Kausēts sviests Kausēts sviests – tā ir koncentrēta Saules uguns enerģija, ko satur piens. To pagatavo sekojošā veidā: Jāņem
sviesta gabals, pēc iespējas tīrāks(bez citu tauku piemaisījuma un pēc
iespējas svaigāku(nesasmacis). Ielieciet sviestu katlā ar biezām sienām.
Vislabāk, ja jau izkusušais sviests nepārsniegs pusi vai 1/3 katla
tilpumu. Kamēr sviests kūst un nesāk putoties, ugunij jābūt vidēji
spēcīgai. Paņemiet lielu karoti un papildus trauku un noņemiet putas,
kuras liksiet šajā traukā. Šajā laikā ir jāsamazina temperatūru un
jāturpina gatavot. Pakāpeniski sviests kļūst caurspīdīgs un , karsēšanas
procesa laikā, balto nosēdumu pārslas sāks celties augšā. Pakāpeniski putas izzudīs un pārslas kļūs biezākas. Šajā brīdī
esiet uzmanīgi, par cik ir liels risks, ka šīs nosēdumu pārslas sāks
piedegt pie katla dibena un sabojās sviestu ar piedegumu. Turpiniet
maisīt sviestu vēl 5-7 minūtes, kamēr kausētais sviests iegūst dzintara
krāsu, kas norāda uz produkta pilnīgu gatavību. Gatavošanas laiks 15-20
minūtes. Tālāk kausētais sviests ir jāizkāš caur marles divām kārtām . Tādā
veidā izkāsts sviests, atrodoties tumšā vietā hermētiskā traukā,
ilgstoši nebojājas(var būt mierīgs vairākus gadus). Baltos nosēdumus
katla dibenā nevajag mest ārā, par cik tā ir laba piedeva maizē, putrās,
sautētos dārzeņos. Šis kausētais sviests ir absolūti neparasts produkts
un senie cilvēki, atšķirībā no mums, to ļoti labi saprata. Ja paņem nedaudz vati, uztin nelielu lāpiņu/deglīti no tās,
sasūcina to ar kausēto sviestu, tad šī deglīša uguns būs milzīgs spēks,
kas attīrīs prātu. Tāpēc vēdiskajā kultūrā, lai novadītu reliģiozus
rituālus, izmanto degļus, kas sasūcināti tikai ar kausēto sviestu. Ja
svētais tēvs pamanīja, ka sviests degļiem nav pietiekoši tīrs un tajā
ir kaut kādu citu tauku piemaisījumi, tad tas nekavējoties tiks
izbrāķēts un to neizmantos rituālos. Ir jāsaprot, ka tikai tīram govs
sviestam piemīt nepārspējams spēks ietekmēt prāta tedžasu un saprāta
tedžasu. Vēdi rekomendē rīta laikā Saullēkta brīdī un Saulrietā , katru
dienu iedegt šādu deglīti un , vēršot to uz Dieva attēlu, griezt deglīti
pulksteņrādītāja virzienā, nododot šādā veidā Dievam savu mīlestību. Šādu
rīcību rezultātā, cilvēka saprātā stiprinās ticība Dievam un paralēli
ar to: taisnības likumu uzvarai, aktivitātei, mērķtiecībai. Reizē ar to,
prāts piepildās: ar laimi, dzīvesprieku, mundrumu, ķermenis iegūst
veselību un labu imunitāti. No desmit litriem govs piena parasti sanāk apmēram puskilograms
kausēts sviests. Kausēts sviests, tā ir sakoncentrēta tedžasa Saules
uguns eneģija, ko satur piens. Tatad, pārējā piena daļa – 9,5 litri no
desmit nes sevī odžasa Mēness spēku. Jebkura eļļa/sviests nes sevī Saules spēku un ar savu tedžasu
specīgi ietekmē cilvēka barības gremošanu. Tāpēc eļļas/sviesta
pievienošana pārtikai, vienmēr aizved pie gremošanas uzlabošanas. Pārāk
liels eļļas/sviesta daudzums pārtikā izsauc pārlieku skābumu.
Kausētais sviests, pēc Vēdu uzskatiem, ir vienīgais eļlas/sviesta
veids, kas nes sevī absolūti tīru un labvēlīgu Saules uguns enerģiju.
Praksē tas nozīmē, ka kausētais sviests pat pie pārmērīgas lietošanas
nenoved pie kādiem spilgti izteiktiem traucējumiem. Vēl vairāk – ir
jāatzīmē, ka tā lietošanā praktiski nemēdz būt sarežģījumi. Tāpēc
kausētais sviests ir pats labākais līdzeklis, lai atjaunotu slikto
gremošanu. Lai atjaunotu vājo gremošanu, pilnīgi pietiks pirms
ēšanas un pēc ēšanas pasūkāt mutē un norīt pa vienai tējkarotei kausētā
sviesta. Slikta gremošana, pēc ajūrvēdistu uzskatiem, tā ir tieša
pazīme, kas vēstī par daudzu slimību attīstību. Kausēts sviests ir pats
vienkāršākais, ātrākais un efektīvākais līdzeklis daudzu slimību
profilaksei, kuras izsauc slikta gremošana. Neviena cita eļļa
neiedarbojas tik labi un mīksti. Šī iemesla dēļ, kausētais sviests (
sanskritā tas ir "Gī”) ir pats veselīgākais sviests uz Zemes. Tāds ir
Vēdu uzskats. Tā pielietošanai pārtikā, praktiski, nav nekādu aizliegumu(kontrindikācijas). Vislabākais laiks pārtikas sagatavošanai, kas ietver sevī Gī, - no plkst.10 dienā līdz plkst. 15 vakarā.
Tieši šajā laikā Saules uguns enerģija un Gī uguns enerģija veido savā
starpā harmoniju, kas veicina kvalitatīvu barības sagremošanu. Tomēr, atkal mūsdienu medicīnas uzskats šajā jautājumā atšķiras no
senās medicīnas uzskatiem. Mūsu ārsti kausēto sviestu ir ielikuši
melnajā sarakstā, kā līdzekli, kas paaugstina holesterīnu asinīs. Viņi
uzskata, ka sviests, tāpat kā visas citas eļļas, veicina aterosklerozes
attīstību, tāpēc jāierobežo tā lietošana. Saskaņā ar Ajūrvēdu, ateroskleroze nav liela tauku daudzuma
slimība, bet aptraipīta prāta slimība(оскверненного). Kad cilvēks
ilgstoši ēd gaļas produktus, viņa prāts spēcīgi tiek aptraipīts ar
dzīvnieku nogalināšanas enerģiju. Tam seko daudzi psihiskās un
fizioloģiskās pašregulācijas traucējumi. Rezultātā vispirms parādās
prāta spēju pavājināšanās pazīmes: darba spēju samazināšanās, uzmanības
koncentrēšanās samazināšanās, pesimisms, depresīvs stāvoklis. Pēc tam
atklājas daudzi vielmaiņas traucējumi, tajā skaitā holesterīna
nogulsnēšanās asinsvados. Kausētais sviests, pēc Vēdu uzskatiem, nesliecas paaugstināt
tauku daudzumu asinīs, par cik tā īpašības veicina ne tikai tauku
nokļūšana asinīs, bet arī tā ātru uzsūkšanos ķermeņa šūnās. Tas ir
iespējams, par cik kausētais sviests vienlaicīgi paātrina visas barības
sagremošanas stadijas. Vēl vairāk – tam ir ļoti kvalitatīva (tīra)
tedžasa enerģija.. Rezultātā – organismā palielinās metabolisms, kas
veicina audu attīrīšanos no šlakām. Tas, savukārt, palīdz izvadīt arī holesterīnu. Tādā
veidā Gī var palīdzēt aterosklerozes ārstēšanā. Šāds efekts iespējams,
bet tam ir svarīgs noteikums: ir jāpārstāj izmantot pārtikā varmācības
produktus ( gaļu, zivis, olas). Protams, tas nenozīmē, ka Gī ir jāizmanto ļaunprātīgi (par daudz). Ļaunprātīga
Gī lietošana noved pie pārāk lielas uguns enerģijas aktivitātes, kas
savukārt kļūs par psihiskās pārslodzes iemeslu. Tedžasa
enerģija(psihiskās aktivitātes izlietošana un palielināsana) var kaut
kāda momentā pārsniegt odžasa enerģiju( barības vielu sintēze un psihes
nomierināšana). Ja Jūs vēlaties iegūt garantiju, ka no sviesta nebūs kaitējums, centieties maksimāli to lietot tikai no 10.00 līdz 15.00. Izņēmums būs cilvēkiem ar vāju barības gremošanu. Viņiem aktīvi jāizmanto sviests kā no rīta, tā arī vakarā. Svarīgi zināt, ka Gī, apveltīts ar Saules (vīrišķo) spēku, lai cik
nebūtu dīvaini, nav mazāk veselīgs sievietēm, tāpat kā vīriešiem.
Sievietēm, viņu psihiskā spēka dabā, reizēm pietrūkst optimisms, dzīvesprieks.
Visas šīs problēmas atrisinās, ja pārtikā pietiekošā daudzumā tiek
lietots Gī. Šiem mērķiem to arī vislabāk lietot dienas laikā. Gī var efektīgi ārstēt imunitātes un fizisko vājumu. Šim
nolūkam to jālieto no rītiem kopā ar medu, žāvētiem augļiem, garšvielām (
kanēlis, kardamons, safrāns, lakrica, fenhelis), grieķu, ciedru
riekstiem vai mandelēm. Tāpat pie šī barojošā maisījuma var
pievienot krējumu vai rjaženku. Izņemot visu uzskaitīto, rīta laikā
labāk vairs neko citu nelietot. Rezultāts jau būs pēc 5-6 dienu
ārstēšanās. Ar Gī var panākt labus rezultātus migrēnas ārstēšanā. Tās
ārstēšanai pirms miega ar Gī ir jāieziež deniņi, rokas, kājas (sievietēm
olnīcu rajons). Ieziešanai jāizmanto ļoti neliels daudzums kausētā
sviesta(ne vairāk par 0,5-1 tējkarotei visam ķermenim.) Parasti
ārstnieciskais efekts iestājas tikai veģetāriešiem, ne ātrāk kā pec 10 –
15 dienām no ārstēšanās sākuma brīža. Kā jau nopratāt, Gī ir
pats labākais sildošais līdzeklis, jo tieši tam, no visiem produktiem,
pieder maksimālā smalkā Saules enerģija. Tāpēc, ja Jums ziemas
laikā ir patstāvīgi auksti, Jums sāp locītavas, krusti, patstāvīgi ir
saaukstēšanās, pasliktināta gremošana un slikts garastāvoklis, tad
Gī ir vienkāršs un efektīvs līdzeklis, lai atjaunotu normālu organisma
darbību. Ārstēšanai ir pietiekoši katru vakaru pirms miega ieziest
rokas un kājas ar nedaudz uzsildītu Gī. Vienai ieziešanai izlietojot ne
vairāk kā 1 tējkaroti. Gī palīdz ne tikai iekšējam aukstumam, bet arī ar ārējam. Par iekšējo aukstumu
Ajūrvēda sauc sliktu gremošanas sistēmu. Pēc Ajūrvēdas uzskatiem,
samazināta gremošana norāda uz Saules enerģijas nepietiekamību (tedžasa
enerģija) organismā. Līdzīgi traucējumi organismā rodas tiem, kuri
savās iepriekšējās dzīvēs nebija pietiekoši atbildīgi savos pienākumos
pret citiem cilvēkiem un Dievu. Rezultātā, pēc karmas likumiem, no
piedzimšanas brīža Saules enerģijas ietekme uz viņiem ir izkropļota vai
vājināta. Šādiem cilvēkiem parasti ir spilgti iztekts inertums, nenopietnība uzvedībā, vāja imunitāte un traucēta gremošanas sistēma.
Lai atjaunotu tedžasa enerģijas normālu darbību, ir jāsak nopietni
pildīt savus pienākumus radinieku, sabiedrības un Dieva priekšā un
jāpalielina Gī lietošana. Pie pavājinātas gremošanas, lai papildinātu tedžasa enerģiju,
pietiekoši mutē sūkāt pa vienai tējkarotei Gī pirms ēšanas un pa vienai
tējkarotei pēc ēšanas. Vēl vairāk izteikts efekts iestāsies, ja sagatavosiet speciālu gremošanas maisījumu – garšvielas ar Gī.
Parasti labi palīdz individuāla recepte šādam maisījumam. Ja nav
iespējams saņemt Ajūrvēdas ārsta pakalpojumu, tad pamēģiniet izmantot
šādu sastāvu : 1 t.k. Gī. 1 t.k. Fenhelis, 0,25 t.k. melnie pipari, 0,25 t.k. Muskatrieksts, 0,25 t.k. Koriandrs, 0,25
t.k. Kanēlis un 0,25 t.k. Kardamons. Tas viss ir jāsajauc un lietot to
pirms un pēc ēšanas pa 0,5 tējkarotei. Tas ir jāsūkā mutē, kamēr izkūst
un jānorij. Tomēr vislabāk ir notestēt garšvielas pēc smaržas (kā
aprakstīts augstāk) un sajaukt pēc tiem noteikumiem, kas ir minēti
sadaļā "Ārstēšanās ar augiem”("Лечение травами". Tā Jūs varēsiet izvēlēties sev piemērotu individuālu maisījumu gremošanas uzlabošanai. Diezgan drīz veikalos parādīsies garšvielu standarta maisījumi
ar Gī, kas domāti, lai Jūs varētu individuāli izvēlēties vienu no tiem.
Informāciju par to var uzzināt manā saitā (sk. grāmatas beigās).
Kausētais sviests ir lieliska bāze, lai izveidotu efektīvas zāles.
Katram cilvēkam ir piemēroti kaut kādi augi, kas dod viņam kādā konkrētā
gadījumā labu ārstniecisku rezultātu. Izrādās, ja lieto šos augus Gī maisījumā, tad šo augu iedarbības spēks daudzkārt palielinās. Citiem vārdiem – Gī ir katalizators, kas pastiprina to ārstniecisko iedarbību.Pietiekoši,
šim nolūkam, ir samaisīt augu pulverīti ar Gī šādās proporcijās – 1
daļa Gī un 0,5 daļas augi un sūkāt šo maisījumu mutē.
Maisījuma izmantošanas ilgums un daudzums tiek noteikts medicīniskajos
norādījumos šim augam. Sīkāk Jūs to uzzināsiet sadaļā "Ārstēšanās ar
augiem”. Pie visa vēl jāpiebilst, ka Gī praktiski ir vienīgā sviests/eļļa, kas nezaudē savas labās īpašības cepšanas laikā. Cepta(bet ne pārcepta) pārtika ar Gī, izmantojama ne agrāk kā 10 no rīta un ne vēlāk kā 15 dienā,
nelielos daudzumos nekaitēs arī tiem cilvēkiem, kuriem ir diētiski
ierobežojumi ceptai barībai(piemēram pie hroniska pankreatīta,
holecistīta, hepatīta). Pie aknu, aizkuņģa dziedzera slimībām un paaugstinātas kuņģa
skābes, parasti rekomendē neēst ceptu. Tomēr, ja ēdienu cep ar Gī, ēst
to tikai pusdienās un īpaši neaizrauties, tad veselības pasliktināšanās
nenotiks. Vēl vairāk – kaut kādos gadījumos, pat šādas kategorijas
slimniekiem var būt pozītīva virzība veselībā. Ja gatavot ar Gī Jums
neatļauj finanses, tad variet gatavot ar minimālu(cepšanai, vārīšanai)
Gī daudzumu. Pēc tam, kad ēdiens jau būs gatavs, var pievienot tam augu
eļļu tik, cik nepieciešams, lai ēdiens iegūtu eļļainu"nokrāsu”( для
придания пище маслянистого оттенка). Tamlīdzīga pievienošana neradīs
nekādas iekšējas pretrunas produktā, ja abas eļļas/sviests Jums ir
piemērotas pēc smaržas. Ir jāzina, ka Gī sniedz arī psihisko aizsardzību. Piemēram, kā jau
bija minēts, deglīša ugunij, kas piesūcināts ar Gī, ir kolosāla attīroša
iedarbība prātam. Tāpat Gī lieliski aktivizē saprātu. Tāpēc cilvēkiem
ar labilu psihi, intelekta vājumu, psihiskām novirzēm rekomendējas divas
reizes dienā aizdedzināt deglīti, kas piesūcinats ar Gī un noskaņoties
uz Dievu vai Augšamceltajiem Svētajiem, riņkot šo deglīti attēla priekšā
nepāra(skaitļa) reizes (vislabāk 7 reizes vai skaitlis, kas dalās ar
7). Tāpat cilvēkiem, ar visām iespējamām pavājinātajām
psihiskajām funkcijām(atmiņa, domāšanas ātrums, uzmanības koncentrcijas
spēks un ātrums) nenāks par sliktu palielināt ēdienā Gī daudzumu. Īpaši
labs efekts būs tajā gadījumā, ja psihiskos traucējumus pavada sekojošie
simptomi: Psihisks vājums, pasivitāte, depresivitāte, apātija, vājšs
gribasspēks. Gī likvide visus šos simptomus, kā arī pastiprina prāta
aktivitāti un koncentrāciju. Tas izpaužas tā, ka ievērojami paaugstinās
psihiskās darba spējas. Attiecībā uz visu, Gī – tas ir unikāls produkts. Interesanti
zināt, ka Gī, pagatavots pareizi, hermetiskos apstākļos nebojājas. Vēl
vairāk – jo ilgāk tas stāv, jo lielāks tā ārstnieciskais efekts. Tā, Gī,
kas noturēts 100 gadus, skaitās zāles ar reti sastopamu spēku un
senatnē ar to ārstēja carus. Skābpiena produkti Vēl nesen mūsu "medicīnas korifeji” skābpiena produktus atstāja
neskartus. Vēl vairāk – tie skaitījās veseligi un visos profilaktorijos
dzēra kefīru. Bet laiki mainās un tāpēc, pēkšņi kefīrs arī kļuva
kaitīgs veselībai. Bet Ajūtvēda pieskaita kefīru (jogurtu) pie viena no visveselīgākajiem produktiem uz Zemes. Jogurts, atšķirībā no piena, kas attīra un spēcina saprātu un
Gī, kas attīra un spēcina prātu, galvenokārt ietekmē prānu – cilvēka
dzīvības enerģiju. Tāpēc kefīram ir izteikts ārstniecisks efekts tajos gadījumos, kad ir traucēta prānas plūsma organismā.
Kā jau mēs runājām – mundruma, svaiguma un aktivitātes sajūta liecina
par normālu prānas plūsmu. Bet ja cilvēks pastāvīgi jūt savā ķermenī
nogurumu, jūtas kā salauzts, tad tas liecina par prānas plūsmas
traucējumiem. Un ta, skābpienaprodukti izmeklēti iedarbojas uz prānas plūsmu.
Mūsu organisma iedalās uz daudziem dažādiem audiem un orgāniem. To
darbībai ir nepieciešama spēcinoša enerģija. Tāpēc prāna ir pielāgota
darboties dažādos orgānos dažādi. Tieši tāpat dažādi skābpiena produkti
darbojas uz dažādiem prānas veidiem. Tik vienkārši, mainot lietošanā
skābpiena produktus , var izmeklēti palielināt vienas vai citas
organisma funkcijas aktivitāti. Piemēram, kefīrs ietekmē prānas uzturēšanu organisma
asinsvados un nervu sistēmā, aktivizējot tos uz darbību. Rjaženka uzlabo
dziedzeru funkcijas organismā un ietekmē imunitāti. Krējums izmeklēti
ietekmē cilvēka hormonālās funkcijas. Biezpiens uzlabo nervu sistēmas
reģenerācijas spējas, stiprina kaulu un skrimšļu audus. Paniņas atjauno
gremošanas orgānus. Sūkalas aktivizē gremošanu un ietekmē olbaltuma
vielmaiņu audos. Siers aktivizē muskuļu sistēmas funkcijas un dod
reģenerējošo spēku tādiem iekšējiem orgāniem, kā aknas, nieres, liesa,
sirds, limfmezgli. Šādas problēmas tiek ārstētas ar skābpiena produktiem. Dažādās sezonās lieto dažādus skābpiena produktus: Pavasarī
– fiziski novājinātiem cilvēkiem labāk ārstēties ar kefīru, kas
ieskābēts ar krējumu vai rjaženku. No rītiem brokastīs šajā kefīrā
pievieno medu, kanēli, kardamonu, žāvētas aprikozes, žāvētus bumbierus,
zelta sakni. Tāpat pavasarī brokastīs var izmantot biezpienu, pieliekot
to produktu maisījumam pēc garšas. Vasarā – jādzer rīta stundās no 6-8 jogurts(kefīrs)
sajaukts ar : medu(cukuru)garšvielām(kanēlis, fenhelis, anīss,
kardamons). Tāpat var pievienot žāvētos augļus, kaltētas ogas, grieķu
riekstus(ciedru, фундук – rieksts ?). Ļoti karstā laikā kefīru atšķaida
ar ūdeni. Rudenī – vairums cilvēku ir piemērota rjaženka, kurai
vēlams pievienot: medu, riekstus(izņemot arahisu), бадьян(ilīcija –
tulkotājs ?), safrānu, zelta sakni. Ziemā – ēdienā izmanto krējumu un sieru. Tāpat var dzert
kefīru, kas ieskābēts ar krējumu vai rjaženku. Skābpiena produktam liek
klāt: 1 tējkaroti Gī, medu, safrānu, бадьян(?), kanēli, zelta sakni,
riekstus. Tādā veidā – katrai sezonai ir piemērots savs skābpiena produkts. Jogurts Jogurta īpašības spēcīgi mainās, atkarībā no ieskābēšanas veida.
Jogurtam, kas ieskābēts(pagatavots) ar trekniem skābpiena produktiem
nav atvēsinošas īpašības. Tas skaitās viens no visveselīgākajiem jogurta
veidiem. Gatavo to sekojoši: Svaigu pienu uzkarsē līdz vārīšanai. Pēc tam to atdzesē līdz
temperatūrai, kuru mierīgi iztur pirksts(40-45 grādi). Šajā uzkarsētajā
siltajā pienā pievieno svaigu krējumu, no aprēķina – uz 1 litru piena 1
ēdamkaroti krējumu. Pēc tam to visu samaisa un atstāj uz 10-15 stundām,
atkarībā no gaisa temperatūras un gada laika. Katlu ar pienu ietin segā
vai ieliek vēl siltā cepeškrāsnī. Kad pienāks laiks, tad produkts
sabiezēs un kļūs līdzīgs atšķaidītam krējumam. Pēc kondīcijas
sasniegšanas, tas ir jāsamaisa un jāliek ledusskapī, lai izvairītos no
pārskābšanas. Ne katrs krējums ieskābinās pienu. Ja Jums ir krējums, kas
ražots mājās, tad nekādu problēmu ar ieskābināšanu nebūs. Jo veikala
krējumam var būt iznīcinātas piena baktērijas. Ne vienmēr ir tā un ja
nedaudz paeksperimentēt, tad var atrast krējuma veidu, kas noteikti
ieskābinās. Pavasarī notiek hormonālo funkciju pārkārtošanās, bet krējums
un jogurts, kas ieskābēts ar skābo krējumu, normalizē cilvēka hormonālās
funkcijas. Īpaši tāds jogurts ir veselīgs pusaudžiem, kuriem aktīvi
formējās hormonālās funkcijas, barojošam mātēm, sievietēm ar traucētām
hormonālām funkcijām, slimniekiem ar traucētu vairogdziedzera darbību,
cilvēkiem ar novājinātām virsnierēm. Šīs kategorijas slimniekiem
pavasarī un rudenī brokastīs jāizmanto ēdienā jogurts, kas ieskābēts ar
krējumu, bet ziemā krējumu. Jogurts jeb kefīrs, kas ieskābēts ar ne trekniem skābpiena produktiem, visvairāk atdzesē organismu. Tāpēc ziemas un rudens laikā ar kefīru labāk neaizrauties. Vasarā
, īpaši ja Jums ir karsti, tad kefīrs ar cukuru no rīta, ar sāli pa
dienu, veicina iekšēju organisma atvēsināšanu ar vienlaicīgu iekšējās
gremošanas uguns palielināšanu. Ja vasarā ir ļoti karsti un pat kefīrs
nedzesē, tad to var atšķaidīt ar vārītu ūdeni 1:1 un dzert tieši tāpat –
no rīta saldinat, vakarā sālīt. Jogurts ir produkts, kas lieliski atjauno nervu sistēmas
darbību. Daudzos gadījumos, lietojot pirms ēšanas, var uzlabot
gremošanu. Parasti jogurts palīdz, ja ir vāja gremošanas orgānu
dinamika. Tādi traucējumi var būt vasarā un izpaužas ar : sliktu dūšu,
vēdera uzpūšanos, gāzu uzkrāšanos zarnu traktā. Pie šādiem gremošanas traucējumiem, pilnigi pietiekoši, vienu dienu pagavēt ar jogurtu un gremošana pilnība atjaunosies. Rjaženka Rjaženka ir skābpiena produkts, kas izmeklēti iedarbojas uz
iekšējās un ārējās sekrēcijas dziedzeriem.Iekšējo dziedzeru sekrēcijas
darbības pārkārtošanās notiek rudenī. Tāpēc rjaženku labāk ir dzert
rudenī. Tā labi atjauno kuņģa, zarnu trakta, aizkuņģa dziedzera
funkcijas, ir neaizstājama gastrīta ārstēšanā. Rjaženka praktisi
neizsauc alerģiju un to var lietot alerģiķi un ar to var zīdaiņiem aizvietot mātes pienu. Rjaženka palīdz ārstēt ādas slimības, astmu.
Par cik tā nedaudz sasilda organismu, tad izņemot pavasari, to iesaka
lietot arī ziemā un rudenī. Tiem, kuri salst pat vasarā, rjaženka ir
ieteicama arī vasaras laikā. Rjaženka ir veselīga tiem, kas cieš no
iekaisuma procesiem aknās, aizkuņģa dziedzerī, žultspūslī, zarnu traktā. Skābais krējums Skābais krējums vēl aktīvāk iedarbojas uz hormonālajiem orgāniem, bez tam, tas diezgan spēcīgi sasilda organismu. Tāpēc to rekomendē lietot ziemas laikā. Bez
tam, tas ir labs brokastīs novājinātiem slimniekiem, barojošām mātēm,
novājinātiem bērniem, cilvēkiem, kuriem spēcīgi traucēta hormonālo
funkciju aktivitāte. Skābais krējums labi veicina sieviešu dzimumhormonu
aktivitāti sievietēm un vīriešu dzimumhormonu aktivitāti vīriešiem. Arī dienā skābais krējums nav aizliegts, bet tieši otrādi – uzlabo gremošanu, ja to pievieno pie jebkuriem pusdienu ēdieniem. Tomēr, to vēlams lietot ēdienā ne vēlāk par 18 vakarā, citādi organismā parādīsies liekais svars. Jāsaka, ka nepietiekošu svaru ārstē, skābo krējumu lietojot ēdienā laikā no 18-19, bet vēlams ne vēlāk. Ja
ar skābo krējumu ieziež rokas un kājas uz nakti, tad tas atsevišķos
gadījumos var pilnībā izārstēt gan sieviešu, gan vīriešu neauglību. Ja pirms gulētiešanas ar skābo krējumu iezziež seju, tad grumbas parādās daudzkārt vēlāk, nekā tiem, kuri to nedara. Biezpiens Biezpiens ir veselīgs siltajā gadalaikā, par cik tam ir dažas atvēsinošas īpašības. Biezpiens aktivizē nervu sistēmu un dod spēku nervu audiem. Gadījumā, ja kaut kur ir bojāta nervu šķiedras vadamība, tad saldināta biezpiena lietošana pārtikā no rīta, spēcīgi aktivizē nervu šķiedru reģenerējošās īpašības. Biezpiens labi palīdz pie vāji attīstīta skeleta bērniem
un pie kaulu audu slimībām. Tas dod prānu, kas nepieciešama kaulu audu
dzīvības procesiem. Cilvēkiem, kuru profesija saistīta ar
fizisko darbu, siltajā gada laikā rekomendējas no rītiem izmantot
ēdienā biezpienu ar medu un riekstiem. Tas dos spēku kaulu audiem,
mugurkaulam tikt galā ar jebkuru slodzi. Siers Siers – skābpiena produkts, kas dod cilvēkam spēku un spēju
izturēt lielu fizisku slodzi. Siers izmeklēti virza prānu uz muskuļu
audu nostiprināšanu: gan uz tiem, kas piedalās pie fiziskās slodzes, gan
uz muskuļu audiem, kas atrodas orgānu sieniņās. Tāda veidā, siers ir
lietderīgs novājinātiem slimniekiem, pie visām iespējamām trūcēm, orgānu
noslīdēšanas, pie paplašinatām varikozām vēnām. Sieru izmanto ēdienā gaišajā dienas laikā no 9 – 19.
Šis produkts ir viens no visvieglāk panesamajiem produktiem. Tāpēc tas
nav aizliegts pat cilvēkiem , kuriem ir alerģija uz piena produktiem. Bieži vien, siers var būt vienīgais piena produkts, ko
organisms panes. Tas obligāti ir jāizmanto alerģisku cilvēku ēdināšanā,
par cik siers uzlabo imunitāti un var veicināt viņu ārstēšanu. Bez tam,
siers satur visas neaizvietojamās aminoskābes, tāpat kā visi citi piena
produkti. Parasti veikala sieriem, tādiem kā Holandes, Krievijas, pievieno
"glumekli” (сычуг ?) vai pepsīnu. Tie ir dzīvnieku izcelsmes
produkti(parasti pepsīnu iegūst no nokauto telēnu kuņģiem). Tie paātrina
piena rūgšanas procesu pie siera gatavošanas, tāpēc bieži tiek
izmantoti ražošanā lielu siera partiju pagatavošanā. Šādi gatavots siers
nedos nekādu ārstniecisko efektu.
Sieru var pagatavot pats vai nopirkt tādas siera šķirnes, kuros nav (сычуга - glumeklis).......... Mājas sieru, piemēram, var pagatavot no jogurta.....
Sūkalas Sūkalas, tas ir produkts, kas veidojas gatavojot biezpienu no piena. Tās ir ļoti labas, kā līdzeklis, kas aktivizē fermentu funkcijas organismā. Sūkalas vislabāk izmntot pusdienās. Pasniegt, vislabāk, siltā veidā, pēc vēlēšanās var pievienot melnos piparus, ķimenes, dilles, diļļu sēklas, pētersīli, oregano (raudene), baziliku, sāli. Pieredze rāda, ka vislabāk tās dzert pirms pusdienām ar garšvielām un sāli.
Tās labi palīdz pie pazeminātas gremošanas, pazeminātas skābes. Pie
paaugstinātas skābes, izmantojot sūkalas, var būt nepatīkama
dedzināšana. Ja tā notiek, tad labāk atturēties no to lietošanas.
Tomēr, bieži vien tās atjauno gan paaugstinātu, gan pazeminātu skābes
daudzumu. Starpcitu, lielākā daļa skābpiena produkti iedarbojas uz
organismu līdzīgā veidā. Paniņas Paniņas ir produkts, kas veidojas sviesta atdalīšanas procesā no pārskābuša krējuma. Paniņām ir diezgan skāba garša un tās ir ideāls produkts, lai atjaunotu gremošanas sistēmu. Paniņas palīdz ārstēt hronisku un akūtu gastrītu, hepatītu, holecistītu, pankreatītu. Vislabāk tās dzert pusdienu laikā pirms ēšanas un ēšanas laikā. Reizēm, ja ir tāda iespēja, var 1 dienu pagavēt tikai uz paniņām. Tāda gavēņa rezultāts var būt uzreiz ļoti labs. Jūs pamanījāt, ka katrs skābpiena produkts ietekmē kādu sfēru
organisma darbībā. Tāpēc cilvēks, saprotot kā pareizi izmantot šos
produktus, viņa konkrētajā gadījumā, spēj sakārtot visas sava organisma
funkcijas.
Grāmata
"Ārsta Torsunova ārsēšanas metodes” Nodaļa " Ārstēšana ar govs
produktiem” - 3 (turpinājums) 1. daļa no krievu valodas tulkoja Ligita
Vecrumba ©
|