Cik dažādi mēs varam izmantot dabas dāvanu – zālītes.
Kaltētu augu devas. 1 ēdamk. ir aptuveni 3-5 g lapas vai ziedi, 10 g mizas vai saknes.
Uzlējums – kastais, aukstais, jauktais
Uzlējumi ātrāk uzsūcas organismā un
izrāda ātrāku un spēcīgāku iedarbību. Ārīgai lietošanai paredzētos
uzlējumus gatavo divreiz un trīsreiz koncentrētākus nekā priekš
iekšķīgas lietošanas. Lai uzlabotu garšu un mazinātu uzlējumu rūgtumu
augus sastāvam pievieno nedaudz piparmētras. Piparmētras var pievienot
kā garšas uzlabotāju gandrīz visos augu maisījumos.
Pagatavojot uzlējumu no augiem izdalās
bioloģiski aktīvās vielas. Izvēlas irdenās augu daļas, kas visvieglāk
izdala šīs vielas (laksti, lapas, ziedi). Pagatavo arī no rupjajām augu
daļām (saknes, miza) ja ir vēlams iegūt to sastāvā esošās ēteriskās
vielas un citas aktīvās vielas (vitamīni, glikozīdi) kas pagatavojot
novārījumus augstās temperatūras iespaidā sadalās. No aromātiskajiem un
garšaugiem arī ieteicams gatavot uzlējumus, jo vārot sadalās un izgaro
ēteriskās eļļas.
Karstais uzlējums
Ar verdošu ūdeni (bet kas ir nedaudz,
tomēr atdzesēts) aplej augus. Ņem attiecībā 1:10 (1 daļa augi, 10 daļas
ūdens). Augu un ūdens attiecība var būt citādāka, ņemot vērā konkrēta
uzlējuma specifiku un mērķi kam tiks lietots. Uzlējumu nostādina 15-20
min. Uzlējumu ko izmantos ārīgai lietošanai pagatavo lielākā
koncentrācija – 1:5.
Aukstais uzlējums
Augus aplej ar istabas temperatūras
ūdeni un nostādina 4-12 stundas. Aukstos uzlējumus galvenokārt pagatavo
no aromātiskajiem un maigiem augiem, īpaši no tiem, kuriem piemīt
atvēsinoša un atsvaidzinoša iedarbība. Lai uzlējums būtu labāks izmanto
augu pulveri.
Jauktā metode
Visbagātāk tiek izdalītas augu aktīvās
vielas. Iesākumā augus nostādina vēsā ūdenī 4-8 stundas (izdalās
ēteriskās vielas). Maisījumu izkāš. Augu atliekas aplej ar verdošu ūdeni
un nostādina 15-20 min. Izkāš un sajauc ar auksto uzlējumu.
Novārījums
Pagatavojot novārījumu izdalās
bioloģiski aktīvās vielas no augu daļām (mizas, saknes, koksne, raupjas
un biezas lapas, kaltēti augļi) pielietojot ilgstošu termisku iedarbību.
Gatavo attiecībā 1:10, retāk 1:30. Ir vairākas pagatavošanas metodes
Māla traukā (tilpums 1,5 litri) ieber 4
ēdamk. augus un aplej ar 1 litru vēsa ūdens, samaisa un noslēdz. Novieto
istabas temperatūra uz nakti, lai augu daļas uzbriest. No rīta novieto
uz lēnas uguns un vāra 5-7 min. Nedaudz atdzesē un novārījums ir gatavs
lietošanai. Ārstnieciskiem nolūkiem katru dienu pagatavo svaigu
novārījumu.
Nedaudzus augus var ilgstoši karsēt
(neuzvārot), tas ir īpaši labi kad augu maisījums ir jāpagatavo
vienlaicīgi no saknēm, lapām un ziediem. Tad maigākās augu daļas
pievieno vārīšanas procesa noslēgumā.
Augus aplej ar vēsu ūdeni un novieto uz
lēnas uguns. Vāra 20-30 min. Pēc vārīšanas pievieno vārītu ūdeni, lai
izveidotu vēlamās koncentrācijas novārījumu.
Augus aplej ar istabas temperatūras
ūdeni un trauku ievieto lielāka traukā kas pildīts ar verdošu ūdeni.
Šajā ūdens peldē vāra – karsē 15 min. Nostādina 20-40 min.
Visātrāk pagatavojamais novārījums ir ja
izmanto augu pulveri, ko aplej ar ūdeni, vāra 3 min. un nostādina siltā
vietā 2 stundas.
Augu novārījumus kas satur miecvielas ir jāizkāš, kamēr tas vēl ir karsts, uzreiz pēc noņemšanas no uguns.
Izvilkums
Pagatavo līdzīgi kā novārījumus.
Atšķirība ir tā, ka augus aplej ar verdošu ūdeni un novieto uz karstas
plīts stūra vai cepeškrāsnī ievilkties uz nakti. No rīta, pirms
lietošanas to izkāš un nedaudz uzsilda. Šādā veidā pagatavo augu lapas,
ziedus, lakstus, kā arī tos augus un tā daļas, kas satur vielas, kas
vārīšanas laikā sadalās (vitamīni, ēteriskās eļļas u.c.). Izvilkuma
pagatavošanai izmanto arī termosu – augus aplej ar karstu ūdeni un
slēgtā termosā nostādina 6-8 stundas.
Ziedes
Paredzētas ārīgai lietošanai. Iegūst
kaltētas augu smalkas daļas, ekstraktu, ēteriskās eļļas vai pulveri
sajaucot ar augu eļļu, dzelteno vazelīnu, medu vai svaigu sviestu utt.
Ņem attiecībā 1:4 (1 daļa augi, 4 daļas saistvielas). Ziedes saistvielu
kompozīcija – 1 daļa bišu vasks, 5 daļas augu eļļa, 4 daļas sviests.
Jāatceras, ka mājas apstākļos pagatavotās ziedes nesatur konservantus un
jāuzglabā ir ledusskapī (protams, arī tad uzglabāšanas laiks ir krietni
mazāks nekā rūpnieciski ražotajām ziedēm). Ja ziedes nokrāsa glabāšanas
laikā izmanās, tā nav vairs derīga lietošanai!
Eļļas
Paredzētas ārīgai un iekšķīgai
lietošanai. Augu ēteriskās eļļas šķīst augu valsts izcelsmes eļļās,
piemēram, olīveļļā, saulespuķu vai mandeļu eļļās, radot ārstniecisku
ekstraktu.
Eļļai pievieno nedaudz svaigus
aromātiskos augus (lapas, ziedus). Maisījumu novieto uz 2-3 nedēļām
saulainā vietā un nostādina, periodiski saskalojot. Šajā laikā augu
aktīvās bioloģiskās vielas izdalās un sajaucās ar augu eļļu. Gatavo eļļu
izkāš un glabāšanai sapilda dekoratīvā necaurspīdīgā un noslēdzamā
traukā. Ja ir vēlme palielināt eļļas saturā esošo augu vērtīgo vielu
daudzumu var atkārtoti pievienot svaigus augus un vēl kādu laiku
nostādināt saules gaismā.
Eļļas var arī pagatavot līdzīgi kā
novārījumus. Ņem 60g augus, 1 gāzi eļļu un 4 glāzes ūdeni. Maisījumu
vāra uz lēnas uguns 4-8 stundas, līdz izgaro ūdens. Aromātiskos augus
nevāra, bet pievieno eļļai un nostādina 24-48 stundas. Mazāk jūtīgus
augus (krustnagliņas, sinepju sēklas) var vārīt tikai eļļā uz lēnas
uguns dažas stundas. Tikpat veiksmīgi eļļai var ievienot svaigu augu
sulu un arī vārīt līdz izgaro liekais šķidrums (ūdens)
Šādas bagātinātas augu eļļas izmanto kā
masāžas eļļas, pievieno vannas peldes ūdenim, pielieto ādas kosmētiskai
kopšanai un mutes domu skalošanai (smaganu un zobu profilaksei un
ārstēšanai, mazina sliktu elpu).
Pulveris
Iegūst no kaltētām un saberztām augu
daļām (saknēm, lapām, graudiem, augļiem un ogām). Trauki, kuros glabā
pulverus ir cieši noslēdzami.
Augu pulverus pielieto ja ir
nepieciešams pagatavot maisījumus no daudziem augiem (20 un vairāk).
Pulverī augu aktīvo vielu koncentrācija ir lielāka nekā svaigos augos,
tāpēc pagatavojot produktus augu devas izvēlas 2-4 reizes mazākas.
Pulveru produkti sāk iedarboties ātri, bet to iedarbība nav ilgstoša.
Ekstrakts
Koncentrēti izvilkumi no augu valsts izejvielām.
Novārījumu karsē 4-6 stundas. Izgaro
liekais ūdens un veidojas ekstrakts. Karsē līdz sākotnējais novārījuma
apjoms uz pusi samazinās.
Emulsija
Pagatavo sajaucot ekstraktu vai stipras
koncentrācijas novārījumu (uzlējumu) ar augu eļļu. Emulsiju glabā
ledusskapī. Pirms lietošanas emulsiju saskalo. Ja glabāšanas laikā
emulsijai mainās nokrāsa, tā nav vairs derīga lietošanai.
Losjons
Ūdens – spirta sajaukums, kas satur augu
aktīvās vielas. Augu spirta uzlējumam pievieno vārītu ūdeni attiecībā
1:2 vai 1:3. Izmanto kosmētiskiem mērķiem.
Sīrups
Biezi un saldi šķidrumi, kurus gatavo
sajaucot cukura sīrupu ar augu ekstraktu, uzlējumu. Sīrupu konservācijai
pievieno nedaudz spirtu. Sīrupus izmanto kā piedevu mikstūrām,
novārījumiem ar vienu no mērķiem mazināt iespējamo nepatīkamo garšu un
smaržu.
Ledus
1 ēdamk. augus aplej ar 1 glāzi karsta
ūdens, nostādina 30 min. Tad uzlējumu izkāš un salej pa formiņām un
novieto saldētavā. Izmanto kosmetoloģijā, kulinārijā.
Spirta uzlējums
Uzlējumi – šķidri spirta, ūdens –
spirta, spirts – ēteriskie izvilkumi no augu valsts izejvielām, kas
iegūts bez termiskās iedarbības un bez ekstragenta atdalīšanas. Uzlējumā
izmanto 40-70%-tīgu spirtu vai kvalitatīvu degvīnu. Gatavo attiecībās
1:5 vai 10 (1 daļa augi, 5 vai 10 daļas spirts). Novieto vēsā un tumšā
vietā ievilkties (labāk izvēlēties tumša stikla traukus) uz 7 – 40
dienām (atkarībā no mērķa kā tiks uzlējums izmantots un augu sastāva).
Periodiski saskalo un samaisa. Iegūto uzlējumu izkāš un filtrē.
Uzlējumam ir jābūt ar nostādināto augu smaržu un garšu. Glabā tumšā
vietā, cieši noslēdzamos stikla traukos, istabas temperatūrā.
Ārstnieciskais un garšas vīns
Lai pagatavotu mājas apstākļos zālīšu
vīnu ņem labākās kvalitātes balto, sarkano vai kādu citu saldo vīnu.
Vienam litram vīna pievieno aptuveni 30-40 g augus. Komponentus saliek
cieši noslēdzamā traukā un nostādina tumšā vietā, istabas temperatūrā.
Pareizi veicot filtrāciju bagātinātos vīnus var uzglabāt pat vairākus
gadus.
Sulas
Svaigus augus noplūc, sasmalcina un
izspiež sulu. Sulas pirms lietošanas var sajaukt ar minerālūdeni, pienu
vai saldināt ar medu. Lai sula būtu mazāk kairinoša tai var pievienot
rīsu vai auzu novārīju, medu (1-2 tējk. uz ½ glāzi sulas). Izspiestās
sulas izlieto uzreiz, tās nav paredzētas glabāšanai.
Šim nolūkam var izmantot arī kaltētus
augus. Pagatavo sulas aizvietotāju – kaltētus augus sasmalcina un aplej
ar ūdeni kas pēc svara divas reizes pārsniedz augu masas svaru.
Nostādina 24 stundas un izkāš.
Pasta
Zālītes samīca līdz veidojas biezas
putriņas konsistences masa. Kaltētiem augiem pievieno nedaudz ūdeni un
samīca līdz veidojas pastai līdzīga masa. Augu pastas var pagatavot tās
bagātinot ar medu, augu eļļu, nerafinētu cukuru. Sausās piedevas izmanto
ar svaigiem augiem, šķidrākās – ar kaltētiem augiem. Piedevas ņem divas
reizes lielākā daudzumā nekā augu masa. Pastas izmanto ārīgai
lietošanai. Var izmantot kā izejvielu uzlējumiem un novārījumiem.
Piena novārījums
Pagatavo šādās devās – 30g augi, 1 glāze
piens, 4 glāzes ūdens. Periodiski maisot vāra uz lēnas uguns līdz
izgaro ūdens. Dažkārt pagatavo novārījumu tikai ar pienu, tad augus
izvēlas pulvera veidā.
Kompreses
Kompresēm ierasti izmanto svaigu augu
lapas. Bet tik pat labi var izmatot kaltētus augus, kas ir iepriekš
uzbriedināti siltā ūdenī. Lielisks piemērs ir pirtsslotu izmantošana.
Piedevas vannas peldēm
Vanna ar aromātiskajiem augiem ir viens
no vispatīkamākajiem veidiem kā tos izmantot gan ārstnieciskiem, gan
profilaktiskiem mērķiem. Var izmantot kādu vienu konkrētu augu, vai arī
vairāku augu maisījumu. Vienai vannai vidēji nepieciešams aptuveni 100 g
kaltētu augu masa, no kuras pagatavo uzlējumu vai novārījumu.
Ārstnieciskās zāļu vannas ir lielisks dabisks līdzeklis organisma
veselības nostiprināšanai, tā aizsargspēju paaugstināšanai.
Smaržīgie miega spilventiņi
Kaltētus augus ievieto lina vai zīda
auduma kulītēs. Kulītes izveido tik lielas cik ir nepieciešanas,
piemēram, priekš, bērna spilventiņa tā būs mazāka, pieaugušajiem
attiecīgi lielākas.
Krāsainās popūrijas
Kaltētus augus sapilda skaistas formas dekoratīvos noslēdzamos vai atvērtos lēzenos traukos vai vāzēs.
Recepte
Pagatavo viena litra apjomā augu
maisījumu no lavandas, rozmarīna, piparmētrām, melisas, rožu ziediem.
Pievieno kaltētu citrona miziņu, nedaudz kliņģerīšu un kumelīšu ziedus.
Piestiņā saberž pa ½ tējkarotei kanēli, sējas koriandru, un
krustnagliņas. Visus komponentus samaisa un pievieno 25 gramus vijolīšu
sakņu pulveri, dažus pilienus lavandas un rožu ēteriskās eļļas, lai
nostiprinātu kopējo aromāta buķeti. Masu nostādina slēgtā traukā 4
nedēļas. Pēc tam izvieto vāzēs un citos dekoratīvos traukos kā interjera
elementus telpu aromatizēšanai un vizuālas baudas gūšanai.
Recepte
Izvēlas aromātu no dažādām piparmētru
šķirņu lapām, melisas, smaržīgā miešķa, smaržīgās pelargonijas,
rozmarīna, salvijas, timiāna, estragona, bazilika, rezēdas. Gatavajam
augu maisījumam pievieno 2-3 karotītes aromāta pastiprinātāju – samaltas
anīsa sēklas, krustnagliņas, kastaņus, koriandra sēklas, muskata
riekstu, kanēli, citrona, apelsīna, miziņu. Slēgtie dekoratīvie trauki
izdaiļo telpu un ja nedaudz atver vāciņu aromāts telpā atsauks atmiņā
vasaras smaržas.
Zaļu krāsu saglabā kaltētas smaržīgās
pelargonijas, vībotnes, lauru, melisas, visu veidu piparmētru,
rozmarīna, salvijas, timiāna lapas. Baltā krāsa - jasmīna, kreimenes,
rožu, baltā āboliņa ziedi. Zilā krāsa – gurķumētras, vijolītes,
lavandas, rozmarīna, izopa, raudenes ziedi. Sarkanā un rozā krāsa –
raudenes, rozes, malva, savvaļas neļķes ziedi. Dzeltenā krāsa –
kumelītes, dārza rezēdas, dzeltena āboliņa, kliņģerītes un rozes ziedi.
Avots: http://www.latvijaspirts.lv/web/ |