Apraksts
Daudzgadīgs, liels (ga
60-160 cm) malvu dzimtas lakstaugs. Stublājs stāvs, maz zaro, blīvi
apmatots ar vienkāršiem matiņiem un zvaigžņmatiņiem. Lapas trīsstaraini
sirdsveidīgas (ga 4-7 cm, pl 3-5 cm), daivas ļoti seklas. Plātne
abpusēji blīvi klāta ar mīkstiem, zīdainiem matiņiem, mala zāģzobaina.
Pielapes nelielas (ga ap 1 cm), lineāras. Ziedi lieli (Ø līdz 8 cm), pa
vienam vai mazskaitlīgos pušķos lapu žāklēs sākot no stublāja
vidusdaļas. Ir 7-10 apmatotas ārkausa lapas, kas pie pamata saaugušas.
Kauss gandrīz divreiz garāks nekā ārkauss. Vainaglapas ļoti gaišas, bāli
sārtas, otrādi olveidīgas, parasti savstarpēji mazliet pārsedzas.
Auglis - skaldauglis no apmēram 20 skaldeņiem. Zied no jūlija līdz
septembrim. Izplatība. Dienvideiropā un Dienvidsibīrijā izplatīta suga.
Atsevišķas atradnes Ziemeļeiropā. Latvijā ļoti reti. Adventīva suga vai
kultūrbēglis. Reti kultivē dārzos. Biotopi. Nelielas grupas pļavā
dzelzceļa tuvumā un upes palienē.
Pielietojums
Kaltētas saknes.
Nomazgātas un nožāvētas saknes sagriež plāksnītēs. Nedaudz apkaltē saulē
un kaltē 5-6 stundas – 50-60 grādu temp. Kaltēšanas laikā nepieciešams
nodrošināt gaisa cirkulāciju. Saknes glabā stikla traukā sausā un tumšā
vietā. Izmanto kā piedevu zupām, mērcēm. Pievieno miltiem priekš maizes
cepšanas. Sasaldētas saknes. Saknes nomazgā un sagriež gabaliņos līdz 1
cm. Blanšē ar verdošu ūdeni 1,5 min. Atdzesē un sasaldē.
|