Saulgrieze vasaras / Helianthus annuus
Ļoti spēcīgi asinsspiedienu samazina saulespuķes. Ziedlapiņas, pie
tam svaigas darbojas spēcīgāk nekā žāvētās. Saulespuķes ziedlapiņas
satur vielas, kas samazina asinsvadu gludās muskulatūras tonusu, kā
rezultātā asinsvadi paplašinās un spiediens samazinās. Pie hipertoniskās
krīzes jānoēd 4 gr sausu ziedlapiņu, kas tilpuma izskatā ir pusglāze
vai 40 gr svaigu ziedlapiņu. Bet saulespuķes sēkliņas ir ieteicamas
ikdienas pārtikā, lai asinsspiediens neveidotos. Tautas medicīnā
saulespuķes ziedlapiņas lieto arī bronhiālās astmas un resnās zarnas
iekaisuma ārstēšanai. Dienvidu apgabalos, kur sastopama malārija, to
izmanto šīs nepatīkamās slimības ārstēšanai. Augļi
satur 20-39% eļļas. Stumbri satur līdz 35% kālija oksīda, tos izmanto
potaša ieguvei. Saulgriežu eļļu izmanto ārstniecībā kā žultsdzinēju,
augšējo elpošanas ceļu iekaisumu ārstēšanai, pret aterosklerozi, kā
caurejas līdzekli, kā pamatu dažādām ziedēm.
Saulespuķu eļļa labākai veselībai! Saulespuķu
eļļa mūsu atmiņā palikusi no padomju laikiem, kad veikalu plauktos tā
bija gandrīz vai vienīgā pieejamā. Mūsdienās saulespuķu eļļa ieņem teju
vai ekskluzīvu vietu. Visgaršīgākā ir nerafinētā. Tai ir izteikta
saulespuķu garša un lieliski iederas dažādos salātos. Bet saulespuķu
eļļā ceptu kartupeļi garšo pēc mūsu bērnības. Saulespuķu
eļļas galvenā bioloģiskā vērtība izpaužas polinepiesātināto taukskābju,
fosfatīdu, tokoferolu un citu vielu augstajā saturā. Saulespuķu eļļai
piemīt visaugstākā vitamīnu aktivitāte starp augu eļļām. Tā saglabā ēdienu veselīgāku un svaigu ilgāk.
Kādēļ saulespuķu ir veselīgāka par citām? Produkti,
kas apstrādāti saulespuķu eļļā ir veselīgāki par produktiem, kas
pastrādāti, piemēram, palmu eļļā, jo palmu eļļa sastāv no 50%
piesātināto taukskābju, kuras ir kaitīgas cilvēka organismam. Savukārt
saulespuķu eļļā ir tikai 12% no piesātinātajām taukskābēm, tādēļ tā ir
veselīgāka.
|