Vai tas, cik labi katra cilvēka organisms pārstrādā
noteiktus pārtikas produktus, ir saistīts ar viņa asinsgrupu? Daudzi
uzskata, ka šāda sakarību meklēšana ir kārtējais diētu modes untums,
taču ārste Maiga Zariņa ievērojusi, ka produktu izvēlei atkarībā no
asinsgrupas ir savs pamats.
Šā uztura virziena radītāji ir Džeimss un Pīters d"Adamo,
pazīstami mediķi naturopāti Amerikā. Viņi uzskata: ja katrs cilvēks
ēstu, ņemot vērā savu asinsgrupu, tad nebūtu problēmu ar lieko svaru, kā
arī dažādu gremošanas traucējumu. Savu teoriju viņi pamato ar to, ka
katra asinsgrupa sevī nes ģenētisko informāciju par mūsu senču
ēdienkarti un nosaka mūsu barošanās un vielmaiņas īpatnības. 0 (I)
asinsgrupa attīstījusies pirms 40 000 gadu, kad cilvēki galvenokārt
pārtikuši no medījumiem. Šīs asinsgrupas īpašniekiem ļoti svarīgs
enerģijas un barības vielu avots ir gaļa. A (II) asinsgrupa veidojusies
aptuveni pirms 20 000 gadiem, kad bija uzplaukusi zemkopība, līdz ar to
šādas grupas cilvēku organisms labi sagremo graudaugu produktus, bet
jāatturas no dzīvnieku taukiem. Īpašas pielāgošanās spējas piemītot B
(III) asinsgrupai, kura attīstījusies apmēram pirms 10 000 līdz 15 000
gadiem, tās īpašnieki var ēst gandrīz visu. AB (IV) asinsgrupa ir
visjaunākā – veidojusies tikai pirms aptuveni 1000 gadiem, šai grupai ir
vājāka imūnsistēma, jutīgs gremošanas trakts un ieteicams uzņemt jauktu
uzturu (kā A un B asinsgrupu ēdienkartei).
Asinsgrupas atšķiras ar to, vai tām ir vai nav kāds asinsķermenīšu
antigēns, piemēram, A asinsgrupas asinsķermenīši satur antigēnu A, B
asinsgrupa – antigēnu B, AB asinsgrupai ir abi antigēni – A un B.
D"Adamo izpētīja, ka lecitīns no dažādiem produktiem, nonākot
asinsvados, var pieķerties tur esošajām asins šūnām. Kuru produktu
lecitīns var kaitēt, atkarīgs no asinsgrupas, tāpēc d'Adamo novērojumi
pamudināja izstrādāt uztura ieteikumus dažādu asinsgrupu cilvēkiem.
Ārste Maiga Zariņa agrāk labprāt ēdusi sāļos zemesriekstus,
parādījušās aknu slimību pazīmes. Sekojot šās diētas ieteikumam –
cilvēkiem ar III asinsgrupu atturēties no šī produkta, veselība
uzlabojusies un sākuši bālēt paplašinātie asinsvadi.
0 (I) asinsgrupa:
Drīkst: aitas, liellopu un vistas gaļa, skumbrijas, sardīnes,
mencas, foreles, olīveļļa, rīsi, ķiploki, kolrābji, ķirbji un to sēklas,
mārrutki, pētersīļi, sarkanie pipari, spināti, plūmes, ananasi,
valrieksti, sīpoli, vīģes
Nav ieteicams: zosu un cūkas gaļa, šķiņķis, ikri, siļķes, siers,
jogurts, kviešu produkti, kāposti, zemesrieksti, pistācijas, kartupeļi,
apelsīni, mandarīni, dažādas marinādes
A (II) asinsgrupa:
Drīkst: līdakas, karpas, laši, skumbrijas, sardīnes, kefīrs, griķi,
rīsi, pākšaugi, brokoļi, zemesrieksti, ķiploki, ķirbji, burkāni,
sīpoli, ananasi, aprikozes, zemenes, greipfrūti, avenes, ķirši, rozīnes,
citroni, soja, zaļā tēja
Nav ieteicams: aitas, cūkas un liellopu gaļa un desas, krevetes,
vēži, kalmāri, piens un piena produkti, tomāti, kečups, majonēze,
baklažāni, apelsīni, mango, ābolu etiķis
B (III) asinsgrupa:
Drīkst: aitas un trušu gaļa, medījumi, līdakas, sardīnes, jūras
asari, heks, lasis, piena produkti, rīsi, prosa, auzu pārslas,
baklažāni, kāposti, burkāni, pētersīļi, sēnes, zaļā tēja
Nav ieteicams: zosu gaļa, siers, saldējums, saulespuķu eļļa,
pākšaugi, kviešu un miežu miltu izstrādājumi, ķirbju sēklas, redīsi,
zemesrieksti, želatīns, tomātu sula
AB (IV) asinsgrupa
Drīkst: aitas un trušu gaļa, medījumi, laši, skumbrijas, siers,
skābpiena produkti, valrieksti, prosa, rīsi, auzu pārslas, rudzu maize,
baklažāni, gurķi, puķkāposti, pākšaugi, pētersīļi, ķiploki, ananasi,
ķirši, kivi, vīnogas, citroni, zaļā tēja, kafija
Nav ieteicams: zosu, teļa un cūkas gaļa, krevetes, eļļas, griķi,
kukurūza, redīsi, rutki, apelsīni, mango
|