Ko var pagatavot no augiem - Ārstniecības augi <!--if(Dziedniecība, latviskā vide)-->- Dziedniecība, latviskā vide<!--endif--> - Rakstu katalogs - Reiki seansi

  Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Viss par un ap Ho oponopono [23]
Interesanti raksti [79]
Cilvēka organisms un tā funkcijas [12]
Tautas medicīna [44]
Sarunas par svaru [24]
Audzēts Latvijā [38]
Baltu mantojums - Dainas, zīmes [69]
Ārstniecības augi [81]
Dziednieki [20]
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Dziedniecība, latviskā vide » Ārstniecības augi

Ko var pagatavot no augiem

herbsCik dažādi mēs varam izmantot dabas dāvanu – zālītes.

Kaltētu augu devas. 1 ēdamk. ir aptuveni 3-5 g lapas vai ziedi, 10 g mizas vai saknes.

Uzlējums – kastais, aukstais, jauktais

Uzlējumi ātrāk uzsūcas organismā un izrāda ātrāku un spēcīgāku iedarbību. Ārīgai lietošanai paredzētos uzlējumus gatavo divreiz un trīsreiz koncentrētākus nekā priekš iekšķīgas lietošanas. Lai uzlabotu garšu un mazinātu uzlējumu rūgtumu augus sastāvam pievieno nedaudz piparmētras. Piparmētras var pievienot kā garšas uzlabotāju gandrīz visos augu maisījumos.

Pagatavojot uzlējumu no augiem izdalās bioloģiski aktīvās vielas. Izvēlas irdenās augu daļas, kas visvieglāk izdala šīs vielas (laksti, lapas, ziedi). Pagatavo arī no rupjajām augu daļām (saknes, miza) ja ir vēlams iegūt to sastāvā esošās ēteriskās vielas un citas aktīvās vielas (vitamīni, glikozīdi) kas pagatavojot novārījumus augstās temperatūras iespaidā sadalās. No aromātiskajiem un garšaugiem arī ieteicams gatavot uzlējumus, jo vārot sadalās un izgaro ēteriskās eļļas.

Karstais uzlējums

Ar verdošu ūdeni (bet kas ir nedaudz, tomēr atdzesēts) aplej augus. Ņem attiecībā 1:10 (1 daļa augi, 10 daļas ūdens). Augu un ūdens attiecība var būt citādāka, ņemot vērā konkrēta uzlējuma specifiku un mērķi kam tiks lietots. Uzlējumu nostādina 15-20 min. Uzlējumu ko izmantos ārīgai lietošanai pagatavo lielākā koncentrācija – 1:5.

Aukstais uzlējums

Augus aplej ar istabas temperatūras ūdeni un nostādina 4-12 stundas. Aukstos uzlējumus galvenokārt pagatavo no aromātiskajiem un maigiem augiem, īpaši no tiem, kuriem piemīt atvēsinoša un atsvaidzinoša iedarbība. Lai uzlējums būtu labāks izmanto augu pulveri.

Jauktā metode

Visbagātāk tiek izdalītas augu aktīvās vielas. Iesākumā augus nostādina vēsā ūdenī 4-8 stundas (izdalās ēteriskās vielas). Maisījumu izkāš. Augu atliekas aplej ar verdošu ūdeni un nostādina 15-20 min. Izkāš un sajauc ar auksto uzlējumu.

Novārījums

Pagatavojot novārījumu izdalās bioloģiski aktīvās vielas no augu daļām (mizas, saknes, koksne, raupjas un biezas lapas, kaltēti augļi) pielietojot ilgstošu termisku iedarbību. Gatavo attiecībā 1:10, retāk 1:30. Ir vairākas pagatavošanas metodes

Māla traukā (tilpums 1,5 litri) ieber 4 ēdamk. augus un aplej ar 1 litru vēsa ūdens, samaisa un noslēdz. Novieto istabas temperatūra uz nakti, lai augu daļas uzbriest. No rīta novieto uz lēnas uguns un vāra 5-7 min. Nedaudz atdzesē un novārījums ir gatavs lietošanai. Ārstnieciskiem nolūkiem katru dienu pagatavo svaigu novārījumu.

Nedaudzus augus var ilgstoši karsēt (neuzvārot), tas ir īpaši labi kad augu maisījums ir jāpagatavo vienlaicīgi no saknēm, lapām un ziediem. Tad maigākās augu daļas pievieno vārīšanas procesa noslēgumā.

Augus aplej ar vēsu ūdeni un novieto uz lēnas uguns. Vāra 20-30 min. Pēc vārīšanas pievieno vārītu ūdeni, lai izveidotu vēlamās koncentrācijas novārījumu.

Augus aplej ar istabas temperatūras ūdeni un trauku ievieto lielāka traukā kas pildīts ar verdošu ūdeni. Šajā ūdens peldē vāra – karsē 15 min. Nostādina 20-40 min.

Visātrāk pagatavojamais novārījums ir ja izmanto augu pulveri, ko aplej ar ūdeni, vāra 3 min. un nostādina siltā vietā 2 stundas.

Augu novārījumus kas satur miecvielas ir jāizkāš, kamēr tas vēl ir karsts, uzreiz pēc noņemšanas no uguns.

Izvilkums

Pagatavo līdzīgi kā novārījumus. Atšķirība ir tā, ka augus aplej ar verdošu ūdeni un novieto uz karstas plīts stūra vai cepeškrāsnī ievilkties uz nakti. No rīta, pirms lietošanas to izkāš un nedaudz uzsilda. Šādā veidā pagatavo augu lapas, ziedus, lakstus, kā arī tos augus un tā daļas, kas satur vielas, kas vārīšanas laikā sadalās (vitamīni, ēteriskās eļļas u.c.). Izvilkuma pagatavošanai izmanto arī termosu – augus aplej ar karstu ūdeni un slēgtā termosā nostādina 6-8 stundas.

Ziedes

Paredzētas ārīgai lietošanai. Iegūst kaltētas augu smalkas daļas, ekstraktu, ēteriskās eļļas vai pulveri sajaucot ar augu eļļu, dzelteno vazelīnu, medu vai svaigu sviestu utt. Ņem attiecībā 1:4 (1 daļa augi, 4 daļas saistvielas). Ziedes saistvielu kompozīcija – 1 daļa bišu vasks, 5 daļas augu eļļa, 4 daļas sviests. Jāatceras, ka mājas apstākļos pagatavotās ziedes nesatur konservantus un jāuzglabā ir ledusskapī (protams, arī tad uzglabāšanas laiks ir krietni mazāks nekā rūpnieciski ražotajām ziedēm). Ja ziedes nokrāsa glabāšanas laikā izmanās, tā nav vairs derīga lietošanai!

Eļļas

Paredzētas ārīgai un iekšķīgai lietošanai. Augu ēteriskās eļļas šķīst augu valsts izcelsmes eļļās, piemēram, olīveļļā, saulespuķu vai mandeļu eļļās, radot ārstniecisku ekstraktu.

Eļļai pievieno nedaudz svaigus aromātiskos augus (lapas, ziedus). Maisījumu novieto uz 2-3 nedēļām saulainā vietā un nostādina, periodiski saskalojot. Šajā laikā augu aktīvās bioloģiskās vielas izdalās un sajaucās ar augu eļļu. Gatavo eļļu izkāš un glabāšanai sapilda dekoratīvā necaurspīdīgā un noslēdzamā traukā. Ja ir vēlme palielināt eļļas saturā esošo augu vērtīgo vielu daudzumu var atkārtoti pievienot svaigus augus un vēl kādu laiku nostādināt saules gaismā.

Eļļas var arī pagatavot līdzīgi kā novārījumus. Ņem 60g augus, 1 gāzi eļļu un 4 glāzes ūdeni. Maisījumu vāra uz lēnas uguns 4-8 stundas, līdz izgaro ūdens. Aromātiskos augus nevāra, bet pievieno eļļai un nostādina 24-48 stundas. Mazāk jūtīgus augus (krustnagliņas, sinepju sēklas) var vārīt tikai eļļā uz lēnas uguns dažas stundas. Tikpat veiksmīgi eļļai var ievienot svaigu augu sulu un arī vārīt līdz izgaro liekais šķidrums (ūdens)

Šādas bagātinātas augu eļļas izmanto kā masāžas eļļas, pievieno vannas peldes ūdenim, pielieto ādas kosmētiskai kopšanai un mutes domu skalošanai (smaganu un zobu profilaksei un ārstēšanai, mazina sliktu elpu).

Pulveris

Iegūst no kaltētām un saberztām augu daļām (saknēm, lapām, graudiem, augļiem un ogām). Trauki, kuros glabā pulverus ir cieši noslēdzami.

Augu pulverus pielieto ja ir nepieciešams pagatavot maisījumus no daudziem augiem (20 un vairāk). Pulverī augu aktīvo vielu koncentrācija ir lielāka nekā svaigos augos, tāpēc pagatavojot produktus augu devas izvēlas 2-4 reizes mazākas. Pulveru produkti sāk iedarboties ātri, bet to iedarbība nav ilgstoša.

Ekstrakts

Koncentrēti izvilkumi no augu valsts izejvielām.

Novārījumu karsē 4-6 stundas. Izgaro liekais ūdens un veidojas ekstrakts. Karsē līdz sākotnējais novārījuma apjoms uz pusi samazinās.

Emulsija

Pagatavo sajaucot ekstraktu vai stipras koncentrācijas novārījumu (uzlējumu) ar augu eļļu. Emulsiju glabā ledusskapī. Pirms lietošanas emulsiju saskalo. Ja glabāšanas laikā emulsijai mainās nokrāsa, tā nav vairs derīga lietošanai.

Losjons

Ūdens – spirta sajaukums, kas satur augu aktīvās vielas. Augu spirta uzlējumam pievieno vārītu ūdeni attiecībā 1:2 vai 1:3. Izmanto kosmētiskiem mērķiem.

Sīrups

Biezi un saldi šķidrumi, kurus gatavo sajaucot cukura sīrupu ar augu ekstraktu, uzlējumu. Sīrupu konservācijai pievieno nedaudz spirtu. Sīrupus izmanto kā piedevu mikstūrām, novārījumiem ar vienu no mērķiem mazināt iespējamo nepatīkamo garšu un smaržu.

Ledus

1 ēdamk. augus aplej ar 1 glāzi karsta ūdens, nostādina 30 min. Tad uzlējumu izkāš un salej pa formiņām un novieto saldētavā. Izmanto kosmetoloģijā, kulinārijā.

Spirta uzlējums

Uzlējumi – šķidri spirta, ūdens – spirta, spirts – ēteriskie izvilkumi no augu valsts izejvielām, kas iegūts bez termiskās iedarbības un bez ekstragenta atdalīšanas. Uzlējumā izmanto 40-70%-tīgu spirtu vai kvalitatīvu degvīnu. Gatavo attiecībās 1:5 vai 10 (1 daļa augi, 5 vai 10 daļas spirts). Novieto vēsā un tumšā vietā ievilkties (labāk izvēlēties tumša stikla traukus) uz 7 – 40 dienām (atkarībā no mērķa kā tiks uzlējums izmantots un augu sastāva). Periodiski saskalo un samaisa. Iegūto uzlējumu izkāš un filtrē. Uzlējumam ir jābūt ar nostādināto augu smaržu un garšu. Glabā tumšā vietā, cieši noslēdzamos stikla traukos, istabas temperatūrā.

Ārstnieciskais un garšas vīns

Lai pagatavotu mājas apstākļos zālīšu vīnu ņem labākās kvalitātes balto, sarkano vai kādu citu saldo vīnu. Vienam litram vīna pievieno aptuveni 30-40 g augus. Komponentus saliek cieši noslēdzamā traukā un nostādina tumšā vietā, istabas temperatūrā. Pareizi veicot filtrāciju bagātinātos vīnus var uzglabāt pat vairākus gadus.

Sulas

Svaigus augus noplūc, sasmalcina un izspiež sulu. Sulas pirms lietošanas var sajaukt ar minerālūdeni, pienu vai saldināt ar medu. Lai sula būtu mazāk kairinoša tai var pievienot rīsu vai auzu novārīju, medu (1-2 tējk. uz ½ glāzi sulas). Izspiestās sulas izlieto uzreiz, tās nav paredzētas glabāšanai.

Šim nolūkam var izmantot arī kaltētus augus. Pagatavo sulas aizvietotāju – kaltētus augus sasmalcina un aplej ar ūdeni kas pēc svara divas reizes pārsniedz augu masas svaru. Nostādina 24 stundas un izkāš.

Pasta

Zālītes samīca līdz veidojas biezas putriņas konsistences masa. Kaltētiem augiem pievieno nedaudz ūdeni un samīca līdz veidojas pastai līdzīga masa. Augu pastas var pagatavot tās bagātinot ar medu, augu eļļu, nerafinētu cukuru. Sausās piedevas izmanto ar svaigiem augiem, šķidrākās – ar kaltētiem augiem. Piedevas ņem divas reizes lielākā daudzumā nekā augu masa. Pastas izmanto ārīgai lietošanai. Var izmantot kā izejvielu uzlējumiem un novārījumiem.

Piena novārījums

Pagatavo šādās devās – 30g augi, 1 glāze piens, 4 glāzes ūdens. Periodiski maisot vāra uz lēnas uguns līdz izgaro ūdens. Dažkārt pagatavo novārījumu tikai ar pienu, tad augus izvēlas pulvera veidā.

Kompreses

Kompresēm ierasti izmanto svaigu augu lapas. Bet tik pat labi var izmatot kaltētus augus, kas ir iepriekš uzbriedināti siltā ūdenī. Lielisks piemērs ir pirtsslotu izmantošana.

Piedevas vannas peldēm

Vanna ar aromātiskajiem augiem ir viens no vispatīkamākajiem veidiem kā tos izmantot gan ārstnieciskiem, gan profilaktiskiem mērķiem. Var izmantot kādu vienu konkrētu augu, vai arī vairāku augu maisījumu. Vienai vannai vidēji nepieciešams aptuveni 100 g kaltētu augu masa, no kuras pagatavo uzlējumu vai novārījumu. Ārstnieciskās zāļu vannas ir lielisks dabisks līdzeklis organisma veselības nostiprināšanai, tā aizsargspēju paaugstināšanai.

Smaržīgie miega spilventiņi

Kaltētus augus ievieto lina vai zīda auduma kulītēs. Kulītes izveido tik lielas cik ir nepieciešanas, piemēram, priekš, bērna spilventiņa tā būs mazāka, pieaugušajiem attiecīgi lielākas.

Krāsainās popūrijas

Kaltētus augus sapilda skaistas formas dekoratīvos noslēdzamos vai atvērtos lēzenos traukos vai vāzēs.

Recepte

Pagatavo viena litra apjomā augu maisījumu no lavandas, rozmarīna, piparmētrām, melisas, rožu ziediem. Pievieno kaltētu citrona miziņu, nedaudz kliņģerīšu un kumelīšu ziedus. Piestiņā saberž pa ½ tējkarotei kanēli, sējas koriandru, un krustnagliņas. Visus komponentus samaisa un pievieno 25 gramus vijolīšu sakņu pulveri, dažus pilienus lavandas un rožu ēteriskās eļļas, lai nostiprinātu kopējo aromāta buķeti. Masu nostādina slēgtā traukā 4 nedēļas. Pēc tam izvieto vāzēs un citos dekoratīvos traukos kā interjera elementus telpu aromatizēšanai un vizuālas baudas gūšanai.

Recepte

Izvēlas aromātu no dažādām piparmētru šķirņu lapām, melisas, smaržīgā miešķa, smaržīgās pelargonijas, rozmarīna, salvijas, timiāna, estragona, bazilika, rezēdas. Gatavajam augu maisījumam pievieno 2-3 karotītes aromāta pastiprinātāju – samaltas anīsa sēklas, krustnagliņas, kastaņus, koriandra sēklas, muskata riekstu, kanēli, citrona, apelsīna, miziņu. Slēgtie dekoratīvie trauki izdaiļo telpu un ja nedaudz atver vāciņu aromāts telpā atsauks atmiņā vasaras smaržas.

Zaļu krāsu saglabā kaltētas smaržīgās pelargonijas, vībotnes, lauru, melisas, visu veidu piparmētru, rozmarīna, salvijas, timiāna lapas. Baltā krāsa - jasmīna, kreimenes, rožu, baltā āboliņa ziedi. Zilā krāsa – gurķumētras, vijolītes, lavandas, rozmarīna, izopa, raudenes ziedi. Sarkanā un rozā krāsa – raudenes, rozes, malva, savvaļas neļķes ziedi. Dzeltenā krāsa – kumelītes, dārza rezēdas, dzeltena āboliņa, kliņģerītes un rozes ziedi.

 



Avots: http://www.latvijaspirts.lv/web/
Kategorija: Ārstniecības augi | Pievienoja: Saulite (25.10.2011)
Skatījumu skaits: 1003 | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2259
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 5
Viesi: 5
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2016 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz