*
Konservēti produkti nesatur nekā laba no sākotnējā produkta, tajos ir
tikai tukša čaula ar vāju garšu, bet tā, kas baro mūsu ķermeni - prānas -
tur vairs nav. Turklāt konservi priekš mūsu organisma vienmēr ir
toksīni. Arī saldēti produkti mums nav vērtīgi, tie paātrina novecošanās
procesus.
* Mūsu rīta ēdienā vajadzētu dominēt saldajai garšai, vakarā
(ja kāds ēd vakarā) - neitrālai garšai (t.i. tie produkti, kas satur
daudz ūdens, no tā garša būs neitrāla), bet pusdienās jābūt visām sešām
garšām - salda, skāba, sālīta, rūgta, asa, sīva. Kad ēdienā ir visas
sešas garšas, tad tas pilnībā piesātina mūsu ķermeni un prātu.
* Lai bagātinātu mūsu ierasto ēdienu ar dažādām garšām un
uzlabotu tā sagremošanu, nepieciešams lietot garšvielas, BET!, nelielās
devās un tikai tās, kuras jums der, un tikai ar tiem produktiem, ar
kuriem tās sader kopā.
* Vienā ēdienreizē labāk nelietot kopā nesaderīgus produktus,
piemēram, kopā ēst maizi, rīsus, kartupeļus un auzas, vai arī maisīt
kopā vārītus vai svaigus dārzeņus ar svaigiem augļiem, vai maisīt pienu
kopā ar vēl kaut ko, vai skābus augļus kopā ar saldiem.
* Pavāram, kurš gatavo ēdienu, jābūt mierīgam un mierpilnam,
citādāk visi viņa uztraukumi un kairinājumi ar dusmām nokļūs tajā
ēdienā, ko viņš gatavo, tāpēc ka ēdiens uzsūc sevī tā gatavotāja domas
un noskaņojumu. Šī iemesla dēļ labāk neēst apšaubāmās vietās, kad jūs
nezināt, kurš un kā gatavo ēdienu.Tas pats attiecas arī uz ēšanai gatavu
ēdienu iegādi veikalos. Sevišķi spēcīgi sevī pavāra emocijas uzsūc
maize, bulciņas un konditorejas izstrādājumi.
* Arī ēst nepieciešams mierīgā un labā garastāvoklī, patīkamā
kompānijā un tīrā vidē, tas palīdz gremošanai. Pretējā gadījumā viss,
kas tiek apēsts nemiera stāvoklī, atnesīs ciešanas un jaunus
uztraukumus. Ļoti svarīgi ir ēdienu kārtīgi sakošļāt.
* Zobi mums ir domāti nevis kā dekorācija, bet lai mēs rūpīgi
sakošļātu ēdienu. Tāpēc ēdienu ir kārtīgi jāsakošļā, nevis jānorij
veselu. Ēst vajag mierīgi. Ja jūs steidzaties, tad jums labāk būs
maltīti izlaist pavisam, nevis ēst.
* Ēdienam ir jāietekmē visi pieci sajūtu orgāni, tam jāpriecē
acis, jāiepriecina mūsu sirdi, jābūt skaistam pēc izskata un labi
jāsmaržo.
* Nekad neēdiet ēdienu, kas izdala nepatīkamu aromātu, vai
arī ēdienu, kas pagatavots pirms ilgāk nekā 3,5 stundām. Ja ēdiens bijis
piedāvāts Dievam, tad to var uzglabāt arī ilgāk par 3,5 stundām.
* Pēc ēšanas nepieciešams izskalot muti, nomazgāt kāju pēdas ar aukstu ūdeni un izskalot acis ar aukstu ūdeni.
* Uzreiz pēc ēšanas nedrīkst gulēt. Gulēt drīkst pēc 1 vai
1,5 stundām. Bet vispār Ajūrvēda neiesaka gulēt dienas laikā, jo tas
noved pie visu procesu, kas notiek organismā, pavājināšanos, un miegs
nepalīdz sagremot ēdienu, jo palēninās Prānas (dzīvības enerģijas)
plūsma ķermenī. Neliels miegs, vien 15-20 minūšu ilgs, ieteicams tikai
Vatas konstitūcijai, jo tai ir visnemierīgākā daba. Tāpat, ja esat
noguris, varat pirms ēšanas 15-20 minūtes atpūsties, guļot uz kreisā
sāna, tas pastiprinās gremošanas uguni un atvērs labo deguna nāsi.
* Lai uzlabotu gremošanu un arī paša ēdiena garšu, pirms ēšanas
apslaciet ēdienu ar citrona sulu. Tas pārvērtīs jūsu ēdienu no parasta
un ikdienišķa uz ļoti svaigu un garšīgu. Bet to var darīt tikai ar
pusdienām, jo liels daudzums skābas garšas no rīta un vakarā var radīt
gremošanas traucējumus.
* Lai ziemā nesaltu, ēdiet pusdienās skābētus kāpostus un sālītus gurķus. To skābā garša asimilējoties ķermenī rada siltumu.
* Cepšanai vislabāk izmantot kukurūzu eļļu, jo tā labāk un
ilgāk kā citas eļļas panes karsēšanu bez sadalīšanās. Otra labākā ir
saulespuķu eļļa, bet tā karsējot sadalās ātrāk nekā kukurūzas eļļa. Bet
olīveļļa un lineļļa vispār nepanes karsēšanu, karsējot tās ātri sadalās
un rada kaitīgas vielas. Taukvielu karalis ir ghī sviests, tas lieliski
panes pat vairākkārtēju karsēšanu, tas ļoti labvēlīgi iedarbojas uz mūsu
organismu, un jo īpaši uz gremošanu.
* Ja vēlaties, lai jūsu ēdiens saturētu vairāk skaidrības
īpašību un sniegtu jums vairāk pozitīvu emociju, pievienojiet katrā
ēdienā gatavošanas vidū nelielu daudzumu cukura (pat sāļajos ēdienos) un
pavisam, pavisam nedaudz govs piena (ja pats ēdiens nesatur piena
produktus). Bet ēdienam no tomātiem vienmēr nepieciešams pievienot
cukuru, jo cukurs uzlabo tomātu garšu, mīkstina to iekšējo uguni un
kopumā palīdz tos sagremot.
* Pats labākais un veselīgākais ēdiens ir tas, kas ir
pagatavots ne ilgāk kā pirms 3 stundām. Šāds ēdiens ir skaidrības ēdiens
un vislabākajā veidā baro ķermeni. Ēdiens, kas bijis gatavots ilgāk kā
pirms 3 stundām, jau ir ar tumsības īpašībām un nespēj dziedināt
ķermeni. Ja ēd tikai ēdienu, kas nostāvējies veselu nakti (kaut vai
ledusskapī), tad problēmas ar veselību jūs nekad nepametīs, jo tāds
ēdiens jau sadalās, kaut arī mēs to nepamanīsim, bet, to karsējot,
sadalīšanās process vēl vairāk paātrinās, tādā veidā tauki, ko satur
ēdiens, pie atkārtotas karsēšanas var pārvērsties par indēm.
* Uz nakti nedrīkst ēst skābus augļus un dzert skābpiena produktus.
* Nedrīkst ēst pirms saules lēkta un pēc saules rieta, sevišķi krēslas laikā.
* Nedrīkst uzkost starp ēdienreizēm un ēst stāvot kājās.
* Nedrīkst dzert ūdeni uzreiz pēc ēšanas un tieši pirms tās.
Ja vēlaties novājēt, tad dzeriet ūdeni pirms ēšanas, bet ja vēlaties
saglabāt svaru, tad dzeriet ēšanas laikā, bet ar to pārāk
neaizraujieties, jo tas pavājina gremošanu. Ja cilvēks ar Pitas
konstitūcija ir ļoti stipri izsalcis, tad pirms ēšanas nepieciešams
iedzert dažus malciņus ūdens, lai samazinātu apetīti.
* Ja jums rodas nepieciešamība iztukšot zarnas, tad to ieteicams darīt ne ātrāk kā 3 stundas pēc paēšanas.
* Nekad nevajag ēst, pirms nav iztukšojušās zarnas.
(Tulkots no www.torsunov.ru)
|