Smiltsērkšķi un to biezsula, sīrups, eļļaAndris Ansis Špats, Dr.sc.ing. 2005
Smiltsērkšķu spējas palīdzēt cilvēkiem,
dzīvniekiem pie dažādām slimībām bija zināmas jau tūkstošiem gadu
senatnē. Jauns vilnis smiltsērkšķu popularitātē un tirgus pieprasījuma
attīstībā saistāms ar 20. gadsimta zinātnes atklājumiem par vitamīnu un
bioloģiski aktīvo vielu lomu veselības nostiprināšanā – imunitātes
stiprināšanā. Izrādījās, ka smiltsērkšķi ir viens no retajiem augiem,
kura produkti – lapas, ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus,
jo ogās ir sula ar ūdenī šķīstošiem vitamīniem un arī eļļa (3% līdz
10%) ar tikai eļļā šķīstošiem vitamīniem. Latvijā zinātnieki un
dārznieki – entuziasti šo jomu attīsta, sevišķi, kopš valsts sāka
subsidēt stādījumu izveidi 2000.g.. Mūsu zemnieku izaudzētās jauno
šķirņu ogas vairumā tiek pārdotas Igaunijā, Somijā, jo vietējie
pārstrādātāji ir "iecienījuši” lētākas ogas no Kaļiņingradas, Krievijas.
Tāpēc salīdzinot bioloģisko un enerģētisko aktivitāti starp dažādiem
smiltsērkšķu produktiem Latvijā ir konstatētas lielas atšķirības. Mūsu
pētnieciskā saimniecībā ogas vācam ar rokām, to veic bērni un
labestīgas sievietes. Ogas tūlīt tiek pārstrādātas biezsulā un sīrupā,
ko uzglabājam dabīgā pagrabā.
Atsaucoties uz Pasaulē plašāko pētījumu apkopojumu – Aleksandrs
Eidelnants, "Smiltsērkšķi medicīnā, kosmētikā, kulinārijā”, 375 lpp.,
1998.g. (krievu val.) un Latvijas Dr. biol. Ilmāra Lapas darbu varam
konstatēt plašu zinātnieku ieteiktu smiltsērkšķu pielietojumu: sirds un
asinsvadu, elpošanas orgānu, auss, kakla, deguna, zobu, smaganu, acu,
kuņģa, zarnu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru, dzimumorgānu, locītavu,
ādas, endokrīno dziedzeru saslimšanās un darbības traucējumos.
Smiltsērkšķu sula, eļļa netieši palīdz pie visām infekcijas slimībām, jo
paaugstina imunitāti. Jauno šķirņu ogas mīl ēst gājputni, bet ceļmalā
vecās šķirņu ogas stāv visu ziemu.
Smiltsērkšķos vitamīnu ir daudz, piemēram, 8 dažādu veidu karotinoidi
20 -30 mg%, bet no tiem līdz 55% var būt -karotinoidi, no kā organismā
veidojas A vitamīns, veicinot normālu vielmaiņu, šūnu augšanu un
attīstību, paaugstinot gļotādu izturību un neuzņēmību pret infekcijām. A
vitamīns samazina minerālvielu izgulsnēšanos svarīgu orgānu asinsvados -
aknās, smadzenēs un muskuļu asinsvados. Pēdējos gados pierādīta
karotinoidu efektīga palīdzība vēža ārstēšanā.
E vitamīns (tokoferols) eļļā ir 2,9 - 18,4 mg%, kas ir 2-3 reizes
vairāk kā mandeļu riekstos. Tas piedalās spermatoģenēzē un augļa dīgļa
attīstības regulācijā, tādejādi pasargājot vīrišķos un sievišķos
dzimumorgānus no neauglību izraisošām slimībām. Novērots, ka tokoferols
novērš dzimuma instinkta paguruma pazīmes. Daži novēro, ka ārstējoties
ar smiltsērkšķu sulu, ģimenes dzimumdzīve kļūst saistošāka un
intensīvāka. E vitamīns ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis, tāpēc dzerot
sulu kā vitamīnu avotu daudzi novēro senu, aizmirstu un pilnīgi
neizārstētu iekaisumu aktivāciju un izveseļošanos.
F vitamīns (linolskābe, linolenskābe) veicina tauku izmantošanu, jo tas
veicina holesterīna sadalīšanu un izvadīšanu no organisma. F vitamīns
ir viena no tām vielām, kuras novērš sklerozi un veicina smadzeņu
darbību. Mūsu novērojumi liecina, ka smiltsērkšķu sula kopā ar savu eļļu
labi novērš datoru izsaukto nogurumu, veicina domāšanas un reakcijas
ātrumu, dažiem novērš raksturīgās galvassāpes pēc ilgstoša darba pie
datora.
K1 vitamīns (filohinons) ir ap 1,2 mg% - t.i. vairāk kā pīlādžos. K1
vitamīns piedalās protrombīna veidošanā un tā veicina normālu asins
sarecēšanu, kas svarīgi ir pie operācijām, iekšķīgiem asiņojumiem,
čūlām, hemoroidiem.
Svarīgas bioloģiski aktīvas vielas
Dzintarskābe smiltsērkšķos ir kopā ar ābolskābi, skābeņskābi,
hinīnskābi, kafijas skābi, vīnskābi veidojot unikālu kompozīciju, kuras
spējas visas pat neapzināmies. Novērots, ka tās pazemina antibiotiku,
rentgena un dažādu stresa faktoru radītās sekas. Dažiem pazeminās
"stresa slieksnis” - t.i. vairs neuztrauc sīkumi, "kreņķi nepāraug
traģēdijās”.
Oleanolskābe paplašina sirds un smadzeņu asinsvadus, tonizē organismu
aktīvai darbībai tik spēcīgi, ka ārstējot kuņģa iekaisumu nevar to
lietot pirms vakariņām, jo nevar aizmigt. Tas vakaros netraucē jaunām
ģimenēm – sk. tokoferola iedarbību.
Serotonīns ir smiltsērkšķu lapās, mizā, ogās, bet citos augos tas ir
reti (tomātos, ērkšķogās, bārbelēs). Tas palīdz uzbudinājuma bremzēšanā,
veicinot normālu nervu impulsu pārvadi (reakcija kļūst "aukstasinīga”),
palīdz arī pret audzējiem.
Sterīni smiltsērkšķu eļļā ir līdz 2,6% (t.i. ogās 0,1-0,2%), tie
aizkavē holesterīna uzsūkšanos, pasargā no aknu distrofijas. Sterīni ir
svarīgi aterosklerozes slimnieku ārstēšanā.
Ūdenī šķīstošie B vitamīni (B1, B2 , B3, B6, B8, B9) ir ļoti svarīgi
dažādos vielmaiņas procesos.
PP vitamīni regulē vairāk kā 100 veidu fermentu darbību un
stabilizē C vitamīna noturību produktos.
Pektīni spēj piesaistīt un izvadīt no organisma smagos metālus,
kaitīgās vielas, kuras rodas nepareizā vielu maiņā, tāpēc dzērieni no
sīrupa, sulas mazina saindēšanos ar sliktu alkoholu (t.i. mazāks
"svētku” efekts – paģiras).
P r o d u k t i
Smiltsērkšķu biezsulu kopā ar eļļu (3 –5%) iegūstam pēc senas tautas
metodes. Tās lietošanā nav ierobežojumu, jo pārdozēšanas efekti nav
novēroti, izņemot, ja ir paaugstināta jutība pret PP vielām. Parasti
imunitātes līmeņa pacelšanai ārsti iesaka izlietot 1-1,5 l pirms ziemas
sezonas, atkārtojot šādu devu februārī, martā. Praktiski 1-2 tējkarotes
pie tējas, kafijas ir garšīgi un pietiekami. Kuņģa čūlas ārstēšanai
iesaka 1-2 ēdamkarotes biezsulas, vai eļļu ½ st pirms ēšanas (eļļa
daudziem nav patīkama, tāpēc tad labāk izmantot biezsulu, kurā nav
saulespuķu eļļas). Labs rezultāts ir manāms jau pēc 600 – 700 ml
izlietošanas (2 nedēļās). Parasti smiltsērkšķu dzēriens pats par sevi
"atgādina", izsaucot vēlmi pēc tā. Jūtot saslimšanu ar gripas vīrusu,
efektīga ir "trieciendeva” – pa 30- 50 ml ik pēc 1-1,5 st, panākot pēc
5-7 st gripas pazīmju "izdzīšanu”. Liels efekts ir "otrās dienas” -
paģiru gadījumā, jo ar pāris glāzēm koncentrētas sulas "atjauno
dzīvību”. Mazi bērni jau dažu mēnešu vecumā aktīvi parāda, ka vēlas
smiltsērkšķu dzērienu, sevišķi, ja gaidību periodā topošā māmiņa ir
lietojusi šo dabīgo produktu, "saklausījusi” bērniņa atsauksmi.
Ilgstoši sulu uzglabā (līdz 1 g) tumsā un vēsā pagrabā, bet to
izmantojot tur istabā vai ledusskapī. Cukura saturs sulā neliels, tāpēc
rūgšana maz intensīva, ko novērš uzkarsējot. Ogas uzglabā sasaldētas.
Smiltsērkšķu sīrups ir pēc tautas receptes ar cukuru līdz 50 %
iekonservēta biezsula ar visu ogu eļļu (bez sēklu eļļas). Sīrupā ir
atbrīvojies un viegli saželējis pektīns. Sīrupu labi ir izmantot
bērniem, to var turēt virtuvē uz galda un tas labi garšo kopā ar
skābētiem piena produktiem – biezpienu, rūgušpienu, kefīru veidojot
dabīgo mājas jogurtu. Garšīgi ir dzērieni atšķaidot sulu ar ūdeni, tēju
1:8 līdz 1:10. Sevišķi dzēriens ieteicams bērniem pirms skolas un pirms
stundu gatavošanas, bet nevajadzētu to dzert 3-4 st pirms gulēšanas.
Sīrupu ir iecienījuši ("tīrā” veidā, ar tēju, ar ūdeni, ar kafiju)
radošo profesiju, banku darbinieki, jo tas palīdz noturēt augstas darba
spējas un veicina koncentrēšanos, nav vajadzīga kafija domu mundruma
uzturēšanai. Tūristi ziņo, ka sīrups, sula palīdz atgūt spēkus pēc
paguruma. Saņemtas ziņas par smiltsērkšķu spēju palīdzēt sportistiem
augstu rezultātu sasniegšanā, kas šķiet loģiski, spriežot pēc to
īpašībām un atceroties vēsturē Maķedonijas Aleksandra lielo karagājienu.
Smiltsērkšķu eļļu mēs iegūstam pēc klasiskā paņēmiena - vairākkārtīgi
ar tīru saulespuķu eļļu izvelkot (tā ir ekstrakcija termiski
stabilizētos apstākļos, +50 grādos,+- 1 C) no izžāvētām un samaltām
sēklām, ogu mizām oranžo smiltsērkšķu eļļu (jābūt 2%). Šī eļļa ļoti labi
palīdz smagu brūču, iekaisumu, iekšējo orgānu un deguna dobumu
ārstēšanā, noder kosmētikā, jo konkurē ar dārgām ziedēm. Atšķirībā no
biezsulā esošās eļļas, šeit ir klāt arī sēklu kodolos esošās rūgtās
eļļas, bet pamatmasu veido saulespuķu eļļa. Atkarībā no eļļas ieguves
tehnoloģijas, tās īpašības var ievērojami atšķirties.
|