Kārvele, bumbuļu
- Chaerophyllum bulbosum L.
- Sakneņi satur
līdz 28% cieti, 1,2-1,8% taukus. Mīkstums ir miltains un aromātisks.
Sakneņus lieto ēdienos svaigā vārītā un ceptā veidā.
- Jaunos zaļumus (lapas un dzinumus) izmanto pie zupām. No
jaunajiem dzinumiem (attīrītiem no miziņas) un lapām pagatavo salātus
tīrā veidā vai kopā ar citiem salātu augiem.
- Novārītus sālsūdeni izmanto kā spinātus.
- Glabāšanai sāla kā kāpostus.
- Glabāšanai kaltē vai sasaldē sakneņus un jaunos dzinumus.
- Salāti no jaunajām lapām un dzinumiem. Attīra no miziņas un
blanšē ar verdošu ūdeni (3 min). Sasmalcina. Pasniedz ar redīsu mērci.
- Dārzeņu vinegrets. Novāra galda bietes, burkānus, kartupeļus.
Sasmalcina. Pievieno sagrieztus dārza sīpolus un gurķus. Samaisa un
pievieno sāli, piparus. Pievieno sasmalcinātus auga zaļumus un pārlej ar
redīsu mērci.
- Marinēti zaļumi. Sagriež 2-4 cm garos gabaliņos, blīvi sapilda
stikla traukā un pārlej ar karstu sāls un etiķa marinādi. Pasterizē.
Marināde – 1l ūdens, 30-40 g sāls, 20 g etiķis.
- Zupa. Vārošā ūdenī ievieto auga lapiņas. Galda bietes sagriež
un izsautē. Burkānus, sīpolus, pētersīļus, auga dzinumus apcep sviestā
vai augu eļļā ar tomātu mērci. Visu masu pievieno zupai kurā jau
izvārījušies kāposti . Pievieno garšvielas, cukuru, etiķi vai
citronskābi pēc garšas un vēlreiz uzvāra. Pirms pasniegšanas pievieno
krējumu.
- Salāti no smaržīgās kārveles lapām. 80 g lapas, 100 g redīsu
salātu mērce. Kārveles lapas attīra no miziņas un blanšē verdošā ūdenī 3
min.
- Dārzeņu vinigrets ar smaržīgo kārveli. 50 g jaunie dzinumi, 100
g vārīti kartupeļi, pa 40 g vārīti busrkāni un galda bietes, sīpoli un
svaigi gurķi, 100 g redīsu salātu mērce.
Kosa, tīruma -
Equisetum arvense L.
- Dzinumi bagāti ar
cukuru, C vitamīnu un karotīnu.
- Lieto svaigā veidā. Izmanto kā pildījumu pīrāgiem un
sacepumiem.
- Sasmalcinātā veidā lieto kā piedevi vinegretiem un zupām.
- Uzturā izmanto arī sakņu paresninājumus, kas bagāti ar cieti.
- Dzinumus kaltē prieks izmantošanas ziemas laikā.
-
Pļavas kosas zupa. 300 g kosa, 1 litrs ūdens, 1 burkāns, 3 kartupeļi,
1/3 glāzes skābs krējums, 1 ēdamk. sviests.
Kazene, zilganā -
Rubus caesius L.
- Ogas izmanto
svaigā un konservētā veidā. Gatavo ievārījumus, sīrupus, sulas, želejas.
Pagatavo ogu vīnu. Kaltētas ogas kalpo kā pārtikas krāsviela.
- Jaunās lapas izmanto tējas dzērieniem. Glabāšanai lapas kaltē.
- Ievārījums. 1 kg ogas, 1,5 kg cukurs.
- Sula. 1 kg ogas, 500 g cukurs.
Kalme - Acorus
calamus L.
- Cukādes no saknē.
Koncentrētā cukura sīrupā ievieto saknes ( 3-4 cm garumā, sadalītas
četrās daļās), vāra 5-10 min. Izņem no sīrupa un nožāvē. Ievieto stikla
traukā, glabā sausā vietā. Pasniedz kā desertu pie tējas.
- Pankūkas no lapām. Mīklai pievieno lapu pulveri. Cep augu eļļa.
- Kvass
Kvasam ko pagatavo pēc parastās receptes pievieno
sakņu novārījumu – 1 glāze novārījums uz 3 litriem kvasa. Novārījums –
20 g kaltētas saknes, 1 l verdošs ūdens. Vāra 5 min, nostādina
diennakti. Izmanto miltu izstrādājumu aromatizēšanai, salātu sastāvos,
zupu bagātināšanai.
- Garšvielas – piedevas no kalmes un bitenes. Kaltētas kalmes
saknes un bitenes – 1:2. Samaļ pulverī. Pievieno gaļas zupām, pelmeņiem.
- Kaltētas saknes
Nomazgātas un nožāvētas saknes sagriež
salmiņos vai ripiņās. Žāvē 5-7 stundas pie 50-60 C temperatūras.
Žāvēšanas laikā jānodrošina gaisa cirkulācija. Glabā tumšos traukos,
sausā un tumšā vietā. Pulveri pievieno zupām, mērcēm un miltiem maizes,
citu miltu izstrādājumu pagatavošanai.
- Sasaldētas saknes
Saknes nomazgā un sagriež gabaliņos līdz 1
cm. Blanšē ar verdošu ūdeni 1,5 min. Atdzesē un sasaldē.
Kāposts, lauka
(lauka rācenis) - Brassica campestris L.
- Jaunie dzinumi ir
ēdami. Pagatavo salātus, zupās. Jaunos dzinumus sagatavo lietošanai
ziedēšanas sākumā.
- Salāti. Lapas sasmalcina. Pievieno lociņus, dilles, pētersīļu
zaļumus, sāli, augu eļļu.
- Biezenis. Lapas blanšē ar verdošu ūdeni. Pievieno rīvētu
burkānu, sīpollokus, sāli un sautē augu eļļa. Izmanto kā garnējumu gaļas
un zivju ēdieniem.
- Vārītas lapas un dzinumus ( vāra sālsūdenī) pasniedz ar skābu
krējumu vai sviestu.
Kazroze, kalnu -
Chamerion angustifolium L.
- Izmanto kā tējas
aizvietotāju.
- No sakņu miltiem raudzējot iegūst spirta dzērienu.
- Gatavo salātus, zupas.
- Saknes svaigā un vārītā veidā izmanto kā sparģeļus un kāpostus.
- No kaltētu sakņu miltiem gatavo piena un saldās biezputras, cep
pankūkas.
- Apgrauzdētas kaltētas saknes izmanto kafijas dzēriena
gatavošanai.
Kadiķis, parastais
- Juniperus communis L.
- No ogām iegūst
cukuru, gatavo kvasu un morsu. Izmanto kā piedevu pie gaļas ēdieniem un
skābiem kāpostiem, pievieno sālījumiem un marinādēm.
- Kaltētu ogu pulveri izmanto konditorijā un gatavojot zivju
ēdienus.
Kaulene - Rubus
saxatilis L.
- No augļiem gatavo
ievārījumu, sīrupu, sulu, kompotu, ķīseli, želeju, kvasu.
- Iecukurotas ogas var ilgi saglabāt svaigā veidā.
- Kaltētus augļus kopā ar sēklām samaltus pulverī pielieto kā
piedevas saldajām zupām, ķīseļiem, biezputrām.
- No kaltētiem ziediem un lapām gatavo dzērienu.
- Sula. 1 kg ogas, 500 g cukurs. Pasterizē 20 min.
Kļava, parastā -
Acer platanoides L.
- Jaunās, vēl
neattīstījušās lapas ir ēdamas. Gatavo salātus, zupas.
- No kļavu sulas pagatavo sīrupu, dzērienus.
Ķērsa, parastā
- Cardamine pratensis L.
- Jaunajām lapām un
dzinumiem patīkama rūgtena garša. Izmanto kulinārijā kā garšvielu
aizvietojot sinepes un piparus.
- Svaigā un vārītā veidā pievieno salātiem, vinegretiem, mērcēm,
pirmajiem un otrajiem ēdieniem.
- Nenobriedušās sēklas arī izmanto kā garšvielas.
Ķimene - Carum
carvi L.
- No jaunajiem
dzinumiem un lapām gatavo salātus, vāra zupas.
- Saknes un sulīgos kātus (attīrītus no miziņas) vāra un cep
sausiņu mērcē. Ir labas piedevas gaļas un zivju ēdieniem.
- Sēklas ir garšvielas. Sēklas pievieno mērcēm, zupām, kartupeļu
ēdieniem, piena produktu ēdieniem (skābajiem), biezpiena produktiem,
salātiem, zivju ēdieniem. Izmanto maizes mīklas bagātināšanai, kāpostu
un gurķu skābēšanai marinādēs, kvasa aromatizēšanai.
- Gatavo ķimeņu sviestu. Kaltētas sēklas izmanto zivju ēdienu
marinādēs.
- Lapas un dzinumus, saknes pielieto gurķu sālīšanai, marinēšanai
un kāpostu skābēšanai.
Ķiplocene,
ārtsniecības - Alliaria petiolata (Bieb.)
- Visam augam
piemīt ķiploku aromāts.
- Dabiskā vidē izplatīts Kaukāzā, Latvijā stāda dārzos kā
garšaugu.
- Lapas un saknes izmanto kā ķiploku aizvietotāju piedevas veidā
salātos, zupās, gaļas ēdienos.
- Sasmalcinātus saļumus izmanto kā piedevu sinepēm.
Lācenes - Rubus
chamaemorus L.
- Lāceņu ogas
svaigā veidā nelieto, jo satur sīkas un cietas sēklas, kas izsauc
nevēlamu kuņģa gļotādas kairinājumu. No ogām vāra ievāŗijumus, ķīseļus,
kompotus, sīrupus, želejas.
- Ievārījums. 1 kg ogas, 1,5 kg cukurs. Ogas apber ar cukuru un
nostādina 10-12 stundas. Tad vāra līdz gatavībai.
- Sula. 1 kg ogas, 500 g cukurs. Izspiež sulu, pievieno cukuru un
pasterizē.
Lakacis,
ārstniecības - Pulmonaria obscura L.
- Mežloki (lakši)
ir efektīgs pretcingas līdzeklis, jo satur lielu daudzumu vitamīnus.
Izmanto profilaksei gripas laikā.
- No jaunajām lakača lapām gatavo vitamīnu salātus, zupas,
biezeņus, garnējumus.
- Jaunās lapas un dzinumus izmanto biezeņu salātu, zupu
gatavošanai.
- Salāti. 600 g lakacis, 200 g sīpoli, 2 vārītas olas, 80 g skābs
krējums, sāls.
- Salāti. 800 g lakacis, 100 g sarīvēta mārrutka sakne, 100 g
skābs krējums, dilles, sāls.
- Salāti. 600 g lakacis, 400 g rutki, 120 g skābs krējums, sāls.
- Salāti. 600 g lakacis, 160 g sīpoli, 300 g vārīti kartupeļi,
120 g asā tomātu mērce, sāls.
- Zupa. Gaļas buljonā vāra kartupeļus, pievieno nātru un lakača
lapas, skābenes, sīpollokus, sāli. Pasniedz ar skābu krējumu un vārītu
olu. 150 g lakacis, 150g gaļa, 100 g kartupeļi, 40 g sīpoli, līdz 500 g
ūdens vai buljons, sāls, pipari.
- Marinēti lakača zaļumi. Marināde – 1 litrs 6% etiķis, 50 g
cukurs, 50 g sāls, 3 lauru lapas, 10 piparu graudi. Marinādi vāra 10
min. Zaļumus aplej ar marinādi un nostādina vēsā vietā.
- Sālīti lakača zaļumi. Zaļumus sasmalcina un aplej ar 10%
sālsūdeni. Glabā vēsā vietā.
- Gaļas frikadeļu zupa ar lakaci. Vāra kartupeļus, pirms
gatavības pievieno frikadeles (kas gatavotas no gaļas, lakača zaļumiem,
svaigas olas).
- Lakača, skābeņu zupa. 300 g lakača zaļumi, 300 g skābenes, 500 g
kartupeļi, 100 g diļļu zaļumi, 100 g skābs krējums, 2 vārītas olas,
sāls pēc garšas.
-
Lakača, nātru zupa. 300 g lakača zaļumi, 300 g nātru lapas, 500 g
kartupeļi, 100 g diļļu zaļumi, 100 g skābs krējums, 2 vārītas olas, sāls
pēc garšas.
Liepa, platlapu -
Тiliа рlаtyphyllos L.
- No lapām var
gatavot karotīna pastu
- Vitamīnu dzēriens. Lapas sasmalcina un aplej ar verdošu ūdeni
(20-25 g lapas, 100-150 g ūdens0. Nostādina un pievieno garšas
uzlabošanai nedaudz citrona vai sarkano jāņogu sulu.
- Jaunās vēl lipīgās lapas izmanto salātos un zupās.
- Pilnībā neatvērušos pumpurus ēd kā gardumus.
- No ziediem un sēklām gatavo tēju.
Lazda, parastā -
Corylus avellana L.
- Riekstu
kaloritāte ir lielāka nekā cūkgaļai. Riekstus lieto svaigā, kaltētā un
apgrauzdētā veidā.
- Riekstu eļļu izmanto dažādu miltu izstrādājumu pagatavošanai.
- No riekstiem gatavo halvu un citus saldumus.
Mārsils, mazias -
Thymus serpyllum L.
- Augs pieder pie
garšaugu grupas.
- Jauno dzinumu un ziedlapu maisījums svaigā un kaltētā veidā
izmantojams kā garšvielu piedeva gaļas, zivju, dārzeņu ēdieniem, salātos
un mērcēs.
- Tos liek sieros un skābpiena produktos patīkamas garšas un
aromāta radīšanai.
- Uz auga lapām nostādina etiķi.
- Dzinumus izmanto gurķu sālīšanai un augļu marinēšanai.
Māllēpes -
Tussilago farfara L.
- Jaunās lapas
izmanto vārītā veidā kā spinātus. Lapas marinē.
- Kaltēta slaps izmanto tējai. Saknes arī ir ēdamas.
Mazpurenīte,
pavasara - Ficaria verna Huds
- Augs līdz
ziedēšanas beigām ir indīgs. Tas satur anemones skābi, vārīšanas laikā
skāba pilnībā neitralizējas un augs ir nekaitīgs.
- Sakņu bumbuļi satur 14% cieti, 9,7% cukuru, 0,06% taukus.
- Uzturā izmanto vārītā, sautētā un ceptā veidā.
- Jaunās lapas pievieno kā piedevu zupām.
- No lapām kas ievāktas pēc ziedēšanas gatavo salātus.
- Neizplaukušus ziedpumpurus marinē ar krustnagliņām un izmanto
kā kapersus.
- No apgrauzdētiem sakņu izaugumiem gatavo kafijas dzērienu.
Mugurene,
ārstniecības - Polygonatum odoratum L.
- Pēc ilgas sakņu
mērcēšanas sālsūdenī tās izmanto kā kartupeļus. Ēdami ir arī viengadīgie
un divgadīgie jaunie dzinumi.
- Dzinumus novāra un pievieno etiķi. Pasniedz kā garnējumu gaļas
un zivju ēdieniem.
- Glabāšanai tos skābē sālsūdens un etiķa maisījumā.
Madara - Galium
odoratum L.
- Augam piemīt
aromāts kas neizzūd to kaltējot.
- Svaigas un kaltētas lapas izmanto kā piedevu salātiem,
dārzeņiem, saldajiem ēdieniem, pudiņiem, kā arī mērču aromatizēšanai.
- No apceptām sēklām gatavo kafijas dzērienu.
- No lapām, stublājiem, ziediem gatavo tēju.
Mārrutki
- Sarīvētas saknes
uzbudina apetīti, uzlabo zarnu trakta darbību. Ir lieliska piedeva
aukstajiem gaļas un zivju ēdieniem.
- Svaigu lapu 100g masa satur 90 mg C vitamīnu, B grupas
vitamīnus, karotīnu.
- Jaunās lapas noder vitamīnu pastas pagatavošanai priekš
sviestmaizēm un kā piedeva asajiem salātiem un citiem ēdieniem. Izmanto
kā garšvielu dārzeņu marinējumiem.
-
Salāti no laimiņa un mārrutkiem. 250 g laimiņa lapas, 120 vārīti
kartupeļi, 120 g mārrutki, 80 g skābs krējums, pipari, sāls.
Mežābele - Malus
sylvestris Mill.
- Augļi satur līdz
16% cukurus (fruktozi, glukozi, saharozi), līdz 2,4% ābolskābi,
citronskābi un citas skābes, vairāk kā 3% pektīnvielas, C, B1, B2
vitamīnus, karotīnu, miecvielas, kalcija, dzelzs, fosfora u. c. sāļus.
- Augļus izmanto konservēšanai, ievārīju vārīšanai un citu
produktu pagatavošanai.
- No lapām pagatavo tējas dzērienu.
Meldri, jūras
- Scirpus maritimus L. Ezera meldri Scirpus lacustris L.
- Saknes satur
lielu daudzumu cietes, olbaltumus un cukurus.
- Saknes var ēst svaigā veidā, vārīt, cept. Pagatavo miltus,
cieti, sīrupu, biezeni.
Naktssvece,
divgadīgā - Oenothera biennis L.
- Jaunās saknes
auga pirmajā veģetācijas gadā izmanto salātos, vārītā veidā ar etiķa vai
sviesta piedevu.
- Jaunās lapas agri pavasarī izmanto zupās.
Naudulis, tīruma -
Thlaspi arvense L.
- Lapas satur C un B
vitamīnus, ogļhidrātus, olbaltumvielas.
- Jaunās lapas un dzinumus izmanto salātiem, zupām, biezeņiem un
pīrāgu pildījumam.
- Salāti. Lapas nomazgā un sagriež, sajauc ar sagrieztiem dārza
kāpostiem un zaļajiem lociņiem. Pievieno sāli un augu eļļu. Pārkaisa ar
diļļu un pētersīļu zaļumiem un sasmalcinātu vārītu olu. 100 g tīruma
nauduļa lapas, pa 50g kāposts, dilles, pētersīļi. 2 ēdamk. augu eļļa, 1
ola, sāls pēc garšas.
- Zupa. Buljonam pievieno burkānu, sīpolu, kartupeļus, pētersīļa
sakni un vāra gandrīz līdz pilnīgai gatavībai. Tad pievieno smalki
sagrieztas nauduļa lapas, sāli un vāra 5 min.
Niedre, parastā -
Phragmites communis Trin.
- Jaunos dzinumus,
kas bagāti ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām, lieto svaigā, vārītā,
sautētā un marinētā veidā.
- Gatavo salātus, vinegretus, zupas, biezeņus.
- No samaltiem zaļumiem gatavo ūdens uzlējumu (vitamīnu dzērienu)
raudzējot ar cukuru (uz 100g uzlējuma 20g cukurs).
- Svaigos sakneņus novāra sālsūdenī un lieto kā salātus vai
biezeni.
- No kaltētiem sakneņiem gatavo kafijas dzērienu.
Naktene, melnā -
Solanum nigrum L.
- Ogas ir vērtīgs
vitamīniem bagāts pārtikas produkts.
- Ogas lieto svaigā veidā un gatavo dažādus ēdienus. Nedaudz
pasautētas vai blanšētas ar verdošu ūdeni izmanto kā pīrāgu, pankūku
pildījumu. Noderēs arī kā piedeva vai garnējums biezputrām. Gatavo
ievārījumus, pastilas, dzērienus.
- Sulu izmanto kā pārtikas krāsvielu.
- Jaunās auga lapas izmanto salātos kā spinātus.
Ozols - Quercus
robur L.
- Zīles satur
20-35% cieti un kalpo kā izejviela cietes iegūšanai.
- Zīļu pulveri izmanto kafijas dzēriena pagatavošanai. Zīļu
pulveri var sajaukt ar kakao.
- Ozola lapas izmanto kā garšvielu sālījumu un marinādes
pagatavošanai.
Avots: http://www.latvijaspirts.lv/web/?id=401713 |