Veģetārisma augstākā mērķa sasniegšana sākas jau tad, kad mēs
dodamies uz veikalu vai tirgu, lai izvēlētos pārtiku ēdiena gatavošanai.
Bhagavad-gītā Visaugstais Kungs norāda, ka pārtika pēc materiālās dabas
īpašībām iedalās trijās daļās – skaidrībā, kaislībās un tumsībā
esošajā. Piena produkti, cukurs, dārzeņi, augļi, rieksti un graudaugi
pieder skaidrībai un tos labprāt pieņem Krišna. Pārtiku, kas pieder
kaislībām un tumsībai, nevajag piedāvāt Krišnam. Bhagavad-gītā (17.9.)
teikts, ka šie produkti nes sev līdzi sāpes, ciešanas un slimības, tie
ir smakojoši, pūstoši un netīri. Nav īpaši jālauza galva, lai saprastu,
ka gaļa, zivis un olas, arī sīpoli un ķiploki pieder zemākajām dabas
īpašībām. Tos nedrīkst piedāvāt Visaugstajam Kungam. Arī kafija, kakao
un šokolāde pieder zemākajām īpašībām. Ja jums grūti atteikties no tējas
un kafijas, tad dzeriet zāļu tējas un kafijas dzērienus no grauzdētiem
graudiem. Pērkot pārtiku, vienmēr atcerieties,
ka gaļa, zivis un olas var būt arī citu produktu sastāvā, tāpēc rūpīgi
izpētiet etiķetes. Piemēram, daudzām sieru šķirnēm tiek likts klāt
glumenieks, ko iegūst no teļu kuņģiem. Vajag
izvairīties no ēdiena, ko nav gatavojuši Krišnas bhaktas. Saskaņā ar
smalkajiem dabas likumiem, pavārs uz ēdienu iedarbojas ne tikai fiziski,
bet arī mentāli. Piemēram, glezna nav tikai triepieni uz audekla, tā
izteic mākslinieka sirdi un dvēseli, ko uztver skatītājs. Ja mēs uzturā
lietojam pārtiku, kas ražota fabrikās vai ko gatavjuši cilvēki bez
garīgas apziņas, tad mēs uzņemam zināmu devu materiālistiskas enerģijas.
Tādēļ pēc iespējas vajag izmantot svaigus produktus.
Gatavojot ēdienu, pats galvenais ir ievērot tīrību. Visaugstajam
Kungam nedrīkst piedāvāt neko netīru, tāpēc virtuvei jābūt spodrai un
kārtīgai. Pirms ēdiena gatavošanas rūpīgi jānomazgā rokas. Gatavošanas
laikā nevajag garšot, lai Krišna ir pirmais, kurš nogaršo. Kad viss ir
gatavs, nelielu daļu no katra ēdiena un dzēriena salieciet trauciņos, no
kuriem neviens cits nav ēdis. Nolieciet to visu Krišnas attēla priekšā
un sakiet: "Mans dārgais Kungs Krišna, lūdzu, pieņem šo nelielo
ziedojumu.” Iegaumējiet, ka pats galvenais ir mūsu mīlestība un
pateicība Dievam, pašam ēdienam nav tik liela nozīme. Ēdiens netiks
pieņemts, ja to nepiedāvās ar sirdi un dvēseli. Dievs ir pilnīgs. Viņam
netrūkst nekā. Piedāvāšana ir tikai viens līdzeklis kā izpaust mūsu
mīlestību. Pirms noņemt ziedojumu, vajag dažas minūtes atkārtot Harē
Krišnas mantru: Harē Krišna, Harē Krišna, Krišna Krišna, Harē Harē, Harē
Rāma, Harē Rāma, Rāma Rāma, Harē Harē. Pēc tam prasādu var pasniegt
galdā. Viss jūsu sagatavotais ēdiens, arī tas, kas netika nolikts
Krišnas attēla priekšā, tagad ir piedāvāts Krišnam, tomēr prasāda, kas
bija tieši uz Kunga Krišnas paplātes, ir īpaša un to sauc par
mahāprasādu. Ikvienam vajadzētu nogaršot kaut nedaudz šīs mahāprasādas.
Centieties apjaust šī ēdiena garīgās īpašības, kas mūs atbrīvo no karmas
iedarbības, bet vispirms jau – baudiet to!
("Norādījumu nektārs", Ēšanas joga)
|