| Saulgrieze vasaras / Helianthus annuus
 
  
 Ļoti spēcīgi asinsspiedienu samazina saulespuķes. Ziedlapiņas, pie
 tam svaigas darbojas spēcīgāk nekā žāvētās. Saulespuķes ziedlapiņas 
satur vielas, kas samazina asinsvadu gludās muskulatūras tonusu, kā 
rezultātā asinsvadi paplašinās un spiediens samazinās. Pie hipertoniskās
 krīzes jānoēd 4 gr sausu ziedlapiņu, kas tilpuma izskatā ir pusglāze 
vai 40 gr svaigu ziedlapiņu. Bet saulespuķes sēkliņas ir ieteicamas 
ikdienas pārtikā, lai asinsspiediens neveidotos. Tautas medicīnā 
saulespuķes ziedlapiņas lieto arī bronhiālās astmas un resnās zarnas 
iekaisuma ārstēšanai. Dienvidu apgabalos, kur sastopama malārija, to 
izmanto šīs nepatīkamās slimības ārstēšanai.Augļi 
satur 20-39% eļļas. Stumbri satur līdz 35% kālija oksīda, tos izmanto 
potaša ieguvei. Saulgriežu eļļu izmanto ārstniecībā kā žultsdzinēju, 
augšējo elpošanas ceļu iekaisumu ārstēšanai, pret aterosklerozi, kā 
caurejas līdzekli, kā pamatu dažādām ziedēm. 
 
 Saulespuķu eļļa labākai veselībai!
 Saulespuķu
 eļļa mūsu atmiņā palikusi no padomju laikiem, kad veikalu plauktos tā 
bija gandrīz vai vienīgā pieejamā. Mūsdienās saulespuķu eļļa ieņem teju 
vai ekskluzīvu vietu. Visgaršīgākā ir nerafinētā. Tai ir izteikta 
saulespuķu garša un lieliski iederas dažādos salātos. Bet saulespuķu 
eļļā ceptu kartupeļi garšo pēc mūsu bērnības.
 Saulespuķu
 eļļas galvenā bioloģiskā vērtība izpaužas polinepiesātināto taukskābju,
 fosfatīdu, tokoferolu un citu vielu augstajā saturā. Saulespuķu eļļai 
piemīt visaugstākā vitamīnu aktivitāte starp augu eļļām. Tā saglabā ēdienu veselīgāku un svaigu ilgāk.
 
 
 Kādēļ saulespuķu ir veselīgāka par citām?
 Produkti,
 kas apstrādāti saulespuķu eļļā ir veselīgāki par produktiem, kas 
pastrādāti, piemēram, palmu eļļā, jo palmu eļļa sastāv no 50% 
piesātināto taukskābju, kuras ir kaitīgas cilvēka organismam. Savukārt 
saulespuķu eļļā ir tikai 12% no piesātinātajām taukskābēm, tādēļ tā ir 
veselīgāka.
 
 
 
 
 |