Ajurvedas virtuves noslēpumi - Vēdiskie ēšanas paradumi <!--if(Vēdiskā filozofija)-->- Vēdiskā filozofija<!--endif--> - Rakstu katalogs - Reiki seansi

  Es vēlu visiem Laimi! 

Vietnes izvēlne
Ieejas forma
Sadaļas kategorijas Kategorijas iedaļa

Mantras un to nozīme [42]
Vēdiskā filozofija [78]
Jantras [0]
Dievības [0]
Vēdiskā meistarklase [46]
Vēdiskā numeroloģija [14]
Vēdiskie ēšanas paradumi [16]
Tiem, kas vēlas uzlabot dzīves kvalitāti ar Vēdu zināšanām par pareizu uzturu
Meklēšana
Galvenie » Raksti » Vēdiskā filozofija » Vēdiskie ēšanas paradumi

Ajurvedas virtuves noslēpumi
* Konservēti produkti nesatur nekā laba no sākotnējā produkta, tajos ir tikai tukša čaula ar vāju garšu, bet tā, kas baro mūsu ķermeni - prānas - tur vairs nav. Turklāt konservi priekš mūsu organisma vienmēr ir toksīni. Arī saldēti produkti mums nav vērtīgi, tie paātrina novecošanās procesus.

* Mūsu rīta ēdienā vajadzētu dominēt saldajai garšai, vakarā (ja kāds ēd vakarā) - neitrālai garšai (t.i. tie produkti, kas satur daudz ūdens, no tā garša būs neitrāla), bet pusdienās jābūt visām sešām garšām - salda, skāba, sālīta, rūgta, asa, sīva. Kad ēdienā ir visas sešas garšas, tad tas pilnībā piesātina mūsu ķermeni un prātu.

* Lai bagātinātu mūsu ierasto ēdienu ar dažādām garšām un uzlabotu tā sagremošanu, nepieciešams lietot garšvielas, BET!, nelielās devās un tikai tās, kuras jums der, un tikai ar tiem produktiem, ar kuriem tās sader kopā.

* Vienā ēdienreizē labāk nelietot kopā nesaderīgus produktus, piemēram, kopā ēst maizi, rīsus, kartupeļus un auzas, vai arī maisīt kopā vārītus vai svaigus dārzeņus ar svaigiem augļiem, vai maisīt pienu kopā ar vēl kaut ko, vai skābus augļus kopā ar saldiem.

* Pavāram, kurš gatavo ēdienu, jābūt mierīgam un mierpilnam, citādāk visi viņa uztraukumi un kairinājumi ar dusmām nokļūs tajā ēdienā, ko viņš gatavo, tāpēc ka ēdiens uzsūc sevī tā gatavotāja domas un noskaņojumu. Šī iemesla dēļ labāk neēst apšaubāmās vietās, kad jūs nezināt, kurš un kā gatavo ēdienu.Tas pats attiecas arī uz ēšanai gatavu ēdienu iegādi veikalos. Sevišķi spēcīgi sevī pavāra emocijas uzsūc maize, bulciņas un konditorejas izstrādājumi.

* Arī ēst nepieciešams mierīgā un labā garastāvoklī, patīkamā kompānijā un tīrā vidē, tas palīdz gremošanai. Pretējā gadījumā viss, kas tiek apēsts nemiera stāvoklī, atnesīs ciešanas un jaunus uztraukumus. Ļoti svarīgi ir ēdienu kārtīgi sakošļāt.


* Zobi mums ir domāti nevis kā dekorācija, bet lai mēs rūpīgi sakošļātu ēdienu. Tāpēc ēdienu ir kārtīgi jāsakošļā, nevis jānorij veselu. Ēst vajag mierīgi. Ja jūs steidzaties, tad jums labāk būs maltīti izlaist pavisam, nevis ēst. 

* Ēdienam ir jāietekmē visi pieci sajūtu orgāni, tam jāpriecē acis, jāiepriecina mūsu sirdi, jābūt skaistam pēc izskata un labi jāsmaržo. 

* Nekad neēdiet ēdienu, kas izdala nepatīkamu aromātu, vai arī ēdienu, kas pagatavots pirms ilgāk nekā 3,5 stundām. Ja ēdiens bijis piedāvāts Dievam, tad to var uzglabāt arī ilgāk par 3,5 stundām.

* Pēc ēšanas nepieciešams izskalot muti, nomazgāt kāju pēdas ar aukstu ūdeni un izskalot acis ar aukstu ūdeni.

* Uzreiz pēc ēšanas nedrīkst gulēt. Gulēt drīkst pēc 1 vai 1,5 stundām. Bet vispār Ajūrvēda neiesaka gulēt dienas laikā, jo tas noved pie visu procesu, kas notiek organismā, pavājināšanos, un miegs nepalīdz sagremot ēdienu, jo palēninās Prānas (dzīvības enerģijas) plūsma ķermenī. Neliels miegs, vien 15-20 minūšu ilgs, ieteicams tikai Vatas konstitūcijai, jo tai ir visnemierīgākā daba. Tāpat, ja esat noguris, varat pirms ēšanas 15-20 minūtes atpūsties, guļot uz kreisā sāna, tas pastiprinās gremošanas uguni un atvērs labo deguna nāsi. 


* Lai uzlabotu gremošanu un arī paša ēdiena garšu, pirms ēšanas apslaciet ēdienu ar citrona sulu. Tas pārvērtīs jūsu ēdienu no parasta un ikdienišķa uz ļoti svaigu un garšīgu. Bet to var darīt tikai ar pusdienām, jo liels daudzums skābas garšas no rīta un vakarā var radīt gremošanas traucējumus.

* Lai ziemā nesaltu, ēdiet pusdienās skābētus kāpostus un sālītus gurķus. To skābā garša asimilējoties ķermenī rada siltumu.

* Cepšanai vislabāk izmantot kukurūzu eļļu, jo tā labāk un ilgāk kā citas eļļas panes karsēšanu bez sadalīšanās. Otra labākā ir saulespuķu eļļa, bet tā karsējot sadalās ātrāk nekā kukurūzas eļļa. Bet olīveļļa un lineļļa vispār nepanes karsēšanu, karsējot tās ātri sadalās un rada kaitīgas vielas. Taukvielu karalis ir ghī sviests, tas lieliski panes pat vairākkārtēju karsēšanu, tas ļoti labvēlīgi iedarbojas uz mūsu organismu, un jo īpaši uz gremošanu.

* Ja vēlaties, lai jūsu ēdiens saturētu vairāk skaidrības īpašību un sniegtu jums vairāk pozitīvu emociju, pievienojiet katrā ēdienā gatavošanas vidū nelielu daudzumu cukura (pat sāļajos ēdienos) un pavisam, pavisam nedaudz govs piena (ja pats ēdiens nesatur piena produktus). Bet ēdienam no tomātiem vienmēr nepieciešams pievienot cukuru, jo cukurs uzlabo tomātu garšu, mīkstina to iekšējo uguni un kopumā palīdz tos sagremot.

* Pats labākais un veselīgākais ēdiens ir tas, kas ir pagatavots ne ilgāk kā pirms 3 stundām. Šāds ēdiens ir skaidrības ēdiens un vislabākajā veidā baro ķermeni. Ēdiens, kas bijis gatavots ilgāk kā pirms 3 stundām, jau ir ar tumsības īpašībām un nespēj dziedināt ķermeni. Ja ēd tikai ēdienu, kas nostāvējies veselu nakti (kaut vai ledusskapī), tad problēmas ar veselību jūs nekad nepametīs, jo tāds ēdiens jau sadalās, kaut arī mēs to nepamanīsim, bet, to karsējot, sadalīšanās process vēl vairāk paātrinās, tādā veidā tauki, ko satur ēdiens, pie atkārtotas karsēšanas var pārvērsties par indēm.


* Uz nakti nedrīkst ēst skābus augļus un dzert skābpiena produktus.

* Nedrīkst ēst pirms saules lēkta un pēc saules rieta, sevišķi krēslas laikā. 

* Nedrīkst uzkost starp ēdienreizēm un ēst stāvot kājās.

* Nedrīkst dzert ūdeni uzreiz pēc ēšanas un tieši pirms tās. Ja vēlaties novājēt, tad dzeriet ūdeni pirms ēšanas, bet ja vēlaties saglabāt svaru, tad dzeriet ēšanas laikā, bet ar to pārāk neaizraujieties, jo tas pavājina gremošanu. Ja cilvēks ar Pitas konstitūcija ir ļoti stipri izsalcis, tad pirms ēšanas nepieciešams iedzert dažus malciņus ūdens, lai samazinātu apetīti. 

* Ja jums rodas nepieciešamība iztukšot zarnas, tad to ieteicams darīt ne ātrāk kā 3 stundas pēc paēšanas.

* Nekad nevajag ēst, pirms nav iztukšojušās zarnas.

(Tulkots no www.torsunov.ru)

Kategorija: Vēdiskie ēšanas paradumi | Pievienoja: Saulite (05.03.2013) W
Skatījumu skaits: 953 | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Mūsu aptauja
Kādu informāciju meklējat vietnē?
Atbilžu kopskaits: 2259
Mini-čats
Vietnes draugi
Statistika

Kopā Online: 3
Viesi: 3
Lietotāji: 0

Copyright © reiki.ukoz.lv 2016 Grāmatu un tulkojumu jebkāda veida pārpublicēšana - aizliegta!
Bezmaksasmājas lapu uzturēšana - uCoz