Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Interesanti raksti [81]
Tautas medicīna [45]
Sarunas par svaru [24]
Audzēts Latvijā [38]
Baltu mantojums - Dainas, zīmes [69]
Ārstniecības augi [81]
Dziednieki [20]
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Dziedniecība, latviskā vide » Ārstniecības augi

Raudene
Viela, ko satur oregano augs (raudene), cīnās pret infekcijām labāk kā antibiotikas.
Raudene

Oregano, ko parasti izmanto ēdiena gatavošanā kā garšvielu, cīnās ar daudzām smagām infekcijām efektīvāk kā penicilīns un streptomicīns, apgalvo britu zinātnieki. Ziemeļanglijas Universitātes speciālisti kopā ar Indijas kolēģiem konstatēja, ka oregano eļļa satur karvakrolu, pateicoties kuram šim augam piemīt spēcīga pretsēnīšu un antibakteriāla iedarbība. Karvakrols var tikt izmantots kā ūdens antiseptiķis, tas iznīcina parazītus, kuri izraisa zarnu darbības traucējumus, ārstē sēnīšu infekcijas, piemēram, kandida (piena sēnītes izraisītājs), iznīcina meticīlīnu (rezistents zeltītais stafilokoks) – dzīvībai bīstama baktērija, kuru bieži sastot visdažādākajās vietās.

Zinātnieki noskaidroja, ka korvakrols pēc iedarbības ir daudz stiprāks par 18 antibakteriāliem preparātiem, ar kuriem zinātnieki to salīdzināja. Zinātnieki domā, ka no oregano eļļas var izgatavot izsmidzināmu antiseptiķi, lai iznīcinātu zeltīto stafilokoku slimnīcās. Speciālisti izskata arī iespēju izmantot šī auga eļļu dezinficējošu mazgāšanas līdzekļu ražošanā.

Savukārt Kanādas zinātnieki pieņem, ka nākotnē antibiotikas varētu aizstāt super-antiķermeņi, kuriem šūnu sieniņas nebūs šķērslis, kuri spēs iekļūt šūnās un iznīcināt tur slimības izraisošās baltērijas, vīrusus un toksīnus. Speciālisti pēta antiķermeņu modifikāciju tehnoloģiju, kas ļaus antiķermeņiem brīvi šūnās iekļūt un no tām iziet.

Avots: medicinform.net

Latīņu val.: Origanum vulgare panātru dz. lakstaugs ar četršķautņainu, dažreiz sarkanīgu stumbru. Ziedi rožaini vai violeti rožaini. Aug ne visai bieži sausos pakalnos, upju krastos, krūmājos. Ievāc līdz 20 cm garas ziedošas galotnes ar visām lapām, žāvē caurvējā vai siltumā (35—40°). Var uzglabāt 1 g. Droga satur miecvielas, C vit., flavonoīdus un ēterisko eļļu, kurā ietilpst fenoli (timols, karvakrols) un seskviterpēni. Gatavo tēju, uzlējumu, briketes. Lieto iekšķīgi par atkrēpošanas, sviedrējošu un ēstgribas uzlabotāju līdz. (veicina žults sekrēciju un zarnu peristaltiku). ārīgi — mutes dobuma skalošanai, aromātiskām peldēm,

Garšaugi tiek izmantoti, lai ēdienam piedotu raksturīgāku un īpatnējāku aromātu, ko nodrošina auga sastāvā esošās vielas, taču dažām no tām piemīt ne tikai garšas kārpiņas ierosinoša smarža un garša, bet arī labvēlīga iedarbība uz cilvēka veselību, tāpēc ir vērts pavērt garšvielu plauktiņa durvis un pameklēt tur kādus dabīgos medikamentus, tāpēc šoreiz pastāstīsim par raudeni.
Raudeni vēl mēdz dēvēt arī par oregano, šis vārds ir atvasināts no raudenes latīņu valodas nosaukuma Origanum vulgare, un pats augs pieder pie panātru dzimtas. To kā piedevu lieto visdažādākajiem gaļas un zivju ēdieniem, salātiem, bet īpaši pazīstama tā ir kā picas garšviela. Raudene diezgan bieži ir sastopama Latvijā arī savvaļā, tai ir diezgan zarains stumbrs, pie kura piestiprinātas ovālas un ieapaļas lapas, bet augs zied ar rozīgi violetiem ziediņiem.

Par raudenes dzimteni uzskata Eiropas ziemeļu daļu, lai gan tā sastopama dažādos pasaules reģionos. Jau kopš senajiem laikiem cilvēki ir izmantojuši raudeni tās aromātisko īpašību dēļ. Senajiem romiešiem un grieķiem raudene bija prieka un laimes simbols, pat tās latīņu nosaukums tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "prieka kalns". Savukārt Vidusjūras reģionā viduslaikos raudeni sāka plaši izmantot kulinārijā, lai ēdienam piešķirtu īpatnēju, apetīti rosinošu aromātu.

Raudene satur ēterisko eļļu, tajā ir atrodamas vielas – timols un karvakrols, kam piemīt antibakteriāla iedarbība, jo tās kavē baktēriju augšanu un tālāku attīstību. Zinātnieki ir izpētījuši, ka raudenes bioloģiski aktīvās vielas var būt pat iedarbīgākas par dažādiem ķīmiskajiem medikamentiem, kas tiek izmantoti baktēriju izraisītu infekciju ārstēšanai.

Šo antiseptisko īpašību dēļ raudenes tēju izmanto dažādu iekaisuma slimību ārstēšanai: to var lietot gan mutes dobuma skalošanai pie smaganu iekaisumiem, gan arī mutes dobuma kandidozes ārstēšanai, jo aktīvās vielas spēj iznīcināt kandidozi izraisošās sēnītes. Raudenes aktīvās vielas spēj iedarboties arī uz ādas sēnīšu infekcijām, tāpēc atšķaidītu ēterisko eļļu lieto ārīgi uz sēnīšu skartajiem ādas rajoniem, taču rūpīgi jāraugās, vai eļļa neizraisa pastiprinātu ādas kairinājumu, bet uz gļotādām to vispār nav ieteicams lietot (aktīvo vielu koncentrācija daudz mazāka ir raudenes lakstu uzlējumā, tāpēc to var droši lietot uz gļotādas). Pretiekaisuma īpašību dēļ raudenes tēju plaši izmanto pie dažādiem elpceļu iekaisumiem, īpaši klepus gadījumā, jo tiek veicināta atklepošana.

Raudenes sastāvā ir atrodamas vielas ar spēcīgām antioksidantu īpašībām, līdz ar to raudene spēj pasargāt šūnas no apkārtējās vides nelabvēlīgās iedarbības, un tiek aizkavēti šūnu novecošanās procesi. Raudenes sastāvā esošās vielas ar antioksidantu īpašībām – timols un rozmarīnskābe, pēc savas iedarbības pārspēj ne vien sintētiskos antioksidantus, kurus mēdz pievienot dažādiem pārtikas produktiem, bet arī dažādos augļos, dārzeņos un ogās, piemēram, ābolos, mellenēs, citrusaugļos atrodamos antioksidantus.

Raudenes lakti ir arī lielisks šķiedrvielu avots, ar to palīdzību no organisma tiek izvadītas dažādas nevajadzīgās un kaitīgās vielas. Ja ar uzturu tiek uzņemts pietiekami daudz šķiedrvielu, tad tādā veidā tiek mazināts holesterīna līmenis asinīs, kā arī mazinās risks saslimt ar resnās zarnas vēzi.

Bez iepriekš uzskaitītā raudenes laksti satur arī vēl citas ļoti vajadzīgas un nepieciešamas vielas: A un C vitamīnu, dzelzi, kalciju, magniju, kā arī veselīgās omega-3 taukskābes. Dažkārt raudeni uzskata par sievišķīgu drogu, jo tās sastāvā ir estrogēniem līdzīgas vielas, kas piedalās hormonu līdzsvara regulācijas procesos organismā.


Avoti - http://woman.delfi.lv/kitchen/nutrition/article.php?id=14861982

http://www.neslimo.lv/pme/?name=raudene-parasta


Šo augu pazīstam gan kā ļoti garšīgu un aromātisku dziedniecisku tēju, gan kā aromātisku pirtsslotu, gan kā garšaugu, gan kā nektāraugu, gan vienkārši kā pārtikas augu. Lielveikala garšaugu plauktā paņemot paciņu ar eksotisku nosaukumu "Oregano", mēs nemaz nepadomājam, ka šī eksotiskā, ievestā garšviela ir mūsu pašu raudenīte. Citi šo augu liek drēbēs, lai aizbaidītu kodes. Raudene satur: ēteriskās eļļas (0,12–1,20%); fenolus timolu un karvakrolu; bicikliskus un tricikliskus saskviterpēnus; geranilacetātu; miecvielas līdz 8%; rūgtvielas; krāsvielas; askorbīnskābe (ziedos 166 mg%, lapās 565 mg%, stumbros 58 mg%) brīvie spirti līdz 15%.

Raudeni meklējam, ja ir šādas veselības problēmas:

gremošanas traucējumi; apetītes trūkums; aizcietējumi; kuņģa – zarnu iekaisumi;

pazemināts skābes daudzums;

nervozitāte; nervu – psihiskās dabas traucējumi; galvassāpes; bezmiegs; epilepsija;

ādas nieze; sacietējumi krūtīs; aknu darbības uzlabošanai;

hipertonija; klimakss; saaukstēšanās; zarnu parazīti; meteorisms;

paralīzes; reimatisms; depresija.

Raudene uzlabo arī garastāvokli un psihisko darbību. Uzmanību! Raudeni nedrīkst lietot grūtnieces.

Oregano jeb raudeni izmanto:

galvassāpju gadījumā – izmazgā galvu siltā raudeņu novārījumā un nežāvējot apsien ar siltu lakatu;

klimaksam – sevišķi gadījumos, kad tas ir īpaši smags, dienas laikā ir jāizdzer glāze raudeņu tējas (1 tējk. uz glāzi verdoša ūdens);

bezmiegam, depresijai, psihiskās darbības traucējumiem – 15 g auga pārlej ar glāzi verdoša ūdens, termosā iztur 2 stundas. Lieto pa 1 ēdamkarotei 5 reizes dienā;

iesnu gadījumā samaliet raudeni pulverī un šņauciet 3–4 reizes dienā;

ādas slimībām, vienkārši kosmētikai un labam garastāvoklim izmanto raudeņu vannu. Ņem 100–200 g žāvētu lakstu, pārlej ar 2–3 l verdoša ūdens, iztur 2–3 stundas un tad pievieno vannai;

raudeņu spirta izvilkumus izmanto pret zobu sāpēm un pievieno mutes skalojamajam ūdenim saaukstēšanās un mutes iekaisuma gadījumos.

Izmanto kā garšaugu un aromatizatoru. Izmanto kā piedevu salātos, dārzeņu un gaļas zupās, gaļas ēdienos. Raudene ļoti labi garšo kopā ar sēnēm, sevišķi šampinjoniem. To izmanto arī gurķu un sēņu sālīšanā un marinēšanā. Sēnes sālītas vai marinētas kopā ar raudeni un piparmētru iegūst jaunas, kvalitatīvākas garšas īpašības. Turklāt tās ilgāk saglabājas nebojājoties. Arī skābēti kāposti kopā ar raudeni un piparmētru ir ļoti garšīgi, ilgi saglabā savu izskatu, ir patīkami kraukšķīgi, nebojājas. Zupām un gaļas ēdieniem raudeni pievieno termiskās apstrādes beigās, tad ēdiens būs ļoti aromātisks un garšīgs.

Ja, gatavojot mājas desas, tām pievienos raudeni, tās būs ar ļoti labām garšas īpašībām, ilgi saglabās svaigumu un nebojāsies. Raudeni ir labi pievienot alum un kvasam, tie iegūs ne tikai jaunas garšas īpašības, bet arī ilgi saglabāsies. Izmanto arī kā auksto un medus dzērienu sastāvdaļu, arī kā liķieru un uzlējumu sastāvdaļu, augļu un ogu kompotu sastāvdaļu.

Varam pievienot raudeni, arī vārot kartupeļus. Zirņu zupas un biezeņi kļūs daudz garšīgāki, pievienojot raudeni. Raudeni var izmantot saldo maizīšu cepšanā.

Informācija no Ziedoņa Kārkliņa semināru materiāliem

Kategorija: Ārstniecības augi | Pievienoja: Saulite (21.07.2011)
Skatījumu skaits: 13797 | Reitings: 4.5/11
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2404
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2024 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz