem kilogramiem, gan no psiholoģiskiem ēšanas traucējumiem
(anoreksija, bulīmija, kompulsīvā (nekontrolētā, stresa) pārēšanās).
Par
pamatu šīs sistēmas izveidei ir ņemta mana ilgu gadu garumā krātā
pieredze, kas ir palīdzējusi tikt galā ar tā sauktajām ēšanas problēmām.
Cilvēks ir gan fiziska, gan garīga būtne, tāpēc ir ļoti likumsakarīgi,
ka mainot sevi un savus paradumus, ņemam vērā abus šos aspektus.
Ievēro:
1. Uzturā
lieto pārtiku, kas garšo un sagādā baudu. Ēšana ir viena no
galvenajām cilvēka baudām, tāpēc ir svarīgi izjust to pilnībā, bet
nepārspīlējot. Organisms pats zina, kas viņam ir vajadzīgs, tāpēc ir
svarīgi ieklausīties sevī.
It sevišķi pēdējā laikā dzimušie bērni
(indigo bērni) ļoti asi izjūt vajadzību pēc veselīgas pārtikas.
2. Paplašini
savu interešu loku. Laiku, kuru agrāk veltīji gastronomiskām
baudām, mēģini aizstāt ar kādu jaunu hobiju vai nodarbošanos. Daba nemīl
tukšumu – ja no kaut kā atsakies, tad kas cits ir jāliek tā vietā.
3. Vizualizē
sevi jau kā mērķi sasniegušu, t.i., iztēlojies kā tu izskatīsies un kā
jutīsies, kad būsi sasniedzis savu vēlamo svaru. Nav svarīgi,
kur mēs atrodamies, bet gan virziens, kurā dodamies, tāpēc katrs brīdis
ir pareizais, lai sāktu jaunu dzīvi.
Katru dienu vairākas reizes
dienā, vēlams no rīta tikko pēc pamošanās un vakarā pirms gulētiešanas,
meditē, vizualizē sevi tādu, kādu vēlies redzēt (skaties kā filmu).
Šo
metodi var lietot arī attiecībā uz citiem saviem mērķiem (uzlabojot
veselību, attiecības ģimenē, vai arī meklējot darbu).
4. Vairāk
kusties. Sportisku aktivitāšu laikā tiek paātrināta vielmaiņa
pat par 20 - 30% treniņa laikā un turpmāko 24 stundu laikā tā pamazām
samazinās līdz sākotnējam ātrumam.
5. Lieto
pārtikā produktus, vadoties pēc uztura piramīdā norādītajām attiecībām:
- 50
% pilngraudu ogļhidrāti – tie ir ar relatīvi zemu tauku saturu un tajā
pašā laikā bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām –
kartupeļi, putraimi, milti, makaroni, maize, pupas, zirņi;
- 30 %
augļi, ogas un dārzeņi – svaigi, saldēti, konservēti un žāvēti. Minētie
produkti, īpaši, svaigā veidā , ir C vitamīna, karotīna, šķiedrvielu,
ogļhidrātu avots;
- 15 % olbaltuvmvielas - piens, piena produkti un
gaļa, zivis, olas. Piena produkti ir lielisks olbaltumu, kalcija, B
grupas vitamīnu, A un D vitamīnu avots uzturā. Liesa gaļa ir labs
olbaltumu, B grupas vitamīnu, īpaši B12, kā arī dzelzs avots. Zivis ir
ļoti vērtīgs olbaltumu, D, A vitamīna, B grupas vitamīnu avots, apgādā
cilvēka organismu ar neaizstājamām taukskābēm (omega 3 arī), jūras
produkti dod organismam jodu;
- 5 % taukvielas, saldumi un alkohols.
Šos produktus var nelietot nemaz, bet, ja lieto, tad ar mēru.
6. Uzņem
vitamīnus ar pārtiku. Īpaši
svarīga loma vielmaiņas uzlabošanai ir vitamīniem B un C. Seko līdzi,
lai šie un arī citi vitamīni ar uzturu tiktu uzņemti regulāri un
pietiekamā daudzumā.
7. Visas
dienas garumā izdzer vismaz 8 glāzes tīra ūdens. Katrai vielai un priekšmetam piemīt spēja
uztvert un saglabāt sevī informāciju - reizēm pozitīvu, reizēm - ne
visai, taču visizteiktāk šīs īpašības piemīt ūdenim. Kā zināms, cilvēka organisms pārsvarā (70%- 80%) sastāv no
ūdens, ko regulāri vajadzētu mainīt, lai varētu atbrīvoties no
negatīvās informācijas, ko satur mūsu organisms.
Ūdeni
cilvēka organismā varētu salīdzināt ar puķu vāzi. Sekosim līdzi, lai
mūsu "puķu vāzēs" būtu svaigs un dzidrs ūdens.
Turpinājumā ir piemērs ēšanas
režīmam, ko var izmantot arī sastādot savu ēdienkarti. Tas dod iespēju
uzņemt samērā daudz pilngraudu ogļhidrātu, augļu un dārzeņu, tādējādi
nodrošinot organismu ar enerģiju, taču palīdzot atbrīvoties no liekajiem
kilogramiem vietās, kur tie visvairāk traucē. Šo režīmu var saukt arī
par beztauku diētu, jo tauku daudzums ir samazināts līdz minimumam.
Papildus norādītajām porcijām
var lietot:
- 250 ml pienu (ar zemu tauku saturu);
- 100
ml augļu sulas bez cukura.
Jāņem
vērā, ka:
- dārzeņus var ēst bez ierobežojuma (ieskaitot
kartupeļus salātos);
- 1 auglis ir 1 vidējs ābols vai apelsīns,
apmēram 100g;
- kartupeļus ar mizu var ēst neierobežotā daudzumā;
-
kartupeļus var aizvietot ar rīsiem, griķiem un makaroniem.
Brokastis (izvēlas vienu variantu):
-
25 g auzu pārslas + 2 tējk. medus;
- 1 banāns + 125 g jogurts (ar
zemu tauku saturu);
- tik augļu, cik var apēst vienā reizē;
- 1
svaigs greipfrūts + 125 g jogurts (ar zemu tauku saturu);
- 200g
ceptas pupiņas + 25 g grauzdēta maize;
- 4 grauzdētas maizes šķēles +
1 ēd. karote ievārījuma;
- 1 grauzdētas maizes šķēle +1 tējk. aveņu
ievārījuma + 1 banāns.
Pusdienas
(izvēlas vienu variantu):
- 1 auglis (100g);
- 200 g
svaigu augļu salātu + 125 g jogurts (ar zemu tauku saturu);
- vistas
kāja bez ādas + salāti (tomāti, sīpoli, gurķi, selerija vai citi
dārzeņi) + jogurts;
- 4 grauzdētas maizes šķēles + biezpiens (ar zemu
tauku saturu) + krabju nūjiņas vai 200 g tvaicēta vai savādāk bez
taukvielām pagatavota zivs;
- 4 grauzdētas maizes šķēles + kausētais
siers;
- 500 g jogurts (ar zemu tauku saturu);
- 1 porcija ātri
pagatavojamās zupas + 2 grauzdētas maizes šķēles ar biezpienu vai
kausētu sieru + 125 g jogurts (ar zemu tauku saturu);
- kartupeļi
vārīti ar mizu (cik grib) + 200 g konservētas pupiņas;
- kartupeļi
vārīti ar mizu (cik grib) + 25 g gaļa (cūkas vai liellopa) vai 50 g
vista + salāti (cik grib);
- kartupeļi vārīti ar mizu (cik grib) +
100 g biezpiens (ar zemu tauku saturu) + tomātu mērce;
- kartupeļi
vārīti ar mizu (cik grib) + saldā kukurūza + salāti (cik grib).
Vakariņas sastāv no 3 ēdieniem no katra
izvēlas vienu variantu:
Uzkodas:
- diētiska zupa;
- 1 auglis.
Pamatēdiens:
- 200 g
tvaicēta vai savādāk bez taukvielām pagatavota zivs + salāti;
- 200 g
vista + kartupeļi vārīti ar mizu (cik grib) vai rīsi vai makaroni +
dārzeņu salāti (cik grib);
- 150 g teļa gaļa, vistas vai aitas gaļa +
dārzeņi (cik grib);
- 100 g pīles + dārzeņi (cik grib);
- liels
burgers (100g graudu maize) + dārzeņi;
Deserts:
- 100 g svaigu
augļu salāti + 100 g jogurts (ar zemu tauku saturu);
- banāns + aveņu
jogurts vai biezpiens (ar zemu tauku saturu);
- banāns gabaliņos +
svaigas ogas;
- 200 g svaigi augļi;
- 2 augļi pēc izvēles.
Veģetāriešiem papildus
jālieto:
- 1 ola (3x nedēļā);
- 25 g sieru (ar samazinātu
tauku saturu) dienās, kad neēd olu;
- 1 tējk. augu eļļas, gatavojot;
-
dažus riekstus - laiku pa laikam.