Skābpiena produkti Vēl
nesen mūsu "medicīnas korifeji” skābpiena produktus atstāja neskartus. Vēl vairāk – tie skaitījās veselīgi un visos
profilaktorijos dzēra kefīru. Bet laiki mainās un tāpēc, pēkšņi kefīrs arī kļuva kaitīgs veselībai. Bet Ajūtvēda
pieskaita kefīru (jogurtu) pie viena no visveselīgākajiem produktiem uz Zemes.
Jogurts,
atšķirībā no piena, kas attīra un spēcina saprātu un Gī, kas attīra un spēcina
prātu, galvenokārt ietekmē prānu – cilvēka dzīvības enerģiju. Tāpēc kefīram
ir izteikts ārstniecisks efekts tajos gadījumos, kad ir traucēta prānas plūsma
organismā. Kā jau mēs runājām – mundruma, svaiguma un aktivitātes sajūta
liecina par normālu prānas plūsmu. Bet ja cilvēks pastāvīgi jūt savā ķermenī
nogurumu, jūtas kā salauzts, tad tas liecina par prānas plūsmas traucējumiem.
Un ta,
skābpienaprodukti izmeklēti iedarbojas uz prānas plūsmu. Mūsu organisma iedalās
uz daudziem dažādiem audiem un orgāniem. To darbībai ir nepieciešama spēcinoša
enerģija. Tāpēc prāna ir pielāgota darboties dažādos orgānos dažādi. Tieši
tāpat dažādi skābpiena produkti darbojas uz dažādiem prānas veidiem. Tik
vienkārši, mainot lietošanā skābpiena produktus , var izmeklēti palielināt
vienas vai citas organisma funkcijas aktivitāti.
Piemēram,
kefīrs ietekmē prānas uzturēšanu organisma asinsvados un nervu sistēmā,
aktivizējot tos uz darbību. Rjaženka uzlabo dziedzeru funkcijas organismā un
ietekmē imunitāti. Krējums izmeklēti ietekmē cilvēka hormonālās funkcijas.
Biezpiens uzlabo nervu sistēmas reģenerācijas spējas, stiprina kaulu un
skrimšļu audus. Paniņas atjauno gremošanas orgānus. Sūkalas aktivizē gremošanu
un ietekmē olbaltuma vielmaiņu audos. Siers aktivizē muskuļu sistēmas funkcijas
un dod reģenerējošo spēku tādiem
iekšējiem orgāniem, kā aknas, nieres, liesa, sirds, limfmezgli.
Šādas problēmas tiek ārstētas
ar skābpiena produktiem. Dažādās sezonās lieto dažādus skābpiena produktus:
Pavasarī
– fiziski novājinātiem cilvēkiem labāk ārstēties ar kefīru, kas ieskābēts ar
krējumu vai rjaženku. No rītiem brokastīs šajā kefīrā pievieno medu, kanēli,
kardamonu, žāvētas aprikozes, žāvētus bumbierus, zelta sakni. Tāpat pavasarī
brokastīs var izmantot biezpienu, pieliekot to produktu maisījumam pēc garšas.
Vasarā
– jādzer rīta stundās no 6-8 jogurts(kefīrs) sajaukts ar :
medu(cukuru)garšvielām(kanēlis, fenhelis, anīss, kardamons). Tāpat var
pievienot žāvētos augļus, kaltētas ogas, grieķu riekstus(ciedru, фундук –
rieksts ?). Ļoti karstā laikā kefīru atšķaida ar ūdeni.
Rudenī
– vairums cilvēku ir piemērota rjaženka, kurai vēlams pievienot: medu,
riekstus(izņemot arahisu), бадьян(ilīcija – tulkotājs ?), safrānu, zelta sakni.
Ziemā – ēdienā izmanto
krējumu un sieru. Tāpat var dzert kefīru, kas ieskābēts ar krējumu vai
rjaženku. Skābpiena produktam liek klāt: 1 tējkaroti Gī, medu, safrānu,
бадьян(?), kanēli, zelta sakni, riekstus.
Tādā
veidā – katrai sezonai ir piemērots savs skābpiena produkts.
Jogurts Jogurta
īpašības spēcīgi mainās, atkarībā no ieskābēšanas veida. Jogurtam, kas
ieskābēts(pagatavots) ar trekniem skābpiena produktiem nav atvēsinošas
īpašības. Tas skaitās viens no visveselīgākajiem jogurta veidiem. Gatavo to
sekojoši:
Svaigu pienu uzkarsē līdz
vārīšanai. Pēc tam to atdzesē līdz temperatūrai, kuru mierīgi iztur
pirksts(40-45 grādi). Šajā uzkarsētajā siltajā pienā pievieno svaigu krējumu,
no aprēķina – uz 1
litru piena 1 ēdamkaroti krējumu. Pēc tam to visu samaisa un
atstāj uz 10-15 stundām, atkarībā no gaisa temperatūras un gada laika. Katlu ar
pienu ietin segā vai ieliek vēl siltā cepeškrāsnī. Kad pienāks laiks, tad
produkts sabiezēs un kļūs līdzīgs atšķaidītam krējumam. Pēc kondīcijas
sasniegšanas, tas ir jāsamaisa un jāliek ledusskapī, lai izvairītos no
pārskābšanas.
Ne katrs krējums ieskābinās
pienu. Ja Jums ir krējums, kas ražots mājās, tad nekādu problēmu ar
ieskābināšanu nebūs. Jo veikala krējumam var būt iznīcinātas piena baktērijas.
Ne vienmēr ir tā un ja nedaudz paeksperimentēt, tad var atrast krējuma veidu,
kas noteikti ieskābinās. Pavasarī
notiek hormonālo funkciju pārkārtošanās, bet krējums un jogurts, kas ieskābēts
ar skābo krējumu, normalizē cilvēka hormonālās funkcijas. Īpaši tāds jogurts ir
veselīgs pusaudžiem, kuriem aktīvi formējās hormonālās funkcijas, barojošam
mātēm, sievietēm ar traucētām hormonālām funkcijām, slimniekiem ar traucētu
vairogdziedzera darbību, cilvēkiem ar novājinātām virsnierēm. Šīs kategorijas
slimniekiem pavasarī un rudenī brokastīs jāizmanto ēdienā jogurts, kas
ieskābēts ar krējumu, bet ziemā krējumu.
Jogurts
jeb kefīrs, kas ieskābēts ar ne trekniem skābpiena produktiem, visvairāk
atdzesē organismu.
Tāpēc ziemas un rudens laikā
ar kefīru labāk neaizrauties.
Vasarā
, īpaši ja Jums ir karsti, tad kefīrs ar cukuru no rīta, ar sāli pa dienu,
veicina iekšēju organisma atvēsināšanu ar vienlaicīgu iekšējās gremošanas uguns
palielināšanu. Ja vasarā ir ļoti karsti un pat kefīrs nedzesē, tad to
var atšķaidīt ar vārītu ūdeni 1:1 un dzert tieši tāpat – no rīta saldināt,
vakarā sālīt.
Jogurts ir produkts, kas lieliski
atjauno nervu sistēmas darbību. Daudzos gadījumos, lietojot pirms
ēšanas, var uzlabot gremošanu. Parasti jogurts palīdz, ja ir vāja gremošanas
orgānu dinamika. Tādi traucējumi var būt vasarā un izpaužas ar : sliktu dūšu,
vēdera uzpūšanos, gāzu uzkrāšanos zarnu traktā. Pie šādiem gremošanas
traucējumiem, pilnigi pietiekoši, vienu dienu pagavēt ar jogurtu un gremošana
pilnība atjaunosies.
Rjaženka
Rjaženka
ir skābpiena produkts, kas izmeklēti iedarbojas uz iekšējās un ārējās
sekrēcijas dziedzeriem.Iekšējo dziiedzeru sekrēcijas darbības pārkārtošanās
notiek rudenī. Tāpēc rjaženku labāk ir dzert rudenī. Tā labi atjauno kuņģa,
zarnu trakta, aizkuņģa dziedzera funkcijas, ir neaizstājama gastrīta ārstēšanā.
Rjaženka praktisi neizsauc alerģiju un to var lietot alerģiķi un ar to var zīdaiņiem
aizvietot mātes pienu.
Rjaženka
palīdz ārstēt ādas slimības, astmu. Par cik tā nedaudz sasilda organismu,
tad izņemot pavasari, to iesaka lietot arī ziemā un rudenī. Tiem, kuri salst
pat vasarā, rjaženka ir ieteicama arī vasaras laikā. Rjaženka ir veselīga tiem,
kas cieš no iekaisuma procesiem aknās, aizkuņģa dziedzerī, žultspūslī, zarnu
traktā.
Skābais krējums
Skābais krējums vēl aktīvāk iedarbojas uz hormonālajiem orgāniem, bez tam, tas
diezgan spēcīgi sasilda organismu. Tāpēc to rekomendē lietot ziemas laikā. Bez
tam, tas ir labs brokastīs novājinātiem
slimniekiem, barojošām mātēm, novājinātiem bērniem, cilvēkiem, kuriem spēcīgi
traucēta hormonālo funkciju aktivitāte. Skābais krējums labi veicina sieviešu
dzimumhormonu aktivitāti sievietēm un vīriešu dzimumhormonu aktivitāti
vīriešiem.
Arī
dienā skābais krējums nav aizliegts, bet tieši otrādi – uzlabo gremošanu, ja to
pievieno pie jebkuriem pusdienu ēdieniem.
Tomēr,
to vēlams lietot ēdienā ne vēlāk par 18 vakarā, citādi organismā parādīsies
liekais svars.
Jāsaka,
ka nepietiekošu svaru ārstē, skābo
krējumu lietojot ēdienā laikā no 18-19, bet
vēlams ne vēlāk. Ja ar skābo krējumu ieziež rokas un kājas uz
nakti, tad tas atsevišķos gadījumos var pilnībā izārstēt gan sieviešu, gan
vīriešu neauglību. Ja pirms gulētiešanas ar skābo krējumu iezziež seju,
tad grumbas parādās daudzkārt vēlāk, nekā tiem, kuri to nedara.
Biezpiens
Biezpiens
ir veselīgs siltajā gadalaikā, par cik tam ir dažas atvēsinošas īpašības. Biezpiens
aktivizē nervu sistēmu un dod spēku nervu audiem. Gadījumā, ja kaut kur ir
bojāta nervu šķiedras vadāmība, tad saldināta biezpiena lietošana
pārtikā no rīta, spēcīgi aktivizē nervu šķiedru reģenerējošās īpašības.
Biezpiens
labi palīdz pie vāji attīstīta skeleta bērniem un pie kaulu audu slimībām. Tas
dod prānu, kas nepieciešama kaulu audu dzīvības procesiem. Cilvēkiem,
kuru profesija saistīta ar fizisko darbu, siltajā gada laikā rekomendējas no
rītiem izmantot ēdienā biezpienu ar medu
un riekstiem. Tas dos spēku kaulu audiem, mugurkaulam tikt galā ar jebkuru
slodzi.
Siers
Siers
– skābpiena produkts, kas dod cilvēkam spēku un spēju izturēt lielu fizisku
slodzi. Siers izmeklēti virza prānu uz muskuļu audu nostiprināšanu: gan uz
tiem, kas piedalās pie fiziskās slodzes, gan uz muskuļu audiem, kas atrodas
orgānu sieniņās. Tāda veidā, siers ir lietderīgs novājinātiem slimniekiem, pie
visām iespējamām trūcēm, orgānu noslīdēšanas, pie paplašinatām varikozām vēnām.
Sieru izmanto ēdienā gaišajā dienas laikā no 9 – 19. Šis produkts ir
viens no visvieglāk panesamajiem produktiem. Tāpēc tas nav aizliegts pat
cilvēkiem , kuriem ir alerģija uz piena produktiem.
Bieži vien, siers var būt
vienīgais piena produkts, ko organisms panes. Tas obligāti ir jāizmanto
alerģisku cilvēku ēdināšanā, par cik siers uzlabo imunitāti un var veicināt
viņu ārstēšanu. Bez tam, siers satur visas neaizvietojamās aminoskābes, tāpat
kā visi citi piena produkti. Parasti veikala sieriem, tādiem kā Holandes, Krievijas, pievieno
"glumekli” (сычуг ?) vai pepsīnu. Tie ir dzīvnieku izcelsmes
produkti(parasti pepsīnu iegūst no nokauto telēnu kuņģiem). Tie paātrina piena
rūgšanas procesu pie siera gatavošanas, tāpēc bieži tiek izmantoti ražošanā
lielu siera partiju pagatavošanā. Šādi gatavots siers nedos nekādu ārstniecisko
efektu.
Sieru var pagatavot pats vai nopirkt
tādas siera šķirnes, kuros nav (сычуга ?)..........
Mājas sieru, piemēram, var
pagatavot no jogurta.....
Приготовление дехина
Дехин поистине уникальная разновидность легкого сыра с тонким ароматом. Вам понадобится из утвари лишь дуршлаг - и немного внимания и времени. Самая хорошая сырковая масса получается из нежного домашнего йогурта, приготовленного из цельного молока.
Если вы предпочитаете покупать йогурт в магазине, убедитесь, что он свежий. Старый йогурт обычно кислый, а чем кислее и резче запах йогурта, тем резче и кислее будет вкус дехина. Если вы собираетесь использовать дехин для приготовления
какого-то сладкого блюда, никаких приправ в него не добавляйте. Если же вы хотите подать его как самостоятельное блюдо или собираетесь употребить в несладких блюдах, можете добавить в сырковую массу 1/2 чайной ложки соли, смешанной со специями или пряными травами. Время приготовления: несколько минут. Время стекания: 12-18 час для мягкой сырковой массы и 24-36 час для плотной. Выход: 2 стакана мягкой сырковой массы или 11/2 стакана плотной сырковой массы 6 стаканов (1,5 л) простого йогурта из цельного молока 1/2 чайн. ложки морской соли или смеси соли с пряными травами (необязательно)
1. Проложите дуршлаг чистой тканью или марлей в несколько слоев. Если хотите, добавьте в йогурт соль, затем вылейте его в дуршлаг и размажьте по поверхности ткани со всех сторон, чтобы быстрее отделилась сыворотка. Сложите концы ткани поверх йогурта.
2. Если у вас металлический дуршлаг с ручкой, то подвесьте его над кастрюлей, если же пластмассовый на подставке, то поставьте его в широкое блюдо глубиной не менее 5 см. (Расстояние между дном дуршлага и поверхностью блюда должно составлять, по меньшей мере, 2,5 см - для стекающей сыворотки.) Герметично упакуйте все прозрачной полиэтиленовой пленкой и поставьте в холодильник.
3. Оставьте стекать на 12-18 часов (для получения мягкой сырковой массы) или на 24-36 часов (для плотной сырковой
массы). Если упаковать сырковую массу в герметичную посуду, ее можно хранить до 3 дней.
Сыр из сливок
Поставьте свежие сливки на 2 дня в теплое (комнатной температуры) место. Затем, когда они скиснут, то процедите их
через марлю, выжмите и поставьте под пресс. Затем отделите сыр от марли.
Дальше хочется привести рецепт традиционного индийского сыра под названием панир (прессованный белок):
Приготовление панира
Нагрейте 1-литр молока в кастрюле. Когда оно закипит, добавьте 1/2 перекисшего йогурта, который был сделан днем или два заранее. Перемешайте эту смесь и дождитесь точки кипения. Через некоторое время вы увидите, как молоко начнет сворачиваться и сформируется в отдельные сгустки. Когда сгустки полностью сформируются и жидкость стает более-менее прозрачной, то процедите содержимое кастрюли через двойной слой марли. Сыворотка может использоваться для добавления в суп или приготовления хлеба. Скрутите марлю вместе с содержимым так, чтобы вся жидкость вытекла и поставьте всё это под пресс(2-3 кг.) Можно вместо кефира сбраживать молоко лимонами, лимонным порошком, тамариндом. На 1 литр молока 6 столовых ложен лимонного сока или 2 чайных ложки лимонной кислоты, 300 мл
йогурта.
Sūkalas
Sūkalas, tas ir produkts, kas
veidojas gatavojot biezpienu no piena.
Tās ir ļoti labas, kā līdzeklis, kas aktivizē fermentu funkcijas
organismā. Sūkalas vislabāk izmntot pusdienās. Pasniegt,
vislabāk, siltā veidā, pēc vēlēšanās var pievienot melnos
piparus, ķimenes, dilles, diļļu sēklas, pētersīli, oregano (raudene), baziliku,
sāli. Pieredze rāda, ka vislabāk tās dzert pirms pusdienām ar garšvielām
un sāli. Tās labi palīdz pie
pazeminātas gremošanas, pazeminātas skābes. Pie paaugstinātas skābes,
izmantojot sūkalas, var būt nepatīkama dedzināšana. Ja tā notiek, tad labāk atturēties no to
lietošanas. Tomēr, bieži vien tās atjauno gan paaugstinātu, gan pazeminātu
skābes daudzumu. Starpcitu, lielākā daļa skābpiena produkti iedarbojas uz
organismu līdzīgā veidā.
Paniņas
Paniņas
ir produkts, kas veidojas sviesta atdalīšanas procesā no pārskābuša krējuma.
Paniņām ir diezgan skāba garša un tās ir ideāls produkts, lai atjaunotu
gremošanas sistēmu. Paniņas palīdz ārstēt hronisku un akūtu gastrītu, hepatītu,
holecistītu, pankreatītu. Vislabāk tās dzert pusdienu laikā pirms
ēšanas un ēšanas laikā. Reizēm, ja ir tāda iespēja, var 1 dienu pagavēt
tikai uz paniņām. Tāda gavēņa rezultāts var būt uzreiz ļoti labs.
Jūs
pamanījāt, ka katrs skābpiena produkts ietekmē kādu sfēru organisma darbībā.
Tāpēc cilvēks, saprotot kā pareizi izmantot šos produktus, viņa konkrētajā
gadījumā, spēj sakārtot visas sava organisma funkcijas.
(c) 2000-2004, Доктор О.Г.Торсунов, WWW.TORSUNOV.RU
Ar milzīgu atbildību pret autora tekstu, tulkoja Ligita Vecrumba.
|