Jasmīni - Audzēts Latvijā <!--if(Dziedniecība, latviskā vide)-->- Dziedniecība, latviskā vide<!--endif--> - Rakstu katalogs - Reiki seansi

  Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Viss par un ap Ho oponopono [23]
Interesanti raksti [79]
Cilvēka organisms un tā funkcijas [12]
Tautas medicīna [44]
Sarunas par svaru [24]
Audzēts Latvijā [38]
Baltu mantojums - Dainas, zīmes [69]
Ārstniecības augi [81]
Dziednieki [20]
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Dziedniecība, latviskā vide » Audzēts Latvijā

Jasmīni
Jasmīns

Jasmīna (Jasminum officinale) nosaukums cēlies no persiešu vārda „yasmin”. Tas ir arī persiešu sievietes vārds. Šī auga pirmsākumi meklējami Indijā, Himalaju ielejas ziemeļu daļā. 13. gadsimtā jasmīnu speciāli audzēja Afganistānas, Nepālas un Persijas karaļiem. 17. gadsimtā jasmīns sasniedza Franciju, Itāliju, Spāniju. Lielbritānijā augs nonāca 17. gadsimta otrajā pusē. Vidusjūras reģiona valstīs jasmīna smaržu dēvē par smaržu karali, bet austrumu valstīs jasmīns tiek uzskatīts par kaislīgas mīlestības simbolu. Parastais jasmīns ir Filipīnu nacionālais zieds, Javas salā ar tā ziediem grezno līgavas matus, bet Bali salā to audzē dievnamos un izmanto reliģiozajās ceremonijās.

Jasmīna saknes izmanto galvassāpju un bezmiega ārstēšanai, sastiepumu un lūzumu sāpju mazināšanai. Uzskata, ka saknēm piemīt anestezējoša iedarbība. Dažu jasmīna šķirņu saknes izmanto ļaundabīgo audzēju gadījumā.

No jasmīnu ziediem var gatavot sīrupu, ko lieto pret klepu. Ziedus traukā pārlej ar ūdeni un pievieno cukuru – vismaz pusi no ūdens daudzuma. Vāra vienu stundu, pēc tam izkāš (uzglabā ledusskapī). Jasmīnu ziedu novārījumu izmanto acu skalošanai pie dažādām acu kaitēm. Ziedus var pievienot pie jebkuras tējas vai gatavot jasmīnu tēju un dzert kā parasti (šī tēja attīra asinis). Tiek uzskatīts, ka jasmīnu tējai piemīt liels garīgs spēks.jasmiinu_teeja.jpg - 41.67 KB Tēju pagatavo no tējas koka lapiņām, kas aug ļoti tuvu jasmīna audzēm, līdz ar to tējas lapiņas ir ar jasmīna aromātu. Āzijā ar jasmīna ziediem aromatizē ne tikai tēju, bet arī desertus. Zaļo tēju izgudroja Sang dinastija Ķīnā 13. gadsimtā. Zaļo tēju bagātināja ar jasmīnu aromātu, tējas lapiņas sajaucot ar jasmīna ziediem. To darīja naktī, dažu stundu laikā, kad ziedi ēterisko eļļu izdala maksimālā daudzumā.

Jasmīna eļļajasmineellja.jpg - 28.16 KB
Jasmīna eļļa ir viena no pašām dārgākajām ēteriskajām eļļām. Ziedus ievāc naktī, kad augs ēteriskās vielas izdala visintensīvāk. No hektāra ievāc vidēji 2700 kg ziedu (200 g no viena krūma). No 1000kg ziedu var iegūt aptuveni vienu litru ēterisko eļļu. Pārstrādes process jāveic dažu stundu laikā, jo ziedi ļoti ātri bojājas, tāpēc tie ātri jātransportē no plantācijām līdz pārstrādes vietām. Labākās eļļas ražo Francijā, Itālijā, Marokā, Ēģiptē, Ķīnā, Japānā, Turcijā.

Jasmīnu eļļai ir plaša pielietojamība. Vannās lieto 3-4 pilienus eļļas, arī masāžai nepieciešami 3-4 pilieni (uz 50 pilieniem rožu vai kampareļļas). Ja ir sausa sejas āda, losjonam var pievienot 1-2 pilienus jasmīna eļļas. Aromaterapijas lampās pievienojot 3-4 pilienus, iespējams novērst depresiju un satrauktu garastāvokli. Jasmīnu eļļu izmanto arī dzemdībās, uz vēdera lejasdaļas uzliekot kompresi, kas pagatavota no kādas augu pamateļļas un 5-6 pilieniem jasmīnu eļļas.

Jasmīnu eļļa lieliski sader ar rožu, sandalkoka, muskata, salvijas un citrusu eļļām. Tai piemīt spēja mazināt dažādas asas smaržas. Jasmīna eļļu neiesaka lietot, ja ir nosliece uz hipotoniju, gastrītu ar pazeminātu skābes līmeni, nieru pataloģiju gadījumā, pie individuālas nepanesamības un alerģijas.

Jasmīna aromāta spēkssensuality eo.jpg - 18.56 KB
Austrumu tautas uzskata, ka jasmīni ir „mīlestības mēnesgaisma”, jo to smarža veicina mīlas jūtu attīstību. Jasmīnu aromāts rosina uz radošu darbību un oriģinālām idejām, paaugstina pašcieņas jūtas, kliedē iekšēju sasprindzinājumu un galvassāpes, palīdz dzemdībās. Jasmīnu smarža novērš ātru nogurdināmību, izraisa jaukus sapņus, uzlabo miegu, palīdz erotiskajā sfērā. Izmantojot jasmīnu aromātu, var panākt pilnīgu emocionālo un fizisko relaksāciju. Šī smarža novērš nervu darbības izsīkuma sindromu garīgas pārslodzes gadījumā, sliktu priekšnojautu un satraukuma sajūtu, izmisumu, depresiju, attīsta filozofiskas domas un attieksmi pret dzīvi. Jasmīns ir ideāls aromāts meditācijai.

Jasmīns kosmētikāJASMINE.jpg - 14.62 KB
Jasmīns ir ideāls līdzeklis sausas, hiperjutīgas un traumētas ādas kopšanai un reģenerācijai. Jasmīns novērš kairinājumu, apsārtumu, zvīņošanos, savelkošas sajūtas, kā arī stresa izraisītus ādas plankumus. Tas ir iedarbīgs ādas atjaunošanas līdzeklis, novērš grumbu veidošanos, izlīdzina ādu un tam piemīt spēcīga antioksidanta iedarbība.



Avots: http://www.irlaiks.lv/health/diet/extraordinary/article.php?id=8488286
Kategorija: Audzēts Latvijā | Pievienoja: Saulite (07.05.2012)
Skatījumu skaits: 869 | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2258
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2016 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz