Jasmīna (Jasminum officinale) nosaukums cēlies no persiešu vārda „yasmin”.
Tas ir arī persiešu sievietes vārds. Šī auga pirmsākumi meklējami
Indijā, Himalaju ielejas ziemeļu daļā. 13. gadsimtā jasmīnu speciāli
audzēja Afganistānas, Nepālas un Persijas karaļiem. 17. gadsimtā jasmīns
sasniedza Franciju, Itāliju, Spāniju. Lielbritānijā augs nonāca 17.
gadsimta otrajā pusē. Vidusjūras reģiona valstīs jasmīna smaržu dēvē par
smaržu karali, bet austrumu valstīs jasmīns tiek uzskatīts par kaislīgas mīlestības simbolu.
Parastais jasmīns ir Filipīnu nacionālais zieds, Javas salā ar tā
ziediem grezno līgavas matus, bet Bali salā to audzē dievnamos un
izmanto reliģiozajās ceremonijās.
Jasmīna saknes izmanto
galvassāpju un bezmiega ārstēšanai, sastiepumu un lūzumu sāpju
mazināšanai. Uzskata, ka saknēm piemīt anestezējoša iedarbība. Dažu
jasmīna šķirņu saknes izmanto ļaundabīgo audzēju gadījumā.
No jasmīnu ziediem
var gatavot sīrupu, ko lieto pret klepu. Ziedus traukā pārlej ar ūdeni
un pievieno cukuru – vismaz pusi no ūdens daudzuma. Vāra vienu stundu,
pēc tam izkāš (uzglabā ledusskapī). Jasmīnu ziedu novārījumu izmanto acu
skalošanai pie dažādām acu kaitēm. Ziedus var pievienot pie jebkuras
tējas vai gatavot jasmīnu tēju un dzert kā parasti (šī tēja attīra
asinis). Tiek uzskatīts, ka jasmīnu tējai piemīt liels garīgs spēks.
Tēju pagatavo no tējas koka lapiņām, kas aug ļoti tuvu jasmīna audzēm,
līdz ar to tējas lapiņas ir ar jasmīna aromātu. Āzijā ar jasmīna ziediem
aromatizē ne tikai tēju, bet arī desertus. Zaļo tēju izgudroja Sang
dinastija Ķīnā 13. gadsimtā. Zaļo tēju bagātināja ar jasmīnu aromātu,
tējas lapiņas sajaucot ar jasmīna ziediem. To darīja naktī, dažu stundu
laikā, kad ziedi ēterisko eļļu izdala maksimālā daudzumā.
Jasmīna eļļa Jasmīna eļļa ir viena no pašām dārgākajām ēteriskajām eļļām. Ziedus ievāc naktī, kad augs ēteriskās vielas izdala visintensīvāk.
No hektāra ievāc vidēji 2700 kg ziedu (200 g no viena krūma). No 1000kg
ziedu var iegūt aptuveni vienu litru ēterisko eļļu. Pārstrādes process
jāveic dažu stundu laikā, jo ziedi ļoti ātri bojājas, tāpēc tie ātri
jātransportē no plantācijām līdz pārstrādes vietām. Labākās eļļas ražo
Francijā, Itālijā, Marokā, Ēģiptē, Ķīnā, Japānā, Turcijā.
Jasmīnu eļļai ir plaša pielietojamība. Vannās lieto 3-4 pilienus eļļas,
arī masāžai nepieciešami 3-4 pilieni (uz 50 pilieniem rožu vai
kampareļļas). Ja ir sausa sejas āda, losjonam var pievienot 1-2 pilienus
jasmīna eļļas. Aromaterapijas lampās pievienojot 3-4 pilienus,
iespējams novērst depresiju un satrauktu garastāvokli. Jasmīnu eļļu
izmanto arī dzemdībās, uz vēdera lejasdaļas uzliekot kompresi, kas
pagatavota no kādas augu pamateļļas un 5-6 pilieniem jasmīnu eļļas.
Jasmīnu eļļa lieliski sader ar rožu, sandalkoka, muskata, salvijas un citrusu eļļām.
Tai piemīt spēja mazināt dažādas asas smaržas. Jasmīna eļļu neiesaka
lietot, ja ir nosliece uz hipotoniju, gastrītu ar pazeminātu skābes
līmeni, nieru pataloģiju gadījumā, pie individuālas nepanesamības un
alerģijas.
Jasmīna aromāta spēks Austrumu tautas uzskata, ka jasmīni ir „mīlestības mēnesgaisma”, jo to smarža veicina mīlas jūtu attīstību. Jasmīnu aromāts rosina uz radošu darbību un oriģinālām idejām, paaugstina pašcieņas jūtas,
kliedē iekšēju sasprindzinājumu un galvassāpes, palīdz dzemdībās.
Jasmīnu smarža novērš ātru nogurdināmību, izraisa jaukus sapņus, uzlabo
miegu, palīdz erotiskajā sfērā. Izmantojot jasmīnu aromātu, var panākt
pilnīgu emocionālo un fizisko relaksāciju. Šī smarža novērš nervu
darbības izsīkuma sindromu garīgas pārslodzes gadījumā, sliktu
priekšnojautu un satraukuma sajūtu, izmisumu, depresiju, attīsta
filozofiskas domas un attieksmi pret dzīvi. Jasmīns ir ideāls aromāts meditācijai.
Jasmīns kosmētikā Jasmīns
ir ideāls līdzeklis sausas, hiperjutīgas un traumētas ādas kopšanai un
reģenerācijai. Jasmīns novērš kairinājumu, apsārtumu, zvīņošanos,
savelkošas sajūtas, kā arī stresa izraisītus ādas plankumus. Tas ir iedarbīgs ādas atjaunošanas līdzeklis, novērš grumbu veidošanos, izlīdzina ādu un tam piemīt spēcīga antioksidanta iedarbība.
Avots: http://www.irlaiks.lv/health/diet/extraordinary/article.php?id=8488286 |