Veģetārs
uzturs piedāvā plašas iespējas izvēlēties, kā uzņemt sev nepieciešamās
olbaltumvielas, vienlaicīgi dodot iespēju lielai vitamīnu, minerālvielu
un taukskābju variācijai.
"Kas attiecas uz olbaltumvielām, Dr.Pāvo Airola, vadošā
autoritāte uztura zinātnē un dabas bioloģijā, norāda: "Pirms divdesmit
gadiem cilvēkiem ieteica dienā uzņemt 150 gramus olbaltumvielu, bet
tagad tikai 45 gramus. Kāpēc? Tāpēc ka rūpīga zinātniska analīze visā
pasaulē ir parādījusi, ka mums nav vajadzīgs tik daudz olbaltumvielu.
Ikdienas devai jābūt tikai kādiem 30-45 gramiem. Ja cilvēka uzturā ir
vairāk olbaltumvielu, tās ir ne tikai liekas, bet pat nodara nopietnu
ļaunumu ķermenim un var izraisīt tādas dzīvībai bīstamas slimības kā
vēzi un sirds slimības. Lai uzturā būtu 45 grami olbaltumvielu, gaļa nav
vajadzīga. Nepieciešamās olbaltumvielas jūs varat saņemt no
simtprocentīgi veģetāras diētas, kurā ietilpst dažādi graudi, pākšaugi,
rieksti, dārzeņi un augļi.” Ja cilvēks uzturā lieto pārāk
daudz olbaltumvielu, samazinās ķermeņa enerģija. Dr.Irvings Fišers no
Jēlas universitātes izdarīja sēriju izturības pārbaužu un atklāja, ka
veģetārieši ir divreiz izturīgāki par gaļas ēdājiem. Kad Dr.Fišers
samazināja olbaltumvielu daudzumu neveģetāriešu pārtikā par divdesmit
procentiem, viņu izturība pieauga par trīsdesmit trīs procentiem. Daudzi
citi pētījumi ir parādījuši, ka pareiza veģetāra diēta dod cilvēkam
vairāk enerģijas nekā gaļa. Dr.Dž.Jotekjo un V.Kipani no Briseles
universitātes izpētīja, ka veģetārieši nenogurstot spēj veikt fiziskus
testus divus līdz trīs reizes ilgāk nekā gaļas ēdāji un arī no noguruma
veģetārieši atbrīvojas trīs reizes ātrāk nekā gaļas ēdāji." (Avots: Ādirādža dāsa "Vēdiskā veģetārā pavārmāksla” )
|