Katram no cilvēku pamattipiem ir jāievēro savi ēšanas likumi, tomēr ir nedaudzi pamatprincipi, kas jāievēro visiem:
- ēst vienīgi izsalkuma dēļ
- nekad neēst starp ēdienreizēm
- galvenā ēdienreize ir pusdienlaikā
- neēst satrauktā garastāvoklī
- starp ēdienreizēm ievērot vismaz trīs stundu pārtraukumu
- neēst līdz pilnai sāta sajūtai
- censties ēst svaigus uzturlīdzekļus
- dzert ūdeni (siltu) un zāļu tējas
- katrā ēdienreizē lietot ēdienus ar sešām pamatgaršām.
Uzturlīdzekļi iedalāmi trīs grupās:
- Sattva-guna: saldeni, sulīgi vai eļļaini uzturlīdzekļi -
piena produkti, graudaugi, augļi, dārzeņi. Tie pagarina dzīves ilgumu un
veicina apmierinātības sajūtu;
- Rajo-guna: rūgti, skābi, sālīti, asi uzturlīdzekļi - čili,
sīpoli, ķiploki, alkohols. Tie sakarsē ķermeni un prātu un izraisa
agresivitāti.
- Tamo-guna: pārgatavojušies vai sabojājušies, par jaunu uzsildīti uzturlīdzekļi. Jāatturas no to lietošanas.
Gaļa lietojama piesardzīgi un nelielās devās, tāpat arī alkohols ir lietojams kā medikaments
|