Mazās saulītes, kas izrotā malu malas pavasarī jau tūlīt, tūlīt būs
pilnā plaukumā. Bez šīm saulītēm nav iedomājams pavasaris. Pienenes-
garāmgājēju acu prieks un dārznieka ienaidnieks, citam dziednieciskas
dzīvības eliksīrs!Pienene, ārstnieciskā – Taraxacum officinale Wigg.
Viss augs satur pienainu sulu. Auga virszemes daļa satur bioloģiski
aktīvās vielas: C, A, B1 vitamīnus, dzelzs, kālija, fosfora, kalcija,
nātrija un magnija sāļus, miecvielas, flavonoīdus, gļotvielas, fruktozi,
kaučuku, līdz 5% proteīnu (kas nodrošina nepieciešamo uztur vērtību).
Saknes satur: Daudz inulīnu (līdz 40%, rudens periodā), tauku eļļas, organiskās skābes, flavonoīdus.
Pienenes mīl sabiedrību, tās vienmēr aug cilvēku mājvietu tuvumā, tās
ir pazīstama visā pasaulē. Pienene aug mērenā joslā barības vielām
bagātās augsnēs. Jo vairāk trūdvielu un mitruma, jo leknākas pienenes
lapas un krāšņāks zieda dzeltenums.
Zied no aprīļa līdz jūnijam, dažkārt atkārtoti rudenī. Saknes ievāc agri
pavasarī, kamēr nav izplaukušas lapas vai rudenī. Glabāšanai saknes
kaltē. Kaltētas saknes ir rūgtas.
Ēdienā:
Garša ir rūgtena, bet no liekā rūgtuma var izvairīties, 30 – 40 minūtes paturot lapas aukstā sālsūdenī.
No jaunajām pieneņu lapām, ko ievāc, pirms ir parādījušies ziedpumpuri,
gatavo izsmalcinātus salātus (klasiskie salāti franču gaumē: pienenes,
majonēze, olīveļļa, sinepes un sāls), kā arī piedevas gaļas ēdieniem.
No lapām pavasarī gatavo salātus, zupas, piedevas gaļas ēdieniem, sulu.
Dažviet lapas glabāšanai skābē, bet ziedpumpurus marinē un izmanto kaperu vietā.
No kaltētām un apgrauzdētām saknēm gatavo kafijas aizvietotāju – dzērienu.
• Salāti no pienenēm. 400 g pieneņu lapas, 200 g sīpolloki, 100
pētersīļi, 60 g augu eļļa, dilles, etiķis, sāls. Pieneņu lapas pirms
salātu pagatavošanas iztur 30 min aukstā ūdenī.
• Salāti no pienenēm un olām. 400 g pieneņu lapas, 100 g sīpolloki, 200 k
skābēti kāposti, 2 vārītas olas, 80 g skābs krējums, sāls.
• Zupa no pienenēm. 500 ml gaļas buljons vai ūdens, 75 g kartupeļi, 100 g
pieneņu lapas, 100 g skābeņu lapas, 50g sīpoli, 50 g burkāni, 1 vārīta
ola, 25k skābs krējums, 15 g augu eļļa, diļļu un pētersīļu zaļumi.
Par pieneņu dziednieciskajām īpašībām zināja jau senie grieķi. Šis
augs plaši tika lietots arī arābu medicīnā – senatnē plašā pieneņu
izplatība dabā tika uzskatīta par debesu zīmi, un cilvēki jau toreiz
augstu vērtēja šā auga labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu.
Medicīnā:
Ārstniecības nolūkiem izmanto visu augu.
*Saknēm un lapām piemīt ārstnieciskā iedarbība: žutsdzenoša,
urīndzenoša, nomierinoša, atkrēpošanu veicinoša, antialerģiska,
temperatūru pazeminoša, pret sklerotiska, atslābinoša, pret tārpu,
stimulē laktācijas procesus. Pētījumos apstiprināts, ka pienenes
preparāti spēj palielināt žults sekrēciju līdz pat 4 reizēm. Veicina
atjaunošanās procesus pēc insultiem. Labvēlīgi iespaido ūdens – sāls
apmaiņas procesus organismā. Veicina kaitīgo vielu izvadīšanu no
organisma, palīdz pie aknu toksiskiem bojājumiem. Uzbudina apetīti un
uzlabo ādas vispārējo stāvokli. Tautā parasti pieneņu saknes vispirmām
kārtām izmanto kā aknu zāles. Labvēlīgi iespaido saistaudus, pastiprina
asins pieplūdi, uzlabo stipri novārdzinātu cilvēku pašsajūtu.
*pieneņu sula uzlabo gremošanas procesus, pazemina asinsspiedienu. Tā
atbrīvo organismu no sārņiem. Pieneņu sula tīra asinis, palīdz pret
alerģiju, furunkulozi, labvēlīgi ietekmē nieru un aknu, kā arī
vairogdziedzera un aizkuņģa dziedzera darbību. Pieneņu sula ir viens no
iedarbīgākajiem organismu spēcinošiem līdzekļiem, tā regulē skābju un
sārmu līdzsvaru organismā, stiprina imūnsistēmu, palīdz mazasinības
gadījumos, stiprina skeletu. Pieneņu sulu iesaka, slimojot ar cingu,
atveseļojoties pēc insulta, kā arī vielmaiņas uzlabošanai. Sulu iesaka
lietot, slimojot ar bronhītu, traheītu, saaukstēšanās slimībām. Tā
uzlabo kuņģa – zarnu trakta darbību. Pieneņu sulu lieto kā
palīglīdzekli, ārstējot gastrītu, kā arī pārtikas izraisītu alerģiju.
Lietošana- taču būsim uzmanīgi, mūsdienās diagnozi un ārstēšanos nosaka ārsts!
Sula.
Svaigas lapas mērcē koncentrētā sālsūdenī 20-30 min. Noskalo ar vēsu
ūdeni un blanšē ar verdošu ūdeni. Samaļ, atdala sulu. Sulu šķaida ar
ūdeni attiecībā 1:1 un vāra 2-3 min. Lieto pa ¼ glāzei 2 reizes dienā 20
min. pirms ēšanas.
Organisma stiprināšanai no rīta un vakarā – ne vairāk kā ¼ glāzes sulas
dienā. Lieto 10 dienas. Citu slimību gadījumā sulu terapiju nozīmē
ārsts. Pieneņu lapu un sakņu sula kopā ar burkānu sulu un rāceņu lapu
sulu palīdz pret mugurkaula sāpēm un citām kaulu slimībām, kā arī
nostiprina zobus, novēršot paradontozi.
Sulu maisījums. Pieneņu, seleriju un burkānu sulu maisījums efektīvi
iedarbojas uz organismu pie sirds – asinsvadu sistēmas saslimšanām,
astmas, anēmijas.
Kosmētikā lieto pienaino, zied kātā esošo sulu – tā dziedina
furunkulus, karbunkulus, kašķi, ēdi, kārpas, kā arī citas ādas
saslimšanas.
Uzlējumi Sakņu uzlējums.
1 ēdamk. saknes, 1 glāze
ūdens. Vāra uz lēnas uguns 15 min, atdzesē. Lieto siltu, pa 1/3 – ½
glāzes 3 reizes dienā, 15 min. pirms ēšanas. Sakņu uzlējumu iesaka pie
furunkulozes, ādas izsitumiem un citiem iekaisumiem kas saistīti ar
vielu maiņas traucējumiem. Kaltētas saknes. Saknes samaļ. Lieto pa 1
ēdamk. 3 reizes dienā. Pēc garšas tās ir rūgtas, tāpēc tās nesakošļā,
bet lēnām uzriez norij. Var lietot kpā ar medu vai saldu sīrupu. Lieto
aterosklerozes profilaksei.
Profilaktiskiem nolūkiem iesaka katru dienu apēst pa 5-10 pieneņu lapām.
Ziedu sīrups. 4 saujas ziedu aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra. Nostādina
siltā vietā nakti. No rīta nolej šķidrumu, pievieno cukuru un vāra līdz
vēlamajai konsistencei. Lieto pa 1 ēdamk. 3 reizes dienā pirms ēšanas. Laktācijai- uzlējums
. 1 tējk. saknes, 1 glāze
verdošs ūdens. Aplej un nostādina 1 stundu. Lieto pa 1 ēdamk. pirms
ēšanas. Veicina laktāciju jaunajām māmiņām. Ziedu medus.
200 g ziedus aplej ar 1,5 litriem
verdoša ūdens. Diennakti nostādina. Nolej šķidrumu un pievieno 2
citronu sulu. Vāra līdz sabiezē. Sapilda burkās (sterilizēt nav
nepieciešams), glabā vēsā vietā. Ziemā lieto pie tējas saaukstēšanās
gadījumos un gremošanas procesu regulēšanai.
Pavasaros ieteicamas organisma attīrīšanas kūres ar pieneņu produktiem.
Kursa ilgums ne mazāk kā 4-6 nedēļas. 2 reizes dienā dzer pa 1 ēdamk.
pieneņu sulu.
Pieneņu produktu ārstnieciskie kursi ieteicami arī reimatisma
slimniekiem. Sāpju biežums samazinās un sāpju intensitāte atslābst
pateicoties pieneņu labvēlīgai iedarbībai uz saistaudiem.
Ikgadējas pieneņu dziednieciskās kūres bremzē žults akmeņu
palielināšanos un jaunu veidošanos. Esošos žultsakmeņus tās nešķaida,
bet samazina sāpes un koliku draudus.
Uzlējumi ieteicami cukura diabēta slimniekiem, kā līdzeklis, kas uzlabo vielu maiņu.
Kosmētikā lieto sakņu uzlējumos no ekzēmas.
Ja jūs ikdienā lietojat ļoti cietu ķemmi ar pārāk asiem zariem, pie matu
saknēm var izveidoties sīkas vatītēs, bet matu gali sašķelties. Lai no
tā izvairītos, pēc matu mazgāšanas ieteicams tos skalot pieneņu-
ēdamkaroti sīku sagrieztu zālīšu apliet ar glāzi verdoša ūdens. Mitros
matu galos ieziediet dadžu eļļu.
Kristietībā pienene kā viens no „rūgtākajiem augiem” kļuva par Dieva
ciešanu simbolu, un tieši tāds šis augs redzams Krustā sišanas ainās un
gleznās, kurās attēlota Madonna ar bērnu. Sava vieta pienenēm ierādīta
arī tautas ticējumos – tās lika bērnu gultiņās, lai pasargātu tos no
„ļaunās acs”. Dažām tautām pienene bija tradicionāls bēdu un skumju
simbols.
Mūsu tautās pienenes vēl joprojām ir nezāles statusā ar visu tās vitamīnu un labumu bagātību!
Pieneņu nīdētāja anminka – materiāli izmantoti no termorelax.com
Avots: http://www.noslepums.lv/index.php/2009/04/30/saules-puke-pienene/ |